09-05-2024 14:19
Xαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή έπαρσης της Σημαίας της ΕΕ
Αισθήματα σεβασμού και υπερηφάνειας μας κυριεύουν σήμερα, ανήμερα της Γιορτής της Ευρώπης και η παρουσία μας σε αυτή τη συμβολική, αλλά πολύ ουσιαστική τελετή αποτελεί υπόμνηση της οφειλόμενης τιμής πρωτίστως έναντι των θεμελιωτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και έναντι όσων εργάζονται σήμερα για την επικράτηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Σήμερα μνημονεύουμε πρώτα και πάνω από όλα τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε οργανικά εδώ και 20 χρόνια. Οφείλουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη στους ιδρυτές της ΄Ενωσης, ειδικότερα τους Ρομπέρτ Σουμάν και Ζαν Μονέ, οι οποίοι πριν από 74 χρόνια, μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φύτεψαν τον σπόρο για έναν πιο ειρηνικό κόσμο, για μια καλύτερη Ευρώπη.
Στεκόμαστε, λοιπόν, σήμερα μπροστά από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περήφανοι, να τη βλέπουμε να κυματίζει δίπλα από τη σημαία της πατρίδας μας. Γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, μαζί με την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και αντικρίζουμε αυτό το ορόσημο με αισθήματα υπερηφάνειας, αισιοδοξίας αλλά την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες μας, ιδιαίτερα έναντι στη νέα γενιά, για ένα αύριο πιο ειρηνικό και πιο ασφαλές, με περισσότερες ευκαιρίες, και για μας ως Κυπριακή Δημοκρατία για μια Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα, πιο ανταγωνιστική.
Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη, το λέω πάντα και το πιστεύω έντονα, μετά τη μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεώς της, είναι αισθητές οι καταλυτικές αλλαγές της χώρας μας προς τη θετική κατεύθυνση. Σε αυτήν την εικοσάχρονη πορεία, που δεν ήταν χωρίς δυσκολίες και προκλήσεις, αντιμετωπίσαμε μαζί με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες και μαζί με τους θεσμούς, πρωτοφανείς κρίσεις, όπως η τραπεζική και οικονομική κατάρρευση της περασμένης δεκαετίας και αργότερα η πανδημία του κορωνοϊού. Τώρα αντιμετωπίζουμε μαζί τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και άλλες σοβαρές προκλήσεις, τις οποίες πολύ δύσκολα, ίσως σε κάποιες των περιπτώσεων να ήταν αδύνατον για ένα μικρό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορούσε να αντιμετωπίσει από μόνη της. Και είναι γι’ αυτό που έχω την έντονη πεποίθηση ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θωρακίσει και ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα μικρό κράτος, το οποίο εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
Και, ναι, σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας προσβλέπουμε στη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου εγχειρήματος ειρήνης στον κόσμο. Μια εξέλιξη, η λύση του Κυπριακού, που θα συμβάλει καθοριστικά και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας και στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια περιοχή που γειτνιάζει με την ΕΕ.
Από αυτόν τον ιστορικό χώρο, εδώ γιορτάσαμε την ένταξή μας το 2004, εδώ γιορτάσαμε και το 2008 την ένταξή μας στο ευρώ που θεμελίωσε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εδώ στην καρδιά της τελευταίας διχοτομημένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, αυτή τη σημαντική μέρα θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας μας. Το μήνυμα ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν – γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις– για να φτάσει η ώρα που το τείχος της κατοχής θα υποχωρήσει και στη θέση του συρματοπλέγματος η φύση θα βρει τον τρόπο να γεννήσει δέντρα, φυτά και λουλούδια, ώστε «τα όνειρα να λάβουνε εκδίκηση», όπως προφητικά επιμένει ο ποιητής. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους. Μια πατρίδα ελεύθερων Ευρωπαίων πολιτών, μελών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, που αριθμεί πληθυσμό μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων, από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες, που σέβεται στην πράξη και όχι στα λόγια τον κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου και κοινωνικής προέλευσης.
Η δημοκρατία και η ελευθερία για τις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έδωσαν τη ζωή τους, είναι το διακύβευμα για την Ευρώπη του αύριο. Και γι’ αυτόν τον λόγο οι επικείμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είμαι βέβαιος ότι η μαζική συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη θα στείλει το ηχηρό μήνυμα της επιθυμίας μας για μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα. Και θέλω να καλέσω ειδικότερα τη νέα γενιά, να δώσει μαζικά το «παρών» της στην εκλογική διαδικασία για να αξιοποιήσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει και να συμμετέχει στις πολιτικές εξελίξεις κατά τρόπο που να ενισχύει τη συμμετοχική Δημοκρατία. Η Ευρώπη δεν είναι κάτι απόμακρο, ούτε κάτι απρόσωπο. Είναι η οικογένειά μας. Εκεί καθορίζονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Εκεί κρίνεται και το μέλλον μας και έχουμε υποχρέωση εμείς ως Πολιτεία, αλλά και ο κυπριακός λαός μέσα από τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία, να αποδείξουμε στην πράξη τη σημασία που αποδίδουμε στην ΕΕ.
(ΡΜ/ΕΠ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα