Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2024 16:22

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων αναφορικά με την εκδήλωση «Κανένας Δεν Ξεχνά, Κανένας Δεν Ξεχνιέται» για τους ήρωες του 1974 και 1963/64

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή του 1974 και το Γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Δημοκρατίας διοργανώνει, μαζί με την ΟΕΛΜΕΚ, την εκδήλωση «Κανένας Δεν Ξεχνά, Κανένας Δεν Ξεχνιέται». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν Ελλαδίτες πεσόντες ήρωες, των οποίων τα λείψανα θα επαναπατριστούν ή θα ταφούν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 30 Μαΐου 2024, οι καθηγητές ήρωές μας, οι οποίοι προσέφεραν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία της πατρίδας μας, αλλά και οι αγνοούμενοι καθηγητές, των οποίων τα ίχνη αναζητούνται εδώ και μισό αιώνα.

Oι συγγενείς των Ελλαδιτών ηρώων μας θα έρθουν στην Κύπρο για την τελετή επαναπατρισμού στην Ελλάδα ταυτοποιηθέντων λειψάνων, για την τέλεση κηδειών όσων οικογενειών επιθυμούν οι ταφές των αγαπημένων τους προσώπων να γίνουν στην Κύπρο και για τον ενταφιασμό επιπρόσθετων ταυτοποιηθέντων οστών στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Στις τελετές θα αποδοθούν όλες οι πρέπουσες τιμές στους 15 ήρωές μας και στους συγγενείς τους. Επίσης, γνωστή πρέπει να γίνει ακόμη μια τραγική ιστορία, αυτή της περίπτωσης ταυτοποιηθέντων λειψάνων Ελλαδίτη ήρωα μας που, παρά τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, δεν εντοπίστηκε κανένας εν ζωή συγγενής του.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν επίσης οι αγνοούμενοι και πεσόντες καθηγητές μας, οι οποίοι πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, καθώς και οι οικογένειές τους.

Η εκδήλωση με τίτλο «Κανένας Δεν Ξεχνά, Κανένας Δεν Ξεχνιέται» έχει ως στόχο τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης του κυπριακού δράματος της τουρκικής εισβολής του 1974, και ιδιαίτερα όσων βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων μας.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς η Ευρυδίκη, ενώ θα συμμετάσχει η χορωδία και η ορχήστρα της ΟΕΛΜΕΚ με τη μαέστρο Αντριάνα Σεργίδου.

Η εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στις 30 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30.

Για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 22400147 και 22378480. 

(ΡΜ/ΓΣ/ΑΦ/NZ)