Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-01-2024 19:42

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε Επιστημονική Ημερίδα των Καρδιολογικών Εταιρειών Κύπρου και Ελλάδας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω σήμερα χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην έναρξη της Επιστημονικής Ημερίδας, στην 1η Κοινή Συνάντηση που διοργανώνεται από την Ομάδα Εργασίας Καρδιοχειρουργικής της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και την Ομάδα Εργασίας Βαλβιδοπαθειών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.  

Η συνεργασία μεταξύ των ιατρικών κοινοτήτων εκτός των συνόρων της κάθε χώρας αποτελεί σημαντικό παράγοντα και μπορεί να δρομολογήσει την πρόοδο στη θεραπεία διαφορών παθήσεων. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή σας συνάντηση αποτελεί αντίστοιχο παράδειγμα, θα είναι πηγή έμπνευσης και θα οδηγήσει σε νέες στρατηγικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις. Παράλληλα, η σημερινή κοινή συνάντηση ανάμεσα στις δύο Επιστημονικές Ομάδες της Κύπρου και της Ελλάδας συμβάλλει στην ενδυνάμωση των εθνικών δεσμών που ενώνουν τις χώρες μας διαχρονικά. Οι δεσμοί μας με τον ελλαδικό χώρο σε όλους τους τομείς παραμένουν, από την αρχαιότητα, άρρηκτοι.

Φίλες και φίλοι,

Οι βαλβιδοπάθειες αποτελούν σημαντική αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας τόσο στη Κύπρο όσο και στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών, και ειδικά η Καρδιοχειρουργική και Επεμβατική Καρδιολογία, συνιστούν ένα εξελισσόμενο και ιδιαίτερα αξιόλογο τομέα της Ιατρικής Επιστήμης. Πρόκειται για χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούνται από ομάδα άριστα εκπαιδευμένου, έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού. Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι πολύ σημαντική, ώστε να προληφθούν τυχόν μη αναστρέψιμες βλάβες στη λειτουργικότητα της καρδιάς.

Το Κράτος έχει ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Βασικό μέλημά μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας. Η εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019 άνοιξε νέους ορίζοντες στην παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους συμπολίτες μας, προσφέροντάς τους καθολική πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν και αυτό επιδιώκουμε.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο στον τόπο μας όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, το Υπουργείο Υγείας έχει διορίσει Επιτροπή Ειδικών, στην οποία παραπέμπονται τα περιστατικά που δεν αντιμετωπίζονται εντός ΓεΣΥ και με βάση το «Σχέδιο Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στο Δημόσιο» παραπέμπονται σε Κέντρα του Εξωτερικού, εάν χρειάζεται.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συμβολή τους στη συλλογική μας προσπάθεια να διασφαλίσουμε το μέγιστο όφελος για τους Κύπριους ασθενείς.

Εύχομαι ευχάριστη διαμονή στους Έλληνες αδελφούς μας που με κάθε ευκαιρία δείχνουν το έμπρακτο  ενδιαφέρον και τη στήριξή τους προς τον τόπο μας, και σε όλους εσάς, να έχετε μια παραγωγική συνάντηση.

Κλείνω με την ευχή η σημερινή Ημερίδα να καταστεί μόνιμος θεσμός στα ιατρικά δρώμενα στον τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής.

Το Υπουργείο Υγείας είναι δίπλα σας.

(ΔΚ/ΕΑθ)