Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2024 08:23

Επίτροπος Ισότητας των Φύλων: Χωρίς τις απαραίτητες συνέργειες δεν μπορεί να υπάρξει επίσπευση της προώθησης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών

Η συνεργασία του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας με τις γυναικείες οργανώσεις και με την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών δεν είναι μόνο δεδομένη, αλλά ενισχύεται καθημερινά. Προσωπικά, θεωρώ δεδομένο ότι χωρίς τις απαραίτητες συνέργειες δεν μπορεί να υπάρξει επίσπευση της προώθησης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Είναι γι’ αυτό το λόγο που κατά την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων έγινε ευρεία διαβούλευση με πέραν από 200 συμμετέχουσες και συμμετέχοντες από διάφορες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων εργοδοτικών, συνδικαλιστικών, επιχειρήσεων και εταιρειών, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ), πανεπιστημίων και, φυσικά, γυναικείων οργανώσεων.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κα Τζόζη Χριστοδούλου, στον χαιρετισμό της χθες στο 3ο Φεστιβάλ Προώθησης της Έμφυλης Ισότητας «FemmeFestCyprus», το οποίο διοργάνωσε, χθες, Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ.

Η κα Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι το Γραφείο της θα συνεχίσει να είναι ο θεσμικός υποστηρικτής του Φεστιβάλ, αφού, όπως σημείωσε, φιλοξενεί και προβάλλει το έργο γυναικών, αλλά και των διάφορων φορέων και οργανώσεων που ασχολούνται με την ισότητα των φύλων. Δίνει την ευκαιρία σε όλους και όλες που το επισκέπτονται να ενημερωθούν τόσο για το έργο της κάθε οργάνωσης και φορέα, αλλά κυρίως για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των γυναικών και σχετίζονται με τα δικαιώματά τους.

Πρόσθεσε: «Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση του Γραφείου Επίτροπου Ισότητας των Φύλων, με την οποία θεσμοθετούνται παράλληλα οι λειτουργοί ισότητας σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, με στόχο την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές και δράσεις. Εξαιρετικής σημασίας, όμως, είναι το γεγονός ότι θεσμοθετείται ταυτόχρονα και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ο οποίος διασφαλίζεται πλέον με νόμο. O Μηχανισμός χρηματοδοτεί δράσεις και προγράμματα, όπως η σημερινή εκδήλωση, ώστε η αποδόμηση των στερεοτύπων, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και η ενημέρωση για τα δικαιώματα των γυναικών και για την ισότητα των φύλων να γίνεται ακόμα πιο συστηματικά.»

Ακολούθως, η Επίτροπος αναφέρθηκε σε σημαντικές εξελίξεις και δράσεις του τελευταίου χρόνου που προάγουν την έμφυλη ισότητα, όπως η επέκταση της άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες και για το πρώτο παιδί, η δημιουργία χώρων στάθμευσης για εγκυμονούσες και οικογένειες με παιδικά καροτσάκια καθώς και δωματίων θηλασμού σε Δημαρχεία, και η δημιουργία πρόσθετων και η ενίσχυση υφιστάμενων δομών φροντίδας για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Κλείνοντας, η Επίτροπος ευχαρίστησε το Γυναικείο Κίνημα για τους αγώνες δεκαετιών, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων στη χώρα μας.

(ΑΑ/ΜΣ/ΕΑθ)