Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 15:18

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για το Κυπριακό κα Maria Angela Holguin, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε: «H σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης τους συνάντησης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τις συναντήσεις που είχε με την κοινωνία των πολιτών, και να ανταλλάξουν απόψεις μέσα από έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η κα Holguin στη διαδικασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της κας Holguin στην Κύπρο μετά και από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς ποιούς θα συναντήσει στην Άγκυρα η κα Holguin, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό είναι κάτι που θα περιμένουμε να ανακοινωθεί από την ίδια ή τα ΗΕ».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση είναι περισσότερο αισιόδοξη μετά τις επαφές της κας Holguin, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτές οι πρώτες συναντήσεις ήταν οι πρώτες κατατοπιστικές συναντήσεις και για την ίδια στην Κύπρο. Θα ακολουθήσουν πολύ σημαντικές συναντήσεις και στην Αθήνα και στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες και αναμένουμε την επόμενη επίσκεψή της στην Κύπρο, όπου πλέον θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα σε αυτή την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν η κα Holguin εισηγήθηκε συγκεκριμένο πλάνο για τα επόμενα βήματα, ο Εκπρόσωπος είπε: «΄Εγινε μια ανταλλαγή απόψεων μετά και τις συναντήσεις που είχε με την κοινωνία των πολιτών. Να αναμένουμε την επόμενη συνάντηση». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι σήμερα «ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε και με την κοινωνία των πολιτών, έγινε μια ανταλλαγή απόψεων σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Κληθείς να πει κατά πόσον ενημέρωσε και για τη συνάντησή της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, δεδομένης της σημασίας της, ο Εκπρόσωπος είπε: «΄Ολες οι συναντήσεις είναι ουσιαστικές σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως η συνάντηση που είχε με τον κ. Tatar είναι ουσιαστική και ήταν σημαντική εκείνη η συνάντηση. Eίναι σημαντικές, όμως, επίσης και οι συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα, στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείς αν αρχίζει να διαφαίνεται κοινό έδαφος, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αναμένουμε. Εμάς ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο, όσον το δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι αν υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό και πολύ σύντομα, από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Κληθείς να πει αν η κα Holguin ζήτησε κάτι συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

 

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΖ)