Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-12-2023 22:30

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για την επέτειο των 60 χρόνων του Κυπριακού Νηολογίου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων του Κυπριακού Νηολογίου.

Η ιστορική πορεία που έχει καταγράψει το Κυπριακό Νηολόγιο όλα αυτά τα χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ιδιαίτερα αξιέπαινη. Η ανοδική πορεία που ακολούθησε, αντιμετωπίζοντας τις κατά καιρούς ποικίλες και πολυεπίπεδες προκλήσεις, κάποιες από τις οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, μας κάνει δικαιολογημένα υπερήφανους για τη θέση που σήμερα κατέχει ο κυπριακός στόλος παγκοσμίως.

Οι στοχευμένες δράσεις της Πολιτείας, όλων των κυβερνήσεων – και θέλω και εγώ με τη σειρά μου να αναγνωρίσω ότι όλες οι κυβερνήσεις έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της ναυτιλίας, με καθοριστική την απόφαση που λήφθηκε για τη σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει σαφώς νωρίτερα – οι δικές σας, αξιοθαύμαστες επιχειρηματικές ικανότητες αλλά, πάνω από όλα, η συνεργασία μας και οι από κοινού πρωτοβουλίες έχουν φέρει αποτελέσματα που μας επιτρέπουν να είμαστε εθνικά υπερήφανοι για την Κύπρο, που σήμερα αποτελεί μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και διαθέτει ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα.

Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες που διαχρονικά συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ, αποδεικνύοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη της στο Κυπριακό Νηολόγιο, στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα και στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας μέσω της ναυτιλίας είναι για την Πολιτεία πρωταρχικός στόχος. Υπάρχουν πολλές άλλες υπηρεσίες πέραν της [εγγραφής στην κυπριακή] σημαία που είναι καθοριστικής σημασίας. Υπάρχουν πολλές άλλες παρεμφερείς με τη ναυτιλία υπηρεσίες που μπορούμε να φέρουμε στη χώρα μας και είναι ένας τομέας στον οποίον εργαζόμαστε συστηματικά, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό.

Στους εννέα αυτούς μήνες που βρίσκομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οι περισσότερες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκα, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, αφορούσαν στη ναυτιλία. Για την κυπριακή ναυτιλία είμαι ιδιαίτερα περήφανος και αυτό αντικατοπτρίζεται ακριβώς στη σημασία που αποδίδω, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση στο σύνολό της, στον τομέα αυτό. Και θέλω με αφορμή την αποψινή μου παρουσία εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εν λόγω στήριξη όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με συγκεκριμένες δράσεις, ως αποτέλεσμα του συνεχούς διαλόγου μαζί σας. Και οφείλω να πω ότι όσες φορές είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας, οι δικές σας εισηγήσεις είναι αυτές που υιοθετούνται από πλευράς Πολιτείας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα. Μακάρι το δικό σας παράδειγμα, η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Κυβέρνησης και της ναυτιλιακής επιχειρηματικής κοινότητας, να ακολουθήσει και σε άλλους τομείς, γιατί εσείς γνωρίζετε σαφώς καλύτερα από εμάς την αγορά με την οποίαν ασχολείστε. Άρα κι εμείς έχουμε υποχρέωση να ακολουθούμε τις δικές σας εισηγήσεις, τις δικές σας συστάσεις σε πολλές των περιπτώσεων. Να θυμίσω ότι πρόσφατα, μετά από δική σας εισήγηση, είχα απευθυνθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύοντας σε πρώτη βάση τη σημασία που έχει η ναυτιλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε με τον κορωνοϊό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Μια σημασία που δυστυχώς – και πρέπει να το πούμε – σε επίπεδο ΕΕ δεν αναγνωρίζεται και θα πρέπει να αναδειχθεί η γεωπολιτική διάσταση. Αυτό έκανα στην επιστολή μου, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και την ανάγκη η ΕΕ [να ενεργήσει] είτε σε επίπεδο Επιτρόπου, με τη νέα Επιτροπή που θα αναλάβει το 2024, είτε με ένα νέο Επίτροπο για τα θέματα ναυτιλίας, είτε με Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος να ασχολείται οριζόντια με το θέμα της ναυτιλίας. Είναι κάτι που θα επιδιώξουμε, το έχω συζητήσει και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση.

Η κυπριακή σημαία που κυματίζει ανά το παγκόσμιο αποτελεί πηγή υπερηφάνειας – αντιλαμβάνεστε τη σημασία για ένα κράτος υπό κατοχή, ένα κράτος που έχει να αντιμετωπίσει τόσες πολλές προκλήσεις. Όπως το νερό της θάλασσας που κινείται αδιάκοπα, έτσι και η ναυτιλία μας παραμένει σε συνεχή κίνηση και εξέλιξη. Η δράση, η συνεχής διαβούλευση, η αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων, η προσαρμογή και η αξιοποίηση των όποιων ευκαιριών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος του κυπριακού νηολογίου και της ναυτιλίας μας γενικότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται στα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχουμε μέσα από τη δράση μας στον τομέα της ναυτιλίας.

Κυρίες και κύριοι, συνεργάτες της ναυτιλίας, γνωρίζουμε πολύ καλά τις προκλήσεις που προκύπτουν από το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με την προσπάθεια για πράσινη μετάβαση – άλλον έναν τομέα που σας επηρεάζει καθοριστικά – αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια και είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργικό Συμβούλιο πριν περίπου 15 μέρες αποφάσισε τη σύσταση δύο συμβουλευτικών Επιτροπών που θα εργάζονται – θεσμοθετούμε πλέον τη συνεργασία μας – σε συστηματική βάση με το Υφυπουργείο και την Υφυπουργό Ναυτιλίας, έτσι ώστε μέσα από έναν συνεχή και θεσμοθετημένο διάλογο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας προς επίτευξη του κοινού στόχου της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού συμπλέγματος.

Γνωρίζω το πρόβλημα που υπάρχει με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης από το 1987 – δεν ήταν την επαύριον της τουρκικής εισβολής – με την οποία έχει απαγορευτεί στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες. Είναι ένα θέμα που συζητούμε με την ΕΕ, το οποίο, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής προσέγγισης, μιας διάθεσης από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ευρωτουρκικές σχέσεις – κάτι που επιδιώκει και η τουρκική κυβέρνηση – κι εμείς θέτουμε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων μέσα από τις εξελίξεις και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, κάτι που σταδιακά θα οδηγήσει και στην επίτευξη του υπ’ αριθμόν ένα στόχου μας που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Μαζί, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε αυτό το ταξίδι του υπέροχου κόσμου της ναυτιλίας και, ειλικρινά, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τα καλύτερα θα έρθουν.

Θα ήθελα καταλήγοντας να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν διαχρονικά και εργάζονται μέχρι και σήμερα, έτσι ώστε η κυπριακή ναυτιλία να απολαμβάνει αυτή την εκλεκτή θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Έγινε πριν αναφορά στον κ. Schoeller, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα του 1974 για να μεταφερθούν πληροφορίες και δεδομένα από την Αμμόχωστο, αφού το κατεχόμενο σήμερα λιμάνι της Αμμοχώστου ήταν το υπ’ αριθμόν ένα λιμάνι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκτοτε μεταφέρθηκε στη Λεμεσό. Τα επιτεύγματα των προηγούμενων 60 χρόνων αποτελούν την αφετηρία για τις μελλοντικές μας επιτυχίες, η επίτευξη των οποίων αποτελεί τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την Κυβέρνηση ένα μεγάλο στοίχημα.

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΑθ/ΜΣ/ΑΦ)