Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2024 12:27

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στα εγκαίνια του πρώτου ξενώνα υποστηριζόμενης διαβίωσης

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό τον φιλόξενο και όμορφο χώρο, για να σηματοδοτήσουμε την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του πρώτου Ξενώνα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας/ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Ενός έργου, που προστίθεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προαγωγή του τομέα της υγείας, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Προσπάθειά μας, μέσα από αυτό το έργο, είναι η παροχή ενός ανθρώπινου και υποστηρικτικού περιβάλλοντος στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας έτσι ώστε να αποκατασταθούν στην κοινότητα, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Ο Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, λειτουργεί αποκλειστικά για ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία χρήζουν αποϊδρυματοποίησης από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας και ενσωμάτωσής τους στην κοινότητα σε προστατευόμενους ή ημι-προστατευόμενους ξενώνες.

Συγκεκριμένα, στον ξενώνα αυτό διαμένουν ασθενείς με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας σε σταθερή κατάσταση, οι οποίοι βρίσκονταν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για μεγάλο χρονικό διάστημα,  δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα και δύναται να αποκατασταθούν στην κοινότητα.

Ο χώρος τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για λειτουργία τέτοιων χώρων και  στελεχώνεται με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό ψυχικής υγείας με 24ωρη κάλυψη επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ καλύπτεται από Ψυχίατρο, Παθολόγο, και σύντομα και από Εργοθεραπευτή.

Περιμετρικά του υπό ανάπτυξη χώρου έχει γίνει δεντροφύτευση ενώ προωθήθηκε και γενική αναβάθμιση και βελτίωση των όψεων της οικοδομής και του περιβάλλοντα χώρου, επιτυγχάνοντας ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον για τους ασθενείς, μέσα στην κοινότητα.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τόσο ο Δήμος Λατσιών όσο και η κοινότητα των Λατσιών έχουν αγκαλιάσει με αγάπη την όλη προσπάθεια και ήδη τα αποτελέσματα αυτού του έργου είναι εμφανή και συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ατόμων που διαμένουν στον χώρο.

Συγχαίρουμε λοιπόν τον ΟΚΥπΥ και την Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, για την πρωτοβουλία και την υλοποίηση δημιουργίας του πρώτου Ξενώνα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται από τους εθελοντές. Τονίζεται ότι η συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας, των πολιτών και των εθελοντών είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίζονται προκλήσεις στον τομέα της υγείας.

Παράλληλα, ευχαριστούμε θερμά τον Σύνδεσμο Προστασίας της Ψυχικής Υγείας, που έχει δωρίσει σημαντικό μέρος της επίπλωσης του ξενώνα και συνεργάζεται στενά με τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Θέλω κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Υγείας, παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, μέσω των οποίων, προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στην κοινότητα.

(ΔΚ/ΕΑθ)