Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2023 14:13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση για να τελέσω τα εγκαίνια του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα. Πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με δαπάνη πέραν του μισού εκατ. ευρώ και αποτελεί το πρώτο στο είδος του Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στην Κύπρο. Για να ολοκληρωθεί το έργο σημαντική ήταν η συνεισφορά – και θέλω να χαιρετίσω – της προηγούμενης Κυβέρνησης, των προηγούμενων αρμόδιων Υπουργών, της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Αρόδων, καθώς και των άλλων πέντε κοινοτήτων που συμμετέχουν στο έργο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας την πολυλειτουργικότητα της υπαίθρου, διοχετεύει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης, που φτάνει το 40%, για τη στήριξη και ανάπτυξή της. Η στήριξη αυτή μεταφράζεται μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των χωρών της Ένωσης, μη εξαιρουμένης και της Κύπρου, σε συγχρηματοδοτούμενες, στοχευμένες παρεμβάσεις. Πέραν αυτών, η Κυβέρνηση αξιοποιεί τόσο χρηματοδοτικά εργαλεία που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και εθνικούς πόρους, δομές και υπηρεσίες του κράτους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο. Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα της δικής μας διακυβέρνησης που είμαι σίγουρος θα πετύχουμε.

Ως Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως υψηλή προτεραιότητά μας τον κόσμο της υπαίθρου μας και την αναβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου. Οι σχεδιασμοί και οι δράσεις μας έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της αστυφιλίας και την εγκατάλειψη της γεωργικής γης. Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 της Κυβέρνησης προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι καθοριστική για την αναβάθμιση της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση δράσεων για την αναδιοργάνωση και βελτίωση της λειτουργίας του αγροτικού τομέα.

Ως Κυβέρνηση έχουμε την υποχρέωση να ακολουθήσουμε μια ολιστική προσέγγιση, να ενισχύσουμε τον γεωργικό τομέα, να δημιουργήσουμε υποδομές για να έρθουν νεαρά ζευγάρια να μείνουν στην περιοχή – που η ποιότητα ζωής είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι στις πόλεις– και να λύσουμε το στεγαστικό, που είναι η υπαριθμόν ένα ανησυχία ων νέων μας. Χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση και η παρουσία μου εδώ, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Τουρισμού, είναι μέσα στο πλαίσιο αυτής της ολιστικής προσέγγισης. Κανένα Υπουργείο από μόνο του δεν μπορεί να βρει λύσεις, και για αυτό είμαστε εδώ, στέλνοντας και το μήνυμα της δικής μας ολιστικής προσέγγισης.

Στόχος του έργου το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα είναι η ενημέρωση του κοινού για τη Γεωλογία και Παλαιοντολογία της Περιοχής Ακάμα, τα Πετρώματα και Απολιθώματα της περιοχής και γενικότερα για την ιστορία γένεσης της Κύπρου, η οποία έχει αποτελέσει από τις αρχές του περασμένου αιώνα πόλο έλξης πολλών γεω-επιστημόνων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από όλα τα μέρη της γης.

Για αυτό και κάθε προσπάθεια καταγραφής, κατανόησης και ανάδειξης της γεωλογικής ιστορίας του τόπου μας αποτελεί ταυτόχρονα μία πράξη που προωθεί την ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο του τοπικού πληθυσμού όσο και των ξένων επισκεπτών και συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Για αυτό το Κέντρο πρέπει να προωθηθεί ως ένας ειδικός προορισμός στο πλαίσιο της προώθησης τού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, ενώ το ίδιο θα πράξει και το Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την επισκεψιμότητα από τα σχολεία της Πάφου και ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου.

Μέσα από τις αίθουσες του Κέντρου Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα αναδεικνύεται ο γεωλογικός πλούτος της περιοχής, ο οποίος έχει διαδραματίσει τον δικό του σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της τοπογραφίας του Ακάμα – η οποία είναι μοναδική, καθώς η περιοχή σε όλη την έκτασή της είναι προικισμένη με εντυπωσιακά τοπία, σημαντικό αριθμό θέσεων γεωλογικού ενδιαφέροντος– και στην ανάπτυξη σημαντικού αριθμού ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, που συνιστούν τη μοναδική βιοποικιλότητα του Ακάμα.

Η γεωλογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των ανθρώπων της περιοχής. Μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό αποτελούν τα πέτρινα οικοδομήματα μοναδικής αρχιτεκτονικής που συναντάμε στις κοινότητες της περιοχής, στα σπίτια, στις εκκλησίες και σε άλλα.

Εκτός από τα σημαντικά εκθέματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα δραστηριοτήτων για μαθητές, νηπιαγωγείου μέχρι Γυμνασίου, με ποικιλία δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ψηφιακών πρακτικών, τηλεκπαίδευσης και διάφορων άλλων δραστηριοτήτων, όπου οι μαθητές μπορούν να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους, μαθαίνοντας για τον γεωλογικό και παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής.

Η δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα επιβεβαιώνει τη θέληση των κατοίκων για ουσιαστική ανάπτυξη της κοινότητας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Γνωρίζω την προσπάθεια που κατέβαλε το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάνω Αρόδων σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για την ολοκλήρωση του έργου καθώς επίσης και για τη συμβολή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στην εξασφάλιση των εκθεμάτων των πετρωμάτων, ορυκτών και απολιθωμάτων, γεωλογικών χαρτών, και όλων αυτών που θα δούμε στο μουσείο. Για όλους αυτούς τους λόγους είστε άξιοι συγχαρητηρίων.

Ένα μουσείο δεν πρέπει να είναι ποτέ στατικό. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς θα είναι δίπλα σας, για να εμπλουτίζετε το μουσείο συνεχώς με νέα εκθέματα και να επικαιροποιείτε το υλικό του σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων επιστημονικών μελετών, ούτως ώστε να αποτελεί συνεχώς πόλο έλξης για μάθηση και ενημέρωση.

Πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του Μουσείου που εγκαινιάζουμε σήμερα αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ τοπικών και κυβερνητικών φορέων και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα μπροστά μας. Είμαι σίγουρος ότι το Μουσείο αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία για περισσότερες δράσεις για την ανάδειξη της περιοχής. Στην κοινότητα Πάνω Αρόδων εκτελούνται έργα ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες 30 χιλιάδες ευρώ θα παραχωρηθούν στην κοινότητα.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο θέμα του Ακάμα, η βιώσιμη ανάπτυξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησής. Για αυτό ακριβώς τον λόγο το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και από διάλογο με τις κοινότητες – ένας διάλογος που θα συνεχιστεί, μου απευθύνθηκε αίτημα για συνάντηση, η οποία θα διευθετηθεί για να δούμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν -  αποφάσισε τον Αύγουστο 11  δράσεις/αντισταθμιστικά μέτρα, με σκοπό την ενίσχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας των Κοινοτήτων του Ακάμα, με συνολικό προϋπολογισμό υλοποίησης € 35.8 εκατ. για την περίοδο 2024-2028. Η υλοποίηση των μέτρων συντονίζεται από ομάδα υπηρεσιακών, η οποία παρακολουθεί την πρόοδο των δράσεων. Ένα θέμα το οποίο απασχολούσε την τοπική κοινωνία, τουλάχιστον τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, βρήκε λύση. Γνωρίζω ότι κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι, για αυτό θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Σας υπόσχομαι ότι θα είμαστε δίπλα σας και προσωπικά θα ζητώ τακτική ενημέρωση και θα βεβαιώνομαι για την υλοποίηση όλων των μέτρων, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν.

Θα ήταν υποκρισία από μέρους μου αν δεν αναφερόμουν και στο θέμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες βδομάδες και αφορά τα έργα εντός του εθνικού δασικού πάρκου και θα ήθελα να πω τα εξής:

Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε τη σημασία του έργου που προέκυψε μετά από επίπονη διαδικασία διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, κυρίως, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Σχεδιάστηκε από εξειδικευμένους μελετητές με σαφέστατη πολιτική κατεύθυνση τη βελτίωση του δρόμου, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και με την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στους οικοτόπους της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, την ασφάλεια των πολιτών που διακινούνται στο πάρκο. Η επί τόπου διερεύνηση κατέδειξε ότι τα προγραμματιζόμενα επί χρόνια έργα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο, τώρα στο στάδιο της υλοποίησής τους, δείχνουν να είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και σκληρότητα από το τι θα θέλαμε να δούμε εντός του Δασικού Πάρκου ως περιοχή Natura. Αποφασίστηκε, λοιπόν, πως ό,τι  έχει σχεδιαστεί μέχρι τώρα θα τύχει επαναξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα και ό,τι κριθεί υπερβολικό θα διορθωθεί. Σας διαβεβαιώνω ότι τα έργα θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία, την ασφάλεια των επισκεπτών και τα οφέλη στις κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από δικές μου οδηγίες, διοργανώνεται στις 16 Δεκεμβρίου επιτόπου επίσκεψη και επισκόπηση του οδικού δικτύου του δρόμου Άσπρου ποταμού – Λάρας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση εργασιών των 9 χλμ οδικού άξονα Άσπρος Ποταμός – Λάρα.

Η υλοποίησή του θα παρακολουθείται από ομάδα εργασίας λειτουργών των αρμοδίων Τμημάτων με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Θα ξεκινήσει, παράλληλα, η αποκατάσταση των οικοτόπων που επηρεάστηκαν στα πλάγια, καθότι ο επηρεασμός εκτιμάται ότι είναι αποκαταστάσιμος.

Ο βελτιωμένος δρόμος θα έχει μεγάλα ευεργετικά οφέλη προς το περιβάλλον και τις κοινότητες της περιοχής, αφού η διακίνηση των επισκεπτών γίνεται σε ελεγχόμενη διαδρομή. Επίσης θα ελαχιστοποιηθεί η σκόνη, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης των οικοτόπων του Ακάμα, και θα συμβάλει στον περιορισμό των δυστυχημάτων που παρατηρούνται κάθε χρόνο και αποδίδονται στο υφιστάμενο κακό οδόστρωμα.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να συγχαρώ όσους εμπνεύστηκαν και εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του μουσείου. Είναι σημαντικό ότι μια νέα της Κύπρου είναι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Όσα και αν είναι τα προβλήματα και οι δυσκολίες τίποτε δεν κτίζεται χωρίς όραμα, κόπο και αγάπη για τον τόπο του.

(ΡΜ/ΕΑθ/ΑΦ)