Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-04-2024 14:03

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Λίβανο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, η οποία θα βρίσκεται αύριο στην Κύπρο για την επετειακή εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα μεταβούν στον Λίβανο την Πέμπτη, 2 Μαΐου, όπου θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος von der Leyen θα μεταβούν μαζί το πρωί της 2ας Μαΐου στη Βηρυτό, όπου θα τύχουν επίσημης υποδοχής από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Najib Mikati.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν τριμερής συνάντησή τους και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών μερών.

Βασικός στόχος της επίσκεψης θα είναι η παροχή πολιτικής και οικονομικής στήριξης στον Λίβανο από πλευράς ΕΕ, η συζήτηση αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα συνεπεία και των περιφερειακών εξελίξεων, η αποτελεσματική διαχείρηση του μεταναστευτικού, καθώς και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τον Λίβανο για προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας της χώρας.

Η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει πακέτο οικονομικής στήριξης του Λιβάνου, η υλοποίηση του οποίου ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή μας.

 Στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβούν στο Κοινοβούλιο, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου κ. Nabih Berri.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κα von der Leyen θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν τους ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Διοικητή της ΚΥΠ/ΣΕΑ θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

ΡΜ/ΝΖ/ΕΠ