Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2024 15:19

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή εγκαινίων των τριών έργων στην Κοινότητα Ίνειας «Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη», «Ανάπλαση του Πυρήνα της Κοινότητας», «Εκθεσιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας Ίνειας – Λάρας»

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την περιοχή του Ακάμα αισθάνομαι πιο έντονα ότι ο Ακάμας αποτελεί πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό και πολιτισμικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, αλλά και σημαίνον τμήμα της ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Αυτό το αίσθημα υπερηφάνειας, που εσείς το αισθάνεστε καθημερινά, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί και ως μια ισχυρή υπόμνηση για το χρέος όλων των αρμόδιων Αρχών και της Πολιτείας για την προστασία, την αναβάθμιση και την ανάδειξη της περιοχής προς όφελος της χώρας και πρωτίστως όλων εσάς που κρατάτε την περιοχή ζωντανή.

Άκουσα προσεκτικά τη λίστα αιτημάτων σας. Κάποια από αυτά τα γνώριζα, για κάποια θα τοποθετηθώ στη συνέχεια, αλλά για να αρχίζουμε να διαγράφουμε – και χαίρομαι που είναι σήμερα μαζί μου δύο νεαρά στελέχη της Κυβέρνησης, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – η Υπουργός θα πρέπει να επισκεφθεί την περιοχή πάρα πολλές φορές και πρέπει να γίνουν συντονιστικές ενέργειες με όλες τις κοινότητες. Εξέφρασα και στο παρελθόν την άποψή μου ότι θεωρώ λανθασμένη την απόφαση που λήφθηκε για να διαχωριστούν οι κοινότητες του Ακάμα, οι οποίες έπρεπε να ήταν μαζί. Εν πάση περιπτώσει τώρα εργαζόμαστε για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην πορεία θα αξιολογήσουμε τις όποιες προκλήσεις και τα όποια προβλήματα.

Αναφέρθηκε για το πρώτο μουσείο, που αφορά τη «Θεματική διαδρομή της Αφροδίτης», το ποσό 15 χιλιάδων ευρώ, για το οποίο φυσικά θα ανταποκριθούμε. Για το Μουσείο της Χελώνας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, το ποσό 20 χιλιάδων ευρώ. Και σε αυτό ανταποκρινόμαστε. Ζητήθηκε ένα ποσό για κάποια μηχανήματα και ένα ποσό για διεύρυνση του μουσείου. Πολύ ευχαρίστως να ανταποκριθούμε, αφού υποβάλετε συγκεκριμένη πρόταση στην Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που είναι σήμερα εδώ. Και για το έργο της δεύτερης φάσης ανάπλασης της πλατείας ποσό γύρω στις 800 χιλιάδες ευρώ, για το οποίο θα προχωρήσουμε αν κριθεί ότι είναι ώριμο, και είναι εδώ και η κα Σαββίδου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο να γίνουν όλα αυτά και ενδεχομένως με τον νέο της ρόλο να είναι πιο σημαντική η συμβολή της στο να προωθηθούν τα έργα της περιοχής.

Πριν από 40 ημέρες είχα τη χαρά να επισκεφθώ την περιοχή και την τιμή να τελέσω τα εγκαίνια του «Περιφερειακού Μουσείου Αγροτικής Ζωής Ακάμα» και του «Εκπαιδευτικού Κέντρου Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας» στη Δρούσεια. Σήμερα, με τα ίδια αισθήματα, βρίσκομαι στην Ίνεια ανταποκρινόμενος στην πολύ τιμητική πρόσκληση του φίλου Κοινοτάρχη κ. Γιάγκου Τσίβικου, για να τελέσω τα εγκαίνια τριών έργων, τα οποία είμαι βέβαιος θα αφήσουν ευδιάκριτο αποτύπωμα στην πορεία ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας της Κοινότητας Ίνειας, αλλά και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.

Είχα πολλές φορές επισκεφθεί ως μικρό παιδί την Ίνεια, αλλά εκείνο που ήταν το πιο καθοριστικό σε σχέση με την κοινότητα ήταν όταν πήγα να σπουδάσω στις ΗΠΑ το 1993 και θυμάμαι στη πρώτη σύναξη των Κυπρίων να έρχεται ένας κύριος, ο Σάββας Τσίβικος, με την πινακίδα αριθμών εγγραφής του αυτοκινήτου του να αναγράφει «Ίνεια». Αγαπητέ Σάββα, είναι σημαντικό ότι, παρά το γεγονός ότι απουσιάζεις τόσα χρόνια από την κοινότητα, συνεχίζεις να την αγαπάς και να δείχνεις στην πράξη πόσο τη στηρίζεις. Και είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σε όλες τις κοινότητες και περιοχές, που αγαπούν και στηρίζουν τις κοινότητες.

Για τα έργα που προανέφερα, η «Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη», η «Ανάπλαση του πυρήνα της Κοινότητας» και το «Εκπαιδευτικό – Εκθεσιακό Κέντρο Χελώνας Ίνειας – Λάρας», με δεδομένο ότι τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα των τριών έργων έχουν ήδη αναφερθεί από τον Κοινοτάρχη και την Έπαρχο, θεωρώ σκόπιμο να αξιοποιήσω τον χρόνο που έχω στη διάθεσή μου σε ορισμένες επισημάνσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες για τους κατοίκους της περιοχής.

Το πρώτο που θέλω να αναδείξω – και χαίρομαι διότι το είδα και την περασμένη φορά, το είδα και σήμερα, αλλά και απαντά σε μια λανθασμένη εντύπωση που έχουν κάποιοι − είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν έγνοια και ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Διότι είναι αυτό το περιβάλλον που αποδεικνύει τη μοναδικότητα της περιοχής αυτής. Και αντιλαμβάνονται γιατί αυτό το πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πρόσημο συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού στόχου μείζονος σημασίας και προτεραιότητας και για τη δική μας διακυβέρνηση – και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είμαι εδώ μετά από 30 χρόνια παρουσίασης του Προέδρου της Δημοκρατίας – αυτού της αναζωογόνησης και αναβάθμισης της υπαίθρου μας.

Πρόκειται για έναν σκοπό, έναν στόχο, έναν πυλώνα ανάπτυξης με πολλές πτυχές και προεκτάσεις, που η σημασία του υπερβαίνει τα όρια των κοινοτήτων της περιοχής και αποκτά εθνική εμβέλεια.

Και θέλω να αναγνωρίσω τη δουλειά που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μπορούμε σήμερα εμείς να βρισκόμαστε εδώ και να κάνουμε τα εγκαίνια.

Έμπρακτο δείγμα της προσέγγισης της Κυβέρνησης στο θέμα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι τα μέτρα που εισήγαγε και εφαρμόζονται με αξιόλογα αποτελέσματα για την παροχή κινήτρων σε νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη σε κοινότητες της υπαίθρου, ενώ σημαντική διάσταση των έργων που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Εκφράζω τη μεγάλη ικανοποίησή μου, γιατί η διάσταση αυτή χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερα έργα στις περιοχές της υπαίθρου μας.

Εδώ, όμως, είναι και η δική μας ευθύνη. Εγκαινιάσαμε πριν 40 μέρες έργα σε δύο άλλες κοινότητες, εγκαινιάζουμε σήμερα τρία έργα στην Ίνεια, θα πρέπει να συνδέσουμε όλα αυτά τα έργα στην περιοχή. Γι’ αυτό σήμερα θα ήθελα να ανακοινώσω ότι θα προχωρήσουμε εντός των επόμενων μηνών στην εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, δίνοντας κίνητρα, έτσι ώστε όλα αυτά τα κέντρα να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες – διότι όταν συνδεθούν θα είναι σαφώς πιο εύκολο να τα προωθήσουμε – και αυτή την ευθύνη θα πρέπει να την αναλάβουμε εμείς ως Πολιτεία. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πριν να ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος, θα προχωρήσουμε με την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στην περιοχή για να επισκεφθεί όλα τα μουσεία. Και δεν μπορεί να λεχθεί από τον οποιονδήποτε ότι δίνουμε ειδική προνομιακή μεταχείριση στις κοινότητες. Γιατί όλοι γνωρίζουν − όποιος δεν το αντιλαμβάνεται σημαίνει ότι δεν θέλει να δει την αλήθεια − ότι αυτά που προανέφερε ο κοινοτάρχης, ότι για τόσα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν, όπως μπορεί ο κάθε πολίτης, να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, δεν είναι ούτε σύνθημα ούτε προσπάθεια να εκμαιεύσουν κάποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης. Είναι ένα γεγονός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Κυβέρνηση θα παραχωρήσουμε στην κοινότητα το κτήριο του σχολείου και αυτό θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μιλάμε με χρονοδιαγράμματα.

Την ίδια στιγμή, θέλω να βάλουμε μια «ουρά» που να λέει ότι και το κράτος αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις αίθουσες του σχολείου, επτά στο σύνολό τους, θα μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι η ουσιαστική συμβολή και στήριξη από την Κοινοτική Αρχή και τους κατοίκους της Ίνειας στην υλοποίηση των τριών αυτών έργων και ειδικότερα όσον αφορά τη λειτουργία και διαχείριση του «Εκπαιδευτικού – Εκθεσιακού Κέντρου Χελώνας», την οποία ανέλαβε το Κοινοτικό Συμβούλιο από την 1η Ιουνίου 2023. Είναι εγκαρδιωτικό για την Κυβέρνηση, και εμένα προσωπικά, να βλέπουμε τους κατοίκους της περιοχής, παρά τις εκατοντάδες προκλήσεις, να είναι εδώ και να αγωνίζονται στέλνοντας σε εμάς, στην Πολιτεία, στην εκτελεστική εξουσία ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της περιοχής του Ακάμα ευρύτερα και είναι εύκολα κατανοητό για όλους αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα, άτομα που προέρχονται από την περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ τον Κοινοτάρχη και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και να στείλω το μήνυμα ότι η Πολιτεία με έργα και όχι με ωραία λόγια θα είναι αρωγός στις όποιες προσπάθειές τους αλλά και στις προσπάθειες των γειτονικών κοινοτήτων για να αναβαθμίσουμε την περιοχή. Εξάλλου, δεν πρόκειται για την εκπλήρωση μιας ηθικής ή θεσμικής υποχρέωσης, αλλά είναι μια στρατηγική επιλογή με βάθος, με προοπτική και με ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Να μου επιτρέψετε να γίνω πιο συγκεκριμένος ως προς το τι πράξαμε και τι προγραμματίζουμε να πράξουμε ως Κυβέρνηση και να συζητήσουμε τις διαφωνίες, γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των Τοπικών Αρχών και άλλων φορέων για την ανάπτυξη της υπαίθρου μας, στηρίζουμε όλες τις δράσεις των Κοινοτήτων της περιοχής του Ακάμα που εμπλουτίζουν, ενισχύουν και αναδεικνύουν τον περιβαλλοντικό και πολιτισμικό πλούτο της περιοχής και κατ’ επέκταση βοηθούν και τις ίδιες τις Κοινότητες. Για την περίοδο 2024 - 2028 περιλαμβάνεται στα αντισταθμιστικά μέτρα της Κυβέρνησης πρόνοια για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για τις κοινοτικές υποδομές όλων των Κοινοτήτων του Ακάμα από το Κράτος. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν Εκθεσιακά και Εκπαιδευτικά Κέντρα, Περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια και Κέντρα Πληροφόρησης για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, καθώς επίσης μουσεία που αναδεικνύουν τη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό μας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται, βέβαια, και το «Εκπαιδευτικό – Εκθεσιακό Κέντρο Χελώνας» που ανοίγει και επίσημα τις θύρες του σήμερα, έργα των οποίων η λειτουργία θα καλύπτεται από την εκτελεστική εξουσία.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση πολλαπλών δράσεων για την περίοδο 2024 - 2028, οι οποίες θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του Ακάμα, τόσο μέσω της υλοποίησης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα όσο και μέσω εξειδικευμένων μέτρων στήριξης για τις Κοινότητες του Ακάμα. Τα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, αφορούν την επιδότηση ιδιοκτητών γεωργικής γης με βάση την έκταση των τεμαχίων τους, τη σύσταση Τοπικού Συντονιστικού Γραφείου Ακάμα που πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως και να έχουν λόγο οι κοινότητες, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές περιοχές και τη χρηματοδότηση αριθμού έργων κοινής ωφελείας. Προς τον σκοπό αυτό, έχουμε αποφασίσει δέσμη 11 μέτρων για τη στήριξη των Κοινοτήτων του Ακάμα, η υλοποίηση των οποίων έχει αρχίσει.

Σε συνάρτηση με όσα έχω αναφέρει, θέλω να επισημάνω και τη συνέργεια μεταξύ των έργων που εγκαινιάζουμε σήμερα με άλλα έργα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή ολοκληρώνονται σε Κοινότητες του Ακάμα και αναφέρω ενδεικτικά το «Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα» στις Πάνω Αρόδες, το «Περιφερειακό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Ακάμα» στη Δρούσεια και το «Εκπαιδευτικό Κέντρο Χειροτεχνίας Οικοτεχνίας» επίσης στη Δρούσεια. Με τα έργα αυτά δημιουργείται ένα δίκτυο υποδομών περιβαλλοντικού και πολιτισμικού χαρακτήρα, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και δημιουργεί συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας, θα λειτουργήσει, ανάμεσα και σε άλλες θετικές επιπτώσεις, ως κινητήριος μοχλός για την αειφόρο ανάπτυξη και πρόοδο των Κοινοτήτων και της όλης περιοχής. Με όλα αυτά τα έργα δημιουργείται ένα μείγμα οικολογίας, πολιτισμού και αρχιτεκτονικής που, προάγοντας την παράδοση και την αγάπη για τη φύση και τα στοιχεία της, συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Πριν από ένα μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε μια δύσκολη αλλά επιβεβλημένη από το δημόσιο συμφέρον απόφαση για αυτή την προικισμένη από τη φύση περιοχή. Αναφέρομαι στην απόφαση για αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Υπό το φως είτε πράξεων είτε παραλείψεων σε σχέση με την υλοποίηση του, η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως γίνει επαναξιολόγηση των έργων και των λειτουργιών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα εντός συγκεκριμένου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος έναρξης και λήξης των έργων, η οποία δεν θα επιτρέψει περαιτέρω αχρείαστες καθυστερήσεις.

Από το βήμα αυτό θέλω να επαναλάβω τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, και εμένα προσωπικά, όπως το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης υλοποιηθεί κατά τρόπο που να μην αλλοιώνεται η φιλοσοφία και οι αρχές που το διέπουν. Είπατε προηγουμένως ότι ήταν μια δύσκολη συζήτηση, η οποία κατέληξε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων. Άρα, δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης της φιλοσοφίας και των αρχών που το διέπουν. Είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε λάθη, παραλείψεις και υπερβολές που θα αλλοίωναν την πεμπτουσία του Σχεδίου και θα αναιρούσαν τους σκοπούς και τους στόχους του.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στις Αρχές και τους κατοίκους των Κοινοτήτων του Ακάμα θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πάρα πολύ καλά – και η ίδια η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δεν είναι τυχαία που βρίσκεται εκεί − τα όρια ανάμεσα στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς και την ανάγκη για ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η αρχική μου αναφορά ότι όλοι εσείς, οι κάτοικοι της περιοχής, αντιλαμβάνεστε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την περιβαλλοντική σημασία της περιοχής.

Κλείνοντας και απευθυνόμενος ειδικά στους κατοίκους της Ίνειας θέλω να σας πω ότι δεν θα περάσουν 30 χρόνια για την επόμενη επίσκεψη του Προέδρου. Θα είμαι εδώ ξανά στο πλαίσιο της επιθυμίας μου να είμαστε σε συνεχή επαφή με όλες τις κοινότητες και θέλω σήμερα να ανακοινώσω ότι, παρά την απόφαση που λήφθηκε σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα είμαι στην κοινότητα μαζί με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς. Να κάνουμε εδώ τη συνάντηση με τις γειτονικές κοινότητες σε αυτή την αίθουσα για να κάνουμε μια αξιολόγηση όλων αυτών που έχουμε πει, να δούμε πώς προχωρούμε και συγκεκριμένα να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας. Άρα, εντός του πρώτου εξαμήνου θα είμαστε ξανά εδώ σε αυτή την αίθουσα με όλες τις κοινότητες της περιοχής, ακριβώς για να κάνουμε μια αξιολόγηση σε όλα αυτά τα θέματα που έχω προαναφέρει. 

(ΡΜ/ΜΣ/ΕΑθ/ΝΓ)