Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2018 11:56

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στην παρουσίαση του προγράμματος «Zero Waste Beach» στην παραλία Γεροσκήπου

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην παρουσίαση του Προγράμματος «Zero Waste Beach», από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola. Το πρωτοποριακό αυτό Πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης και στη μείωση των σκουπιδιών, ιδιαίτερα των πλαστικών, στις θάλασσες της Κύπρου.

Το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.  Το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς είναι πλαστικά, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και από κει εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου, μέσω της κατανάλωσης αλιευμάτων.

Τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως ποτήρια, καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, αποτελούν τα αντικείμενα που εμφανίζονται συχνότερα στις παραλίες και αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και κατ΄ επέκταση των αντίστοιχων απορριμμάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει προγραμματίσει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, με πρώτη τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η συγκεκριμένη δράση είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό, αφού η χρήση πλαστικής σακούλας στα ταμεία υπεραγορών και άλλων εμπορικών καταστημάτων μειώθηκε σε ποσοστό πέραν του 80 %. Παράλληλα, το Υπουργείο διεξάγει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μέσω του ερευνητικού προγράμματος MELTEMI, στο οποίο βασικός εταίρος είναι και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην επαρχία Πάφου για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα θαλάσσια απορρίμματα, ενώ γίνεται καταγραφή των σκουπιδιών σε διάφορες παραλίες και στον βυθό της Κύπρου, εφαρμόζοντας επιστημονική μεθοδολογία. Επίσης, έχει αρχίσει η ετοιμασία τοπικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Κύπρο.

Θα ήθελα να αναφερθώ όμως και στην ευρύτερη προσπάθεια που κάνουμε ως Υπουργείο, αξιοποιώντας και την εμπειρογνωμοσύνη ειδικών για το θέμα επιστημόνων να αναπτύξουμε πολιτικές που προωθούν την κυκλική οικονομία, μια οικονομία δηλαδή όπου εκμηδενίζονται ή περιορίζεται στο ελάχιστο τα απόβλητα, αφού το απόβλητο μιας διαδικασίας μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για μια άλλη διαδικασία. Σύντομα θα εξαγγελθούν πολιτικές και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους συντελεστές του «Zero Waste Beach» και ιδιαίτερα το Κέντρο Μελετών και Έρευνας AKTH. Η ΑΚΤΗ είναι από τους πρώτους οργανισμούς στην Ευρώπη που ασχολήθηκαν με το μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων και ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο που αναφέρθηκε στην πλαστική ρύπανση των θαλασσών μας και στον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία από αυτήν. Η αναγνώριση του έργου της από τον διεθνή οργανισμό του Ιδρύματος της Coca Cola στην Ατλάντα, επιβεβαιώνει και επιβραβεύει με τον καλύτερο τρόπο τα πιο πάνω, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που κυπριακός οργανισμός λαμβάνει αυτή την αναγνώριση.

Τα συγχαρητήριά μου απευθύνω και στον Δήμο Γεροσκήπου και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας, που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Πρόκειται για δύο πολύ δραστήριες τοπικές αρχές, που πρωτοπορούν σε θέματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ακολουθώντας το δικό τους παράδειγμα, είμαι βέβαιος ότι μετά τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση του Προγράμματος,  και άλλες Τοπικές Αρχές θα το αγκαλιάσουν.

Θα ήθελα, τέλος, να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Coca-Cola και το Ίδρυμά της, που στηρίζουν τόσο σημαντικές δράσεις για έναν πιο καθαρό πλανήτη, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής τους Ευθύνης.

Αγαπητοί φίλοι,

Σας διαβεβαιώνω ότι στο πολύτιμο έργο που προσφέρετε στον τόπο μας, θα έχετε την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο θάλασσες και ακτές απαλλαγμένες από πλαστικά σκουπίδια. Τόσο το Υπουργείο, όσο και εγώ προσωπικά, θα είμαστε συμπαραστάτες σε όλες τις δράσεις που συμβάλουν στην αναστροφή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος του τόπου μας, διότι μόνο μαζί μπορούμε να σταματήσαμε την πλαστική ρύπανση των θαλασσών μας. Καλή επιτυχία!

(ΜΑΚ)