Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2024 18:27

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη στην ενημερωτική συνάντηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους Παρατηρητές της Γειτονιάς της Επαρχίας Λάρνακας

Η αποψινή συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας για τη χάραξη και υλοποίηση δράσεων και στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες κάθε καλοκαιρινή περίοδο απειλούν σοβαρά τη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τον δασικό μας πλούτο και τις περιουσίες όλων μας, αλλά ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Η επιλογή της Επαρχίας Λάρνακας για την έναρξη της φετινής εκστρατείας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά και την ενεργό εμπλοκή και συνεισφορά τους στην όλη αυτή προσπάθεια, ασφαλώς και δεν είναι τυχαία. Οι κοινότητες της Ορεινής Λάρνακας έχουν πληγεί σοβαρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2021, η οποία μέσα σε μόλις μερικές ώρες προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές και ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, και το χειρότερο, κόστισε ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές.

Από την αθρόα παρουσία σας εδώ σήμερα, για την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω την κάθε μία και τον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά, διαπιστώνω ότι στην προσπάθεια αυτή να προστατέψουμε τη χώρα μας οι κρατικές υπηρεσίες πυρόσβεσης και πυροπροστασίας δεν είναι μόνες. Αυτό ακριβώς, φίλες και φίλοι, δεικνύει αφενός ότι η προστασία της πατρίδας μας από την λαίλαπα των πυρκαγιών είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ως τέτοιο απαιτεί τη συνδρομή όλων μας, και αφετέρου αποτελεί απόδειξη ότι το συμβόλαιο που έχουμε συνάψει ως Κυβέρνηση με την κοινωνία των πολιτών εξαργυρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλους σχεδόν τους Δήμους και Κοινότητες από το 2011, με πέραν των 110.000 καταγεγραμμένων παρατηρητών, έχοντας όντως συμβάλει αποτελεσματικά τόσο στην πρόληψη του εγκλήματος, όσο και στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, είμαι βέβαιος ότι μπορεί να συμβάλει το ίδιο θετικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αξιοποιώντας λοιπόν την επιτυχημένη λειτουργία του Θεσμού αυτού και έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και ως πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια και προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους, την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της χώρας, ως επίσης και του δασικού πλούτου και του φυσικού μας περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τον Θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς και σε Παρατηρητή Πυρασφάλειας, καλώντας όλους εσάς, τους χιλιάδες καταγεγραμμένους Παρατηρητές, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Παρατηρητή να συνδράμουν, με ασφαλή πάντοτε τρόπο, όπως θα εξηγήσει στην συνέχεια ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στις προληπτικές δράσεις και ενέργειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου, η οποία φέτος άρχισε πολύ νωρίτερα λόγω των ιδιαίτερα υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα οι πρώτες πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και το Τμήμα Δασών αλλά και άλλες Υπηρεσίες, οι οποίες συνδράμουν στο έργο της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης, έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Στο έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης θα συνδράμει και κατά τη φετινή περίοδο ικανοποιητικός αριθμός πτητικών μέσων, οι διαδικασίες εκμίσθωσης των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία των προσφορών, είτε αυτές αφορούν στην ίδια τη διαδικασία, είτε στη μη επίδειξη ενδιαφέροντος από προσφοροδότες, έχουν απασχολήσει πολύ σοβαρά την Κυβέρνηση και έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για την αγορά δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων μέσα στα επόμενα χρόνια. Ενεργώντας άμεσα και μεθοδικά και αξιοποιώντας τις διμερείς συνέργειες και συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με γειτονικές χώρες, εξασφαλίσαμε τη συνδρομή δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων της Ιορδανικής Βασιλικής Αεροπορίας, τα οποία μαζί με το πλήρωμά τους θα παραμείνουν στη χώρα τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι Παρατηρητές,

Η προστασία της πατρίδας μας από τη λαίλαπα των πυρκαγιών, αλλά και από κάθε άλλης μορφής κινδύνους, είναι ευθύνη όλων μας. Συνεπώς, η συμβολή της καθεμίας και του καθενός από εμάς στην ανάπτυξη προληπτικών δράσεων και δράσεων αποτροπής είτε εσκεμμένων, είτε αμελών και απερίσκεπτων ανθρώπινων ενεργειών και δραστηριοτήτων, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών, είναι καθοριστικής σημασίας.

Απευθύνω λοιπόν έκκληση σε όλους να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Την ίδια στιγμή εκφράζω την ελπίδα, αλλά και την προσδοκία, ο ανθρώπινος παράγοντας να μην αποτελέσει και φέτος την κύρια πηγή πρόκλησης πυρκαγιών.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προέδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου για τη φιλοξενία της αποψινής εκδήλωσης.

Ευχαριστώ εκ νέου θερμά όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας και σας εύχομαι καλό και ασφαλές καλοκαίρι.

Σας ευχαριστώ. 

(ΑΦ/NZ)