Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2024 15:35

Εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα για τη ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης Πιστοποιητικών Στρατολογικής Κατάστασης

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας, κατά την οποία θα παρουσιαστεί η λειτουργία της ψηφιακής υπηρεσίας έκδοσης Πιστοποιητικών Στρατολογικής Κατάστασης.

Επιθυμώ καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Θέλω επίσης να σημειώσω, για ακόμη μια φορά, το γεγονός ότι για όλους εμάς στο Υπουργείο Άμυνας η αποστολή των λειτουργών των μέσων ενημέρωσης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της άμυνας, της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης των πολιτών μας προϋποθέτουν και απαιτούν την έγκυρη, σοβαρή και αξιόπιστη ενημέρωσή τους.

Η δυνατότητα που παρέχει η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης Πιστοποιητικών Στρατολογικής Κατάστασης αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια σημαντική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, με στόχο τη δίχως ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Η ανάπτυξη και λειτουργία της εν λόγω ψηφιακής υπηρεσίας αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Πολιτείας για ένα ευρύ και συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος αποσκοπεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τη ζωή του πολίτη.

Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση μπορεί να βελτιώσει την εξυπηρέτηση του πολίτη, εφαρμόζοντας την αρχή «government to citizen». Με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι πολίτες έχουν την ευχέρεια πρόσβασης σε πληροφορίες και τη δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων στοιχείων για την ολοκλήρωση διαδικασιών, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Αυτό εξοικονομεί ουσιώδη χρόνο και μειώνει το κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. Παράλληλα, η ψηφιοποίηση μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των διαδικασιών, μειώνοντας πιθανά λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις.

Η ψηφιακή υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας, που εγκαινιάζουμε σήμερα, παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να παραλαμβάνουν ψηφιακά μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας gov.cy πιστοποιητικά, βεβαιώσεις στρατολογικής κατάστασης ή και άδειες εξόδου ανάλογα με τον λόγο έκδοσης, για τον οποίο υποβάλλουν αίτηση. Η όλη διαδικασία, όπως φαίνεται στις προβολές, γίνεται πολύ εύκολα, μέσα σε ένα φιλικό για τον ενδιαφερόμενο περιβάλλον, από όπου και αν βρίσκεται, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, αρκεί να είναι ταυτοποιημένος χρήστης στη σελίδα gov.cy χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του.

Κυρίες και κύριοι,

Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις, νέες ανάγκες και δεδομένα. Η ανανέωση και βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών των υπηρεσιών του κράτους αποτελούν αδήριτη ανάγκη.

Ως Υπουργείο Άμυνας οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι και να δεχόμαστε αυτές τις αλλαγές σαν ευκαιρία για συνεχή αναβάθμιση, προκειμένου να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως φορείς δημόσιας διοίκησης.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Άμυνας, καθώς επίσης και την ανάδοχο εταιρεία Ernst and Young για τη συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου προς όφελος των Κυπρίων πολιτών.

Σας πληροφορώ ότι αναμένονται νέα έργα στο προσεχές μέλλον που θα συμβάλουν περαιτέρω στην ψηφιακή αναβάθμιση του Υπουργείου Άμυνας.

Ευχαριστώ.

(ΓΣ/ΕΑθ)