Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2024 12:39

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση «Διάλογος της Κυβέρνησης με Ξένους Επενδυτές»

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτή είναι η δεύτερη εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Κυβέρνηση με το Invest Cyprus, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για συνεχή διάλογο και επαφές με τους ξένους επενδυτές μας.

Στην πρώτη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και σε βάθος με μια μικρότερη ομάδα επενδυτών για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις βελτιώσεις που θα ήθελαν να δουν να υλοποιούνται όταν δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κύπρο. Η Κυβέρνησή μου έλαβε σοβαρά υπόψη την ανατροφοδότηση που είχαμε και ανέλαβε δράση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εργαζόμαστε επιμελώς για την εξεύρεση λύσεων και τη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, πέντε μέλη της Κυβέρνησής μου θα σας ενημερώσουν για το τι έχουμε επιτύχει, τι σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε και, κυρίως, για να συνεχίσουμε τον διάλογο και να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Στη σημερινή εκδήλωση παρευρίσκονται και άλλοι Υπουργοί, οι οποίοι είναι στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω θέματα που θα θέλατε να συζητήσετε.

Θέλω να τονίσω κατ’ αρχάς ότι σας θεωρούμε ως εταίρους. Εκτιμούμε τη γνώμη σας, καθώς έχετε εμπειρία από πρώτο χέρι για το πώς λειτουργούν οι πολιτικές και οι διαδικασίες μας. Έχετε επίσης μια μοναδική κατανόηση της δυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυβερνητικών αποφάσεων και των δυνάμεων της αγοράς. Από αυτή την άποψη είστε σε θέση να στηρίξετε την Κυβέρνηση να περιηγηθεί σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις και ευκαιρίες.

Μια σταθερή και ακμάζουσα οικονομία συνιστά προαπαιτούμενο για την επιτυχία οποιασδήποτε επένδυσης ή επιχείρησης, αποτελώντας θεμελιώδη προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.

Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Οι θετικές επιδόσεις επιβεβαιώνονται από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι μας κατατάσσουν πλέον όλοι στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Οι αποφάσεις τους αποτελούν αναγνώριση των υπεύθυνων και μη λαϊκιστικών οικονομικών πολιτικών που προωθούμε και αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στα κυβερνητικά σχέδια. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε.

Μέσω αυτής της υπεύθυνης προσέγγισης, διαμορφώσαμε τον πρώτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης για το 2024. Έναν προϋπολογισμό ευρείας κοινοβουλευτικής έγκρισης, που αντιπροσωπεύει τις πολιτικές μας προτεραιότητες και εστιάζει στην ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική ισορροπία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Κυβέρνησή μας έχει ήδη χαράξει μια σαφή πολιτική κατεύθυνση προς τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου με επίκεντρο την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη διπλή μετάβαση − πράσινη και ψηφιακή − και στη δημιουργία μιας οικονομίας της γνώσης. Στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση των μεταβλητών για προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σημαντική προστιθέμενη αξία και συμβολή στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία της οικονομίας και της κοινωνίας. Η καθιέρωση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και επιχειρηματικού κέντρου αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Το έργο μας δεν είναι εύκολο. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου οι ανατρεπτικές εξελίξεις έχουν γίνει ο νέος κανόνας. Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται, αναμένεται από εμάς να λάβουμε ενέργειες που θα μετριάσουν την αβεβαιότητα.

Επομένως, είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς να έχουμε έναν σαφή σχεδιασμό, με προτεραιότητα την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων, αποφεύγοντας πολιτικές που καθιερώθηκαν στο παρελθόν.

Η φήμη της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού κέντρου απειλήθηκε κατά καιρούς,  δυσχεραίνοντας την ανταγωνιστικότητά της. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό είναι ένα θέμα προτεραιότητας για την αντιμετώπιση του οποίου λαμβάνουμε απτά μέτρα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε πρακτικές οι οποίες εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ενισχύει συνεχώς το θεσμικό πλαίσιο που σχετίζεται με την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, την εφαρμογή των κυρώσεων και τη συνολική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Προς την ίδια κατεύθυνση, υιοθετήθηκε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πληροφοριών που σχετίζονται με θέματα που αφορούν κυρώσεις, ενίσχυση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και εισηγήσεις για βελτίωση. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για τη σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τις επαγγελματικές υπηρεσίες. Ως απάντηση σε αυτό και στις ανησυχίες σας, εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επικοινωνίας για το branding της Κύπρου, εστιάζοντας στην αποτελεσματική επικοινωνία της προόδου μας σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου.

Από την αρχή της θητείας μου, εφαρμόζουμε ενεργά τη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων στην Κύπρο, μια επιτυχημένη στρατηγική που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Έπειτα από τις εισηγήσεις σας τον περασμένο Ιούνιο, αναθεωρήσαμε τη στρατηγική έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες των δυνητικών και υφιστάμενων επενδυτών. Έχουν προστεθεί νέες δράσεις, όπως η υιοθέτηση της Μπλε Κάρτας, η εφαρμογή του περί της Διευκόλυνσης των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης Νόμου του 2023, η έναρξη του προγράμματος «build-to-rent» και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εγγραφή εταιρειών και την απόκτηση των απαιτούμενων αδειών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Υπουργός Οικονομικών θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασα επίσης το πρόγραμμα διακυβέρνησης για το 2024, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 80 συγκεκριμένες δράσεις. Είναι η πρώτη φορά που το Ετήσιο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης ανακοινώνεται εκ των προτέρων, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης βασίζεται σε έξι πυλώνες. Πρώτον, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία, προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα όπως η μετανάστευση και το κυκλοφοριακό. Δεύτερον, τη διασφάλιση μιας δυνατής και ευέλικτης οικονομίας. Τρίτον, να τεθούν τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο έχοντας την εκπαίδευση και την υγεία στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Τέταρτον την πράσινη μετάβαση. Πέμπτον, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του κράτους μέσω της ενίσχυσης των θεσμών. Και έκτον, την ανάδειξη της Κύπρου σε ισχυρό εταίρο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ετήσια παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης είναι μία πρακτική που δεσμεύομαι να συνεχίσω καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Μέσω αυτής της διαδικασίας, έχω ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή μου να διασφαλίσω μια ισχυρή οικονομία και να βελτιώσω την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η παρουσίαση ενός οδικού χάρτη για τη σύσταση ενός Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης εντός του 2024, ο οποίος, μέσω χρηματοδοτικών και εγγυητικών εργαλείων, θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό. Στο ίδιο πλαίσιο, έχω ανακοινώσει μια σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή και μια σειρά από κίνητρα για την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η παραγωγή πράσινης και φθηνής ενέργειας αποτελεί πρωταρχικό στόχο.

Το κύριο μήνυμά μου προς εσάς σήμερα είναι το εξής: Η Κυβέρνηση εκτιμά την παρουσία και τη δέσμευσή σας στην Κύπρο και σας θεωρεί πολύτιμους εταίρους στην αναπτυξιακή μας πορεία. Είμαστε αφοσιωμένοι και θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να προωθήσουμε ένα οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο θα σας ωθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας, να αναπτυχθείτε και να επεκταθείτε, ένα περιβάλλον που όχι μόνο θα ανταποκρίνεται αλλά και θα υπερβαίνει τις προσδοκίες σας.

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα. Να είστε βέβαιοι ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά μια ακλόνητη δέσμευση. Θα συνεργαζόμαστε συστηματικά μαζί σας για να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα, οραματιζόμενοι την Κύπρο όχι μόνο ως έναν αξιοσημείωτο προορισμό, αλλά ως ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Η συμμετοχή σας σε αυτό το ταξίδι είναι καίριας σημασίας και μαζί θα γράψουμε μια συναρπαστική ιστορία επιτυχίας για την Κύπρο.

(ΜΣ/ΕΠ)