Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 10:47

Παρέμβαση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στο πλαίσιο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στις 31/01/2024

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος συμμετείχε με τον Λειτουργό Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κ. Χάρη Νικολαΐδη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στις 31/01/2024, θέμα της οποίας ήταν ο εκσυγχρονισμός της βασικής νομοθεσίας και των διατάξεων του «περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023» και ιδιαίτερα των διατάξεων που αφορούν το σύστημα αδειοδότησης, ελέγχων και επιθεωρήσεων.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θεωρεί ότι είναι σημαντικό να εγκριθεί άμεσα το νομοσχέδιο, έτσι ώστε να δοθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος η δυνατότητα ταχύτερης περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τα εργαλεία για διεξαγωγή γρήγορων και αποδοτικών ελέγχων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας ο Λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πρόνοια στο νομοσχέδιο, με την οποία να προβλέπεται ένα μεταβατικό στάδιο, για παράδειγμα δύο ετών, μέχρι να υλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των μη αδειούχων κτηνοτροφικών υποστατικών. Περαιτέρω, για τον σκοπό αυτό και για όσο θα διαρκέσει το μεταβατικό στάδιο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος προέβη σε εισήγηση για τη δημιουργία ειδικής μονάδας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Επαρχιακή Διοίκηση), ώστε να δίνεται η δυνατότητα γρήγορης διεκπεραίωσης των αιτήσεων αδειοδότησης στους μη αδειοδοτημένους κτηνοτρόφους. Το ίδιο να ισχύει και για τους μισθωτές τουρκοκυπριακής γης.

Στόχος του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η παράλληλη εφαρμογή του νόμου με τον πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο.

(ΑΣΠ/ΝΓ)