Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2018 11:07

Τον ερχόμενο μήνα η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από τη Νέα Υόρκη

Η εξέλιξη των σχέσεων  Κύπρου – ΗΠΑ και η επικείμενη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογο του κατά τον επόμενο μήνα, το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών και οι επαφές και συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη , υπήρξαν τα σημαντικότερα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι δηλώσεις του κ. Προδρόμου έγιναν στη ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο»  την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι έχει προκύψει από την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών;

Απάντηση: Σε αυτή την άτυπη συνάντηση δεν υπήρχε κάποιος [συμμετέχων] από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν υπήρξε κάποιου είδους διαπραγμάτευση. Έγινε μια συζήτηση και θέλουμε να θεωρούμε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας που χρειάζεται να γίνει για να καταλήξουμε, κατ’ ευχήν, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η ενημέρωση που έγινε λέει ότι δεν υπήρξε κάτι σημαντικό που αξίζει να αναφερθεί.

Το ενδιαφέρον για εμάς αυτές τις μέρες εστιάζεται πρώτα στη Γενική Συνέλευση, στην οποία σήμερα ξεκίνησαν οι ομιλίες και οι τοποθετήσεις. Είχαμε στην αρχή, μετά τον Πρόεδρο της Βραζιλίας και του Ισημερινού, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια, μίλησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο κ. Ρετζιέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διάφορες χρήσιμες διμερείς συναντήσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Ερώτηση: Αλλάζει κάτι στις θέσεις της Τουρκίας για το θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας; Λέει ότι αποδέχεται επί της ουσίας το πλαίσιο Γκουτέρες;

Απάντηση: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ποιος είπε ότι η Τουρκία αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες; Αυτό είναι μια πληροφορία που προκύπτει από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν. Δεν έχουμε κάποια είδηση από την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Τουρκία δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ξέρετε επίσης ότι η ρητορική της Τουρκίας, όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και για το Κραν Μοντανά, ισχυρίζεται ότι [οι Τούρκοι] είχαν δεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε. Αυτές οι δημόσιες δηλώσεις δεν ωφελούν.

Επαναλαμβάνω ότι εφόσον η συνάντηση αυτή ανάμεσα στους τρεις Υπουργούς Εξωτερικών [των εγγυητριών χωρών] εντάσσεται στη λογική ότι πρέπει να προετοιμασθεί/προλειανθεί το έδαφος, για εμάς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω κι αν σήμερα δεν φαίνεται να υπήρξαν αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει – πέραν από τη δική του παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση μεθαύριο – στη συνάντηση που θα έχει με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στον οποίο θα μπορέσουμε πλέον να μιλήσουμε συγκριμένα.

Ερώτηση: Εκεί που ο κ. Ερντογάν έκανε χειραψία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε κάτι;

Απάντηση: Όχι, δεν λέχθηκε οτιδήποτε σε σχέση με το Κυπριακό. Ήταν μια στιγμιαία συνάντηση. Είναι θετικό που υπάρχει καλή σχέση. Εξάλλου, αυτό είναι το κλίμα στη Γενική Συνέλευση γενικότερα, αλλά δεν θα μπορούσε να λεχθεί κάτι για το Κυπριακό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ερώτηση: Μπορούμε να ξέρουμε τι θα επακολουθήσει;

Απάντηση: Τον ερχόμενο μήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελπίζουμε ότι σε αυτή τη συνάντηση μπορεί να γίνουν και κάποιες σημαντικές συμφωνίες. Είναι όμως ήδη αισθητή σε όλες τις επαφές που έχουμε εδώ, ακόμη και στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αργά το απόγευμα χθες [σ.σ. 25 Σεπτεμβρίου 2018] με την ηγεσία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής, η αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη σχέση με την εβραϊκή Διασπορά στις ΗΠΑ, και στη σχέση που έχουν οι Αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις με τους αποδήμους Κύπρου και Ελλάδας, και με το πλέγμα των τριμερών, και ιδιαίτερα με την τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ. Η σχέση με τις ΗΠΑ, την οποία πρόσφατα περιέγραψε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ. Μάριου Λυσιώτη, ότι είναι στρατηγικού προσανατολισμού, πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο για το Κυπριακό, παρότι αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο, αλλά και σε άλλα ζητήματα. Έχουμε ένα ζήτημα που είναι αυτό της UNFICYP αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως ο ρόλος που θέλει –και μπορεί – να διαδραματίσει η Κύπρος ως παράγοντας σταθερότητας.

Επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα που γίνεται συζήτηση και βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήδη έγινε προεργασία σε προηγούμενες επισκέψεις. Είναι και θέματα Ασφαλείας άλλα και θέματα όπως οικονομικών σχέσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πού μπορούν να καταλήξουν. Η ίδια όμως η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ νομίζω είναι κάτι σημαντικό για τη δική μας διπλωματία.»

(ΝΝ/ΜΛ/ΣΧ)