Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2024 21:31

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε εκδήλωση του Νεφρολογικού Κέντρου «Νεφροντίδα»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωση του Νεφρολογικού Κέντρου «Νεφροντίδα», η λειτουργία του οποίου αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Νεφρολογίας στην Κύπρο, καθώς είναι το πρώτο κέντρο ημερήσιας φροντίδας αιμοκάθαρσης, ιδιωτικού δικαίου, παγκύπρια, στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο αριθμός των ασθενών που αντιμετωπίζουν νεφρολογικά προβλήματα αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως και ένα πολύ μεγάλο μέρος των δαπανών για την υγεία ξοδεύονται στον τομέα της Νεφρολογίας, καθώς οι θεραπείες προϋποθέτουν μεγάλο κόστος.

Με τη λειτουργία νέων κέντρων, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων επιλογών για τη θεραπεία τους, ενώ δημιουργείται και υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων κέντρων με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται και να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο Νεφρολογικό Κέντρο «Νεφροντίδα», όπως είμαι ενήμερος, χρησιμοποιείται εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, ενώ εργοδοτοτείται εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο συμβάλλει στην ικανοποίηση των ασθενών.

Παράλληλα, θα ήθελα να σημειώσω ότι το Υπουργείο Υγείας είναι ένθερμος υποστηρικτής της εκπαίδευσης των νοσηλευτών στον τομέα της Νεφρολογίας και, όπως γνωρίζετε, ο Τομέας Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το  Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έχουν ολοκληρώσει το πρώτο πρόγραμμα Νεφρολογικής Νοσηλευτικής, το οποίο έχει διαπιστευθεί και από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Νεφρολογίας (EDTNA). Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν τώρα να το υιοθετήσουν. Πολύ σύντομα θα αρχίσει δε και το δεύτερο πρόγραμμα και θα έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε συμμετοχή με νοσηλευτές του Κέντρου σας.

Κυρίες και κύριοι,

Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν νεφρολογικά προβλήματα στην Κύπρο έχει οδηγήσει στη λειτουργία και άλλων Νεφρολογικών Κέντρων παγκύπρια, ενώ μας τονίζει παράλληλα τη σπουδαιότητα της προληπτικής φροντίδας και της έγκαιρης αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας.

Είναι, λοιπόν, ευχάριστο να διαπιστώνουμε την παρουσία σας στα ιατρικά δρώμενα της Κύπρου, και ως Υπουργείο Υγείας στηρίζουμε τις όποιες προσπάθειες συμβάλλουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. 

Εν κατακλείδι, εκφράζω τα συγχαρητήριά μου προς το Νεφρολογικό Κέντρο «Νεφροντίδα» για την αφοσίωσή σας στην παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας και εξυπηρέτησης των ασθενών. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις μελλοντικές σας προσπάθειες και σας ευχαριστώ για την προσφορά σας στον τομέα της υγείας.

(ΔΚ)