01-03-2024 14:43
Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας προστασίας της μέλισσας, στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus
Με ικανοποίηση χαιρετίζω την έναρξη της διετούς ενημερωτικής εκστρατείας για την προστασία της μέλισσας, η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus.
Το θέμα της εκστρατείας είναι ο «Ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα». Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος της μέλισσας στη φύση; Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το βουητό των μελισσών αντικαθίσταται από σιωπή… Τι θα συμβεί; Η σιωπή θα είναι εκκωφαντική από την εικόνα που θα τη συνοδεύει – άγονα χωράφια, γυμνοί οπωρώνες, κήποι χωρίς λουλούδια, πιάτα χωρίς μήλα, φράουλες, κεράσια, καρπούζια, λαχανικά, δημητριακά, αμύγδαλα, μέλι… Με πάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας στη γη, αυτές οι αφανείς, ακούραστες εργάτριες εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του μεγαλύτερου μέρους των άγριων ανθοφόρων φυτών αλλά και των περισσότερων καλλιεργήσιμων ειδών. Η πιο πάνω εικόνα είναι η πραγματικότητα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εάν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για να προστατεύσουμε τον πολυτιμότερο επικονιαστή στον πλανήτη.
Η μεγαλύτερη απειλή για αφανισμό του πληθυσμού των μελισσών προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες – η αλλαγή χρήσης της γης, η εντατική γεωργική και κτηνοτροφική διαχείριση, η χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, οι γενετικά τροποποιημένες μονοκαλλιέργειες, η ατμοσφαιρική και η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, οι καταστροφικές πυρκαγιές και η κλιματική κρίση.
Χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει επικονίαση, χωρίς επικονίαση επηρεάζεται η γεωργία, η παραγωγή τροφίμων, υποβαθμίζεται η ποιότητα του εδάφους με οικονομικές επιπτώσεις στους γεωργούς, την οικονομία, την κοινωνία, επηρεάζεται ολόκληρο το οικοσύστημα, επηρεάζεται η ανθρωπότητα.
Όπως η μέλισσα δεν μπορεί να ζήσει μόνη της, αλλά ως μέλος μιας κοινότητας, έτσι αποτελεί και συλλογική μας ευθύνη να τις προστατεύσουμε, μέσω πολιτικών αλλά και με μικρές πράξεις που συλλογικά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά:
- Ενθαρρύνουμε τους αγρότες να υιοθετήσουν φιλικές προς τις μέλισσες πρακτικές, ελαχιστοποιώντας τη χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων με υιοθέτηση μη χημικών εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου.
- Συνεργαζόμαστε με τις κοινότητες για τη διατήρηση και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των μελισσών, προστατεύοντας τις περιοχές με αγριολούλουδα.
- Προστατεύουμε τους βιότοπους και ενισχύουμε τη βιοποικιλότητα.
- Δημιουργούμε φιλικούς προς τις μέλισσες πράσινους χώρους.
- Προωθούμε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και ενημερωτικές εκστρατείες για ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της προστασίας της μέλισσας.
- Προωθούμε πρακτικές φιλικές προς τις μέλισσες στον κήπο μας αποφεύγοντας και τη χρήση χημικών.
- Φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά στην αυλή μας, στα μπαλκόνια μας.
Ένας βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια στις πολιτικές του κράτους αλλά και την κοινωνία. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ενθαρρύνουμε και αγκαλιάζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ως συμβολή στην προστασία της βιοποικιλότητας που εμπίπτει και στους ειδικούς στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το κλίμα και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του οικοσυστήματος και της διατήρηση των οικοτόπων και των τοπίων, καθώς και της προστασίας των επικονιαστών και των υπηρεσιών επικονίασης.
Έμπρακτα, πέρα από τη στήριξη της εκστρατείας, κατά τη συνάντησή μου με την κα Αγγέλου συζητήσαμε διάφορους τρόπους συνεργασίας. Ανάμεσα σε άλλα εισηγήθηκα τη φύτευση μελισσοκομικής χλωρίδας στους υπαίθριους χώρους του Πανεπιστημίου και συμφωνήσαμε, προκαταρκτικά, να υιοθετήσουμε από κοινού, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το UCLan Cyprus τμήμα γης, επίσης για τη φύτευση μελισσοκομικής χλωρίδας.
Οι συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του ακαδημαϊκού και ερευνητικού κόσμου, και της Κοινωνίας των Πολιτών, συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός κόσμου βασισμένου στην περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική αειφορία. Με τον ίδιο τρόπο, και σε αυτή την περίπτωση, αναλαμβάνουμε δράσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολύτιμοι επικονιαστές θα συνεχίσουν να γεμίζουν τον κόσμο με ζωή και χρώμα και ότι το βουητό τους δεν θα σωπάσει ποτέ.
Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του UCLan Cyprus για την πρωτοβουλία διεξαγωγής εκστρατείας για την ανάδειξη της σημασίας της μέλισσας και τη μελισσοκομίας όπως και την εταιρεία Μέλιν Εστί Λτδ που τη στηρίζει.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκστρατεία που έχετε αναλάβει.
____________
Σημείωση: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της κας Επιτρόπου, η Λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος κα Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε.
(ΑΣΠ/ΝΓ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα