18-05-2024 09:56
Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Οι ιστορίες γυναικών συμβάλλουν στην αφύπνιση της κοινωνίας για τον ρόλο της γυναίκας
Οι ιστορίες γυναικών που εργάζονται -με τη συμβατική έννοια του όρου- αλλά ταυτόχρονα εκτελούν και την απλήρωτη, αόρατη εργασία της φροντίδας της οικογένειας και του σπιτιού, συμβάλλουν στην αφύπνιση της κοινωνίας μας, στην ορατότητα και στην ανάδειξη της σημασίας του ρόλου των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής.
Τα πιο πάνω ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου στην ομιλία της στο πλαίσιο Ημερίδας με θέμα: «Οι Γυναίκες στην Ιστορία και τη Διδασκαλία της», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.
Η Επίτροπος υπογράμμισε πως ο χώρος και η φωνή που χρειάζονται οι γυναίκες δεν είναι, δυστυχώς, κάτι δεδομένο ούτε αυτονόητο. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε, που ερωτήματα όπως «ποια ήταν η θέση της γυναίκας την εποχή των γιαγιάδων μας, ποια είναι σήμερα και ποια θέλουμε να είναι αύριο» βρίσκουν απαντήσεις μέσα από τις ιστορίες γυναικών, ηρωίδων της καθημερινότητας, που καλούνται να εκπληρώσουν πολλαπλούς και σύνθετους ρόλους. Και πρόσθεσε:
«Οι ιστορίες γυναικών (herstory), όπως αυτές των ανδρών (history), πρέπει να είναι ορατές και ακουστές στο πέρασμα του χρόνου. Θα πρέπει να τις γνωρίζουμε εμείς και όλες οι μετέπειτα γενιές για να γιορτάζονται, να αναλύονται αλλά και να προβληματίζουν. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, οι ιστορίες γυναικών παρουσιάζονται μέσα από ανδρική ματιά επειδή ιστορικά οι άνδρες ήταν αυτοί που είχαν πρόσβαση και έλεγχο στα κοινά, στα εθνικά και διεθνή φόρα, στην πολιτική, στην απασχόληση, στην τέχνη, στα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο που οι γυναίκες ιστορικά παρουσιάζονται με στερεότυπους ρόλους, ως ερωτικά σύμβολα, ως «μάγισσες» όσες δεν συμφωνούσαν με το κατεστημένο, ως αιτίες και αφορμές για συρράξεις. Προσεκτικά επιλεγμένες -από άντρες πάντα- ηρωίδες ήταν εκείνες που ταίριαζαν περισσότερο με ανδρικά πρότυπα, σύμφωνα με τις δικές τους ιστορίες (history).
Σε καμία περίπτωση, βεβαίως, δεν διαγράφουμε την ιστορία όπως τη μάθαμε. Αντίθετα, εμπλουτίζουμε την ιστορία, ώστε να έχουμε καλύτερη αντίληψη της ταυτότητάς μας, του εαυτού μας, της κοινωνίας μας.»
Στη συνέχεια, η Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην οριζόντια εφαρμογή έμφυλων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε δράσεις του Γραφείου της, σε στενή συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, ώστε να δίνεται χώρος και φωνή στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σειρά εκστρατειών που ανέλαβε το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων υπό τον τίτλο-ομπρέλα «Ιστορίες Γυναικών», η πρώτη εκ των οποίων αφορούσε σε γυναίκες στις επιστήμες ενώ οι επόμενες θα καλύψουν γυναίκες στη ναυτιλία, στον αθλητισμό και σταδιακά σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.
Υπογράμμισε επίσης τη στήριξη του Γραφείου της στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για ενίσχυση της διδασκαλίας της κυπριακής ιστορίας σε σχέση με τον ρόλο που οι γυναίκες διαδραμάτισαν στη χώρα μας. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης που εφαρμόζεται για προώθηση της έμφυλης ισότητας, το Γραφείο Επιτρόπου προωθεί τη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, όπου οι ερευνητές/τριες θα μπορούν να βρουν συγκεντρωμένο υλικό από μελέτες και έρευνες για την ισότητα των φύλων και το γυναικείο κίνημα στην Κύπρο. Γνωρίζοντας τις ιστορίες γυναικών, τόνισε, κατανοούμε καλύτερα την ιστορία της χώρας μας και αυτό συμβάλλει στη χάραξη στοχευμένης και πιο αποτελεσματικής πολιτικής.
Η κα Χριστοδούλου υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της αποδόμησης στερεοτύπων μέσω έμφυλων πολιτικών και ενθάρρυνσης της κριτικής σκέψης. Μαζί με την κοινωνία των πολιτών, τον επιχειρηματικό κόσμο, τις συντεχνίες και τις γυναικείες οργανώσεις ο αμετακίνητος κοινός στόχος είναι να επιταχύνουμε την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, κατέληξε.
(ΑΑ/ΝΖ/ΕΠ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα