Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 12:52

Μήνυμα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων στην Τελετή Δήλωσης Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αξιότιμες, Αξιότιμοι Υπουργοί και Υφυπουργοί

Έντιμοι/ες κύριοι και κυρίες Επίτροποι,

Κατ΄αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την αγαστή μας συνεργασία. Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα έχουν υιοθετηθεί κι εφαρμοστεί δράσεις και πολιτικές για την προώθηση της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και έχουν αναδειχτεί θέματα σχετικά με την έμφυλη ισότητα σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία. Η πολιτική βούληση όπως και η θετική ανταπόκριση που επιδεικνύετε σε κάθε κάλεσμα του Γραφείου μας για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης διάκρισης είναι πάντοτε, κατά τη δική μου προσωπική άποψη, ένα σημαντικό στοιχείο για αλλαγή νοοτροπιών και κουλτούρας.

Η τροχοδρόμηση δράσεων και πρακτικών σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο, που κάποτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητα μας, δεν θα μπορούσε να ήταν εφικτή χωρίς την ανεκτίμητη συνεισφορά όλων των λειτουργών Ισότητας που έχουν οριστεί σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο. Οι λειτουργοί Ισότητας συμβάλουν σημαντικά στην οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές και δράσεις μας και με την ευκαιρία θα ήθελα να τους/τις ευχαριστήσω για την εξαιρετική ομαδική συνεργασία μας.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, Υφυπουργοί και Επίτροποι,

Η χώρα μας παραμένει χαμηλά στους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν στην Ισότητα των φύλων. Οι δείκτες είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε. Ας μην αναμένουμε, όμως, την κατάταξη της χώρας μας σε δείκτες και εκθέσεις για βελτίωση που αφορά στην προώθηση της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η Δήλωση Πολιτικής που υπογράφουμε σήμερα έχει ως στόχο την επιβεβαίωση της πολιτικής μας βούλησης για την προώθηση της Ισότητας των φύλων, αλλά και τη μηδενική ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε οποιεσδήποτε σεξιστικές ή παρενοχλητικές συμπεριφορές στη βάση του φύλου, τόσο ανάμεσα στο προσωπικό, όσο και των επισκεπτών/τριών στα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Για την εφαρμογή όλων των πιο πάνω, αξιοποιούμε το εργαλείο της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις δραστηριότητες κάθε Υπουργείου, Υφυπουργείου και Γραφεία Επιτρόπων. Παράλληλος στόχος είναι η ενημέρωση ότι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σημαίνει την αναγνώριση των διαφορετικών αναγκών των γυναικών και των ανδρών κατά τον σχεδιασμό, την εφαρμογή την αξιολόγηση, και του αντικτύπου των πολιτικών και δράσεων μας στα δυο φύλα. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος για μια υγιή κοινωνία και οικονομία, ισότιμη για όλες και όλους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει ενημέρωση όλου του προσωπικού για την Πολιτική Δήλωση, η οποία θα αναρτηθεί σε περίοπτες θέσεις στα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία και στις ιστοσελίδες τους, ώστε να είναι ορατή σε καθημερινή βάση στο προσωπικό και τους επισκέπτες των Υπουργείων και Υφυπουργείων.

Σήμερα, με την υπογραφή της Πολιτικής Δήλωσης, προχωράμε ακόμη ένα βήμα στις προσπάθειες επιτάχυνσης της προώθησης της Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΑθ/ΝΓ)