Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-03-2024 14:50

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αναφορικά με την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Sanna – Η γλώσσα μας», παραγωγής ΡΙΚ

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και το Γραφείο Εκπροσώπου Μαρωνιτών συνδιοργανώνουν εκδήλωση, κατά την οποία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Sanna – Η Γλώσσα μας». Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΡΙΚ, της Μαρωνιτικής Θρησκευτικής Ομάδας και του ΥΠΑΝ για τη στήριξη της προσπάθειας αναβίωσης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής, επισήμως αναγνωρισμένης μειονοτικής γλώσσας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO το 1999. Το ντοκιμαντέρ είναι σε σκηνοθεσία Τάσου Μουρτουβάνη, σενάριο και δημοσιογραφική επιμέλεια Μιχάλη Τερζή. Τον συντονισμό των συμβαλλόμενων φορέων ανάλαβε το Γραφείο του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, το οποίο έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των θεμάτων που αφορούν τις θρησκευτικές ομάδες στο ΥΠΑΝ.

Μέσα από τη διενέργεια 25 συνεντεύξεων με φυσικούς ομιλητές/ομιλήτριες της γλώσσας, γλωσσολόγους - ερευνητές, μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, μέλη της κοινότητας και θεσμικούς φορείς, η παραγωγή αυτή επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία της Sanna – κυπριακής μαρωνιτικής αραβικής γλώσσας που ομιλείται μέχρι σήμερα στον Κορμακίτη και την τεράστια προσπάθεια αναβίωσής της που συνεχίζεται.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, στις 19:00, στο Αρχείο του ΡΙΚ.

(ΑΦ/ΝΓ)