Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2024 12:23

Διεξαγωγή σεμιναρίου με θέμα «Προκλήσεις της Θαλάσσιας Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου»

Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Εθνική Άμυνα (Institute for Advanced Studies in National Defence – IHEDN), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας διοργανώνουν από τις 14 έως τις 16 Μαΐου 2024 στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», στη Λάρνακα, το σεμινάριο «Προκλήσεις της Θαλάσσιας Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ): Η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου» – "The Challenges of Maritime Security for the European Union: Focusing on the Eastern Mediterranean Area".

Η θαλάσσια ασφάλεια στη Μεσόγειο αφορά σε περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ζουν στις ακτές. Αποτελεί δε βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τις πολιτικές, τις στρατηγικές και τις αποστολές/επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, θα παράσχει τη δυνατότητα εξοικείωσης με θεσμικές, νομικές και επιχειρησιακές πτυχές, που συνδέονται με την εφαρμογή της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (European Maritime Security Strategy - EUMSS).

Οι συνολικά 40 συμμετέχοντες στο σεμινάριο προέρχονται από 10 κράτη (Κύπρο, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Μάλτα, Ισπανία, Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία). Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει προσωπικό από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας. Το σεμινάριο είναι ανοικτό τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό προσωπικό από κράτη μέλη, θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ.

Χαιρετισμούς κατά τη σημερινή τελετή έναρξης απηύθυναν η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Στέλιος Χειμώνας και η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κα Salina Grenet-Catalano, παρουσία των πρέσβεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ολλανδίας και άλλων διπλωματών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου θα απονεμηθούν πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Josep Borrell σε όσους συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το σεμινάριο και τα διαδικτυακά μαθήματα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

(ΕΠ/ΓΣ)