Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2024 20:14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Γεωργή «Αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι της Ελληνικής Επανάστασης»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, παρουσίαση του νέου βιβλίου του ιστορικού και διπλωμάτη Γιώργου Γεωργή. Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή να χαιρετίζω την εκδήλωση, αφού, ανάμεσα σε πολλούς άλλους λόγους, ο κ. Γεωργής είναι για μένα πολύτιμος φίλος, σύμβουλος και συνεργάτης, όχι μόνο στα πρώτα μου ακαδημαϊκά βήματα αλλά και σήμερα με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρόλο που δεν του αρέσει να μιλάμε για αυτό, ο Γιώργος Γεωργής υπήρξε πρωτοπόρος οραματιστής στην ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας που είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Υφυπουργού Πολιτισμού και θέλουμε να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο. Υπήρξε ο εισηγητής για την ίδρυση του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα του οποίου υπήρξε Διευθυντής για πολλά χρόνια και το ανέδειξε σ’ ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της ελληνικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα σε άλλα, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέλαβε το ερευνητικό πρόγραμμα «Ευρωδακτύλιος» στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκαν έξι μεγάλοι τόμοι για τις πολιτικές, ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις της Κύπρου με την Ισπανία, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ιρλανδία ενώ ένας ειδικός τόμος που εκδόθηκε κατά την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε περιλαμβάνει κεφάλαια για τις σχέσεις της Κύπρου με όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελπίζω ότι το πρόγραμμα, με αφορμή και τη νέα Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026, θα αναβιώσει και πάλι.

Τα ενδιαφέροντα του κ. Γεωργή εκτείνονται επίσης στη μελέτη του κυπριακού κινήματος, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τον 19ο αιώνα, τον Σεφέρη, την Ελληνική Επανάσταση και τον Ιωάννη Καποδίστρια. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην Κύπρο τα βιβλία του για τα Ενωτικά Δημοψηφίσματα και τον αγωνιστή του 1821 Νικόλαο Θησέα, ενώ το βιβλίο που έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε απόψε προϊόν πολύχρονης έρευνας, μελετά και αναδεικνύει μια από τις πιο συγκλονιστικές και τραγικές πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, το δράμα των αιχμαλώτων και αγνοουμένων. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που ώθησε τον κ. Γεωργή να ασχοληθεί με αυτή τη διάσταση είναι και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή και σίγουρα τα ερείσματα που προέκυψαν μέσα από αυτή την τραγική εμπειρία τον οδήγησαν στη μελέτη και έχουμε απόψε αυτό το βιβλίο που παρουσιάζουμε. 

Αγαπητέ φίλε Γιώργο, σε ευχαριστώ θερμά για την τιμητική για μένα πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση. Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι που προσφέρει το βιβλίο που έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε απόψε θα είναι μακρύ, μαζί με το δικό σου, που είναι ομολογουμένως ένα ταξίδι έρευνας, προσφοράς και αφοσίωσης στον τόπο μας.

(ΘΘ/ΝΓιαν)