Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2024 20:24

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για το 2024, θα ανακοινωθούν δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις εκλογικές διαδικασίες, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για την παρουσίαση της Έκθεσης Πεπραγμένων για το 2023 και τις δράσεις του για τους επόμενους μήνες ενόψει των Ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τον επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέα Κεττή και τους συνεργάτες του «για την εξαιρετική δουλειά τους, τα οφέλη της οποίας αισθανόμαστε και εμείς ως Πολιτεία, ως εκτελεστική εξουσία», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν η σημαντικότερη επιτυχία από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα μικρό υπό κατοχή κράτος, να είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη ότι «ήδη έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες για τη δεύτερη κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2026», σημειώνοντας ότι θα δοθεί η ευκαιρία «να αντιληφθούμε ακόμη περισσότερο τη σημασία της ΕΕ για την Κύπρο, το πώς η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινότητά μας, στο πώς η ΕΕ μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά για να πετύχουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε επίσης τη μαζική συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην αποψινή εκδήλωση.

Και πρόσθεσε: «Αμέσως μετά την εκλογή μου, η πρώτη συνάντηση που είχα ήταν με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Της συνάντησης ακολούθησε η πολύ τιμητική πρόσκληση της να προσφωνήσω την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και αυτή τη στιγμή είμαστε σε επαφή με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο της προσπάθειας – δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των νέων – για να διοργανωθεί στην Κύπρο εκδήλωση για να αναδείξουμε τη σημασία της συμμετοχής στην ΕΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, έχουμε ρόλο και λόγο στην ΕΕ και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους έξι εξαιρετικούς Ευρωβουλευτές που έχουμε, και να γνωρίζετε ότι οι Ευρωβουλευτές που θα προκύψουν από τις εκλογές του Ιουνίου θα είναι αυτοί που θα βρίσκονται στο Στρασβούργο και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Άρα, θα έχουν αυξημένες υποχρεώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Θέλω να σας αποκαλύψω ότι τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για το 2024, ένας θεσμός που προέκυψε μέσα από την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθε χρόνο, προτίθεμαι να ανακοινώσω δύο δράσεις της εκτελεστικής εξουσίας που με τη συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας ευελπιστώ σύντομα να εφαρμοστούν, εντός του 2024, και αν είναι εφικτό πριν από την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και που αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τη συμμετοχή των νέων στις εκλογικές διαδικασίες. Και είναι μια απόφαση που έχουμε πάρει λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη οι νέοι μας να συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά της πατρίδας μας.

Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας το 2024 και ειδικότερα ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι ο πιο σημαντικός θεσμός της ΕΕ, ο μόνος θεσμός για τον οποίον υπάρχει απευθείας ανάδειξη από τους Ευρωπαίους πολίτες, κάτι που οδηγεί σταδιακά στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου, να υπάρξει μαζική συμμετοχή από τη χώρα μας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην προσπάθεια σας θα είμαστε αρωγοί και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στις προσεχείς Ευρωεκλογές».

(ΡΜ/ΓΣ/ΜΣ)