Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2024 11:59

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για την εκστρατεία «Safe2Eat» 2024: Η ασφάλεια των τροφίμων που επιλέγουμε βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο

Από την εκστρατεία «#EUChooseSafeFood» στην «Safe2Eat»: Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιστρέφουν με ανανεωμένη δέσμευση και πιο διευρυμένη συμμετοχή σε όλη την Ευρώπη, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν επιλογές τροφίμων με αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης

 Μετά την επιτυχία των τελευταίων τριών ετών, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της ΕΕ επανέρχονται, αυτή τη χρονιά με την εκστρατεία #Safe2EatEU. Η εκστρατεία, που ήταν παλαιότερα γνωστή ως #EUChooseSafeFood, επιστρέφει με νέο όνομα και με ανανεωμένη δέσμευση, προκειμένου να ενισχύσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Φέτος η εκστρατεία διευρύνει την εμβέλειά της με 18 χώρες να ενώνουν δυνάμεις, με στόχο να βοηθήσουν τους καταναλωτές, έτσι ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά την επιλογή των τροφίμων τους. Οι συμμετέχουσες χώρες για το 2024 είναι η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λετονία, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Βόρεια Μακεδονία.

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου, χαιρετίζοντας την έναρξη της εκστρατείας #Safe2EatEU στην Κύπρο για τρίτη χρονιά, δήλωσε: «Οι ενημερωμένοι πολίτες είναι ισχυρότεροι καταναλωτές. Και οι Ευρωπαίοι πολίτες συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερα προστατευμένων και ενημερωμένων παγκοσμίως στα θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Χαιρετίζω την έναρξη της εκστρατείας #Safe2EatEU στην Κύπρο, η οποία συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή αυτή εκστρατεία για τρίτη συνεχή χρονιά. Η εκστρατεία θα ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των προηγούμενων ετών, ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να κάνουν καλά ενημερωμένες επιλογές όσον αφορά στα τρόφιμα, με αίσθημα σιγουριάς και εμπιστοσύνης για την ασφάλεια και ποιότητά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας των καταναλωτών, θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ και να συνεισφέρει ενεργά σε διεθνές επίπεδο στον τομέα αυτό.»

Ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός χαιρέτισε την έναρξη της εκστρατείας #Safe2Eat, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Πολιτεία στην πρόληψη και προστασία της υγείας των πολιτών.

«Χαιρετίζω την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης #Safe2EatEU, η οποία πραγματοποιείται στη χώρα μας για τρίτη συνεχή χρονιά, συνδράμοντας σημαντικά τόσο στη σωστή ενημέρωση όσο και στην ενδυνάμωση της γενικότερης αντίληψης των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων. Καλώ όλους να αγκαλιάσουν την εκστρατεία, η οποία στοχεύει παράλληλα στην ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών όταν επιλέγουν τα τρόφιμά τους. Η πρόληψη και προστασία της υγείας των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες Ασφάλειας Τροφίμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή. Το Υπουργείο Υγείας, μέσα από τα επίσημα προγράμματα ελέγχου της ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, που πραγματοποιούνται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, στοχεύει στην πρόληψη και προστασία της Δημόσιας Υγείας. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τη συνεργασία και την στήριξή της στην εκστρατεία αυτή, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με την Κύπρο και σε άλλα 17 κράτη-μέλη της ΕΕ».

Ενδυνάμωση των καταναλωτών ώστε να επιλέγουν με σιγουριά

Έρευνα που διεξήγαγε η EFSA, σε συνεργασία με την IPSOS το 2023, έδειξε ότι σχεδόν το 70% των Ευρωπαίων εκφράζει ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, περίπου το 60% θεωρεί ότι οι πληροφορίες που δίνονται για την ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ τεχνικές και δυσνόητες. Ως απάντηση, αυτή η νέα εκστρατεία έχει ως στόχο να επικοινωνήσει την επιστήμη στην οποία βασίζεται η ασφάλεια των τροφίμων με σαφή, ακριβή, αλλά και καθησυχαστικό και κατανοητό τρόπο. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση των τροφίμων τους, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία τους στις καθημερινές τους επιλογές.

Με το σύνθημα #Safe2EatEU, η εκστρατεία συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με διάφορες πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τροφιμογενείς ασθένειες, οι κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης τροφίμων, η σημασία της ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων (για παράδειγμα, η ημερομηνία ανάλωσης τους) και η προώθηση των πρακτικών μείωσης των αποβλήτων των τροφίμων.

Η εκστρατεία τονίζει επίσης τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, την ασφάλεια των συμπληρωμάτων διατροφής και την ανάγκη να αποδεικνύονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί που αφορούν στην υγεία, οι οποίοι αναγράφονται στα προϊόντα διατροφής. Επιπλέον, επιδιώκει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, των πρόσθετων τροφίμων και των νέων τροφίμων, καθώς και την παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων.

«Σε όλη την Ευρώπη, κάθε μέρα οι καταναλωτές επιλέγουν τι θα αγοράσουν και τι θα φάνε, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος, η γεύση, η βιωσιμότητα και η προέλευση των τροφίμων. Χάρη στα υψηλά πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ, μπορούν να είναι σίγουροι ότι, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους, τα τρόφιμα που αγοράζουν και καταναλώνουν είναι ασφαλή. Η εκστρατεία #Safe2EatEU αποσκοπεί να συνδέσει την επιστήμη της ασφάλειας των τροφίμων με τα τρόφιμα που απολαμβάνουμε στο πιάτο μας, επιτρέποντας στους πολίτες να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα με σιγουριά», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA δρ Bernhard Url.

Για περισσότερες πληροφορίες

Μετά την έναρξη της εκστρατείας του 2024, θα παρουσιάζονται πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο στις 18 συμμετέχουσες χώρες. Οι πολίτες ενθαρρύνονται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα για ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με θέματα ασφάλειας τροφίμων και για τη λήψη της εργαλειοθήκης της εκστρατείας, όπου θα βρουν πηγές ενημέρωσης διαθέσιμες σε διάφορες γλώσσες.

Σχετικά με την EFSA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ένας οργανισμός της ΕΕ που ιδρύθηκε το 2002 για να λειτουργεί ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών για τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων και να ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα.

Συνεργάζεται με ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών της ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Επικοινωνία

Για ερωτήσεις από μέσα ενημέρωσης, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Press@efsa.europa.eu ή στο τηλέφωνο +39 0521 036 14.

(ΑΦ/ΓΣ)