Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2023 17:11

Παρέμβαση της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στη Συνάντηση της Πρωτοβουλίας των Μικρών Κρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

«Οι κοινές προσπάθειες μεταξύ μικρών χωρών μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης από το μέγεθος της κάθε χώρας».

Αυτό επισήμανε η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη, στο πλαίσιο παρέμβασής της στη Συνάντηση της Πρωτοβουλίας των Μικρών Κρατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με θέμα «Aνάπτυξη εθνικών στρατηγικών και σχεδίων δράσης για το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας».

Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης λόγω των έκτακτων αναγκών που προκύπουν, της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης του πληθυσμού, χρειαζόμαστε ολιστικές προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, ανέφερε η Δρ Κανάρη.

Τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας διαχρονικά αφορούν, όπως τόνισε, τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη του υγειονομικού προσωπικού, την ασφαλή στελέχωση στα νοσοκομεία, τη διαθεσιμότητα υγειονομικού προσωπικού για την απαιτούμενη παροχή περίθαλψης καθώς και την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής αρκετές δράσεις, όπως:

- Δημιουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στηριξη των ιδιωτικών Πανεπιστημίων που ενισχύουν την προσπάθεια αυτή.

- Αναβάθμιση της Σχολής Νοσηλευτικής και Μαιευτικής σε Πανεπιστημιακή, με προσφορά μεταπτυχιακών τίτλων σε συναφή θέματα ως κίνητρο για επιλογή των επαγγελμάτων υγείας, και στήριξη των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στις Νοσηλευτικές Σχολές τους.

- Αναβαθμίσεις μισθών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

- Ίδρυση Τμήματος Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής και Μαιευτικής εντός του Υπουργείου για συνεχή επιμόρφωση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας που προβλέπει την ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μέσω εκπαιδευτικών μονάδων.

- Ανάπτυξη κλινικών οδών για τη διατήρηση κοινής και ασφαλούς πρακτικής.

- Παροχή Υποστήριξης στα Συμβούλια Εγγραφής Επαγγελματιών Υγείας.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε η Δρ Κανάρη, πραγματοποιούνται επιπρόσθετες ενέργειες, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, με απώτερο στόχο την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του τομέα της υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν:

- Ανάπτυξη συνεργασιών για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, με Πανεπιστήμια, επαγγελματικούς συλλόγους και ομάδες ασθενών.

- Καθιέρωση διαλόγου, με τη συμμετοχή των Συντεχνιών, για την προώθηση σημαντικών θεμάτων όπως είναι η ασφάλεια και η διασφάλιση της ψυχικής υγείας των επαγγελματιών ιατρών.

- Συνεργασία με την Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων για την προώθηση μέτρων για την ευημερία των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με ωράριο, τον μισθό, κατάλληλους χώρους εργασίας, προγράμματα και δράσεις υποστήριξής τους.

Παράλληλα, από τις αρχές του 2024 το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης σε σχολεία για προώθηση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος.

Επίσης, θα δοθεί αριθμός υποτροφιών μέσω της υποστήριξης ιδιωτικών και κρατικών νοσοκομείων, για το τετραετές ακαδημαϊκό πτυχίο στη νοσηλευτική.

H Δρ Κανάρη σημείωσε πως η Κύπρος δεσμεύεται να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Γίνονται συστηματικές ενέργειες για την άμβλυνση των προκλήσεων και αυτή η δέσμευση συνδέεται με το Στρατηγικό Σχέδιο και τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε επίπεδο Διαχείρισης, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, που επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας να φροντίζει το ανθρώπινο δυναμικό, συμπλήρωσε.

«Η Κύπρος προχωρά με τομές, καταρτίζοντας Στρατηγικό Σχεδιασμό Υγείας που είναι απαραίτητος για ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και δράσεις στον τομέα της υγείας, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μηχανισμούς που διασφαλίζουν συστηματική εποπτεία, καταγραφή και αξιολόγηση. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά με τον Σχεδιασμό Αναγκών και Δυνατοτήτων (Capacity Planning) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο, ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υγείας του πληθυσμού», κατέληξε η Υπουργός.

(ΔΚ/ΑΣΠ/ΘΘ)