Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2024 10:42

Δηλώσεις της Υπουργού Γεωργίας κατά την επιθεώρηση της διάβρωσης στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Μενεού

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου προέβη σήμερα το πρωί, μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη και τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, σε επιθεώρηση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Μενεού, που οδηγεί στον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων. Ο δρόμος βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής «Αλυκές Λάρνακας» και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης λόγω της εγγύτητάς του με το παραλιακό μέτωπο. Στόχος της συνάντησης ήταν η λήψη μέτρων για αποτροπή της περαιτέρω κατάρρευσης του δρόμου και για αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφαλή διακίνηση των οχημάτων, αλλά και την προστασία των οικοτόπων και των ειδών της περιοχής.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Βρισκόμαστε σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή που εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας». Έχουμε ένα μοναδικό ενδημικό είδος, το οποίο βρίσκεται εδώ, το Limonium mucronulatum, το οποίο εντοπίζεται μόνο στις Αλυκές Λάρνακας και πουθενά αλλού στον κόσμο, και εννοείται ότι θέλουμε να το προστατεύσουμε και πρέπει να το προστατεύσουμε. Γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα του Δημάρχου. Αναφορικά με τα έργα τα οποία θα γίνουν θα δώσουμε τους συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους που χρειάζεται, έτσι ώστε να μην προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα περιβαλλοντικά τόσο για τα έργα που θα γίνουν αμέσως όσο και για εκείνα τα οποία θα ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή έχουμε συζητήσει και τρόπους, με τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε αυτή τη μοναδικότητα στην περιοχή, και θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στόχος μας είναι να γίνουν τα έργα που θα διασφαλίσουν την ασφαλή διακίνηση του κοινού και των οχημάτων που κινούνται από και προς τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί αυτή η περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή».

(ΕΝ/ΓΣ)