Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-10-2018 09:30

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – 4 Οκτωβρίου

Μια μέρα αφιερωμένη στους καλύτερους φίλους του ανθρώπου, τα ζώα! Ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο η 4η Οκτωβρίου. Η αρχή έγινε το 1931, στη Φλωρεντία σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών, όπου ο εορτασμός θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα – υπό εξαφάνιση – ζώα.  Έκτοτε, η γιορτή επεκτάθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου με αποτέλεσμα η 4η Οκτωβρίου να καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων για κάθε ζώο και τα δικαιώματά του. Σκοπός της Ημέρας των Ζώων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζώων ενώ παράλληλα τονίζεται η σημασία τους στον πλανήτη μας.

Επειδή οι αριθμοί για την κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο είναι αποκαρδιωτικοί (ποσοστό γύρω στο 80% των σκύλων και γάτων του πλανήτη είναι αδέσποτα ή παραμελημένα και περί τα 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο), με αφορμή την ημέρα αυτή πολίτες και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων διοργανώνουν εκδηλώσεις και εκστρατείες στοχεύοντας να διαδώσουν το μήνυμα κατά της κακοποίησης ζώων - κατοικίδιων και αδέσποτων, αλλά και να τονίζουν τα δικαιώματα των ζώων γενικότερα. Στον τόπο μας οι κρατικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε μέσα από σημαντικές αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο να επιτευχθούν οι στόχοι σχετικά με τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών. 

Με τη σημερινή ευκαιρία το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τονίζει ότι μέσω της καλλιέργειας κουλτούρας γύρω από το θέμα, όπου στο πλαίσιο της εκπαίδευσης θα τονίζεται η ηθική υποχρέωση του ανθρώπου να σέβεται όλα τα ζώα, και της αύξησης της ευαισθητοποίησης των πολιτών μέσα από την κατάλληλη ενημέρωσή τους, μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για την προώθηση προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων και ανάληψης δράσης υπέρ των δικαιωμάτων τους, της ελευθερίας και ευζωίας τους. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως η τεράστια ευθύνη του ανθρώπου, ως μεμονωμένο άτοµο, αλλά και ως κοινωνία, απέναντι στα ζωντανά πλάσµατα µε τα οποία συγκατοικούμε στον πλανήτη µας, προάγει τον πολιτισµό µας, αλλά και βοηθάει στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Ας γίνουμε όλοι ενεργοί φιλόζωοι πολίτες και ας συμβάλουμε ώστε να αλλάξει ο κόσμος των ζώων προς το καλύτερο.

(ΜΓ/ΕΙ)