Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2024 13:02

Χαιρετισμός του Υπουργού κ. Άμυνας Bασίλη Πάλμα στην τελετή απονομής των πτυχίων και διακριτικών σημάτων στους απόφοιτους του 84ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» για την τελετή απονομής των πτυχίων και διακριτικών σημάτων του 84ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών. Στην τελετή, η οποία επιστεγάζει μια μακρά περίοδο επίπονης και απαιτητικής εκπαίδευσης και αποτελεί γεγονός ορόσημο για το υπόλοιπο της ζωής των νέων Βατραχανθρώπων της Εθνικής Φρουράς.

Νέοι Υποβρύχιοι Καταστροφείς,

Σας διαβεβαιώνω πως γνωρίζω πολύ καλά τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που απαιτούνται για να καταφέρει κάποιος να ενταχθεί στη Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) και να ολοκληρώσει επιτυχώς της εξόχως απαιτητική εκπαίδευση. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά τα αισθήματα που διακατέχουν αυτή τη στιγμή, τόσο εσάς όσο και τους οικείους σας. Το διακριτικό σήμα που πλέον θα φέρετε με υπερηφάνεια στις στολές σας, δεν σας χαρίστηκε. Το κερδίσατε με πολύ ιδρώτα και την επιμονή σας και είμαι βέβαιος πως εάν ποτέ κριθεί αναγκαίο, θα το τιμήσετε μέχρις εσχάτων.

Σήμερα επιβραβεύονται oι κόποι και οι τεράστιες δυνάμεις που καταβάλατε για όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα, στέκεστε απέναντί μας με περηφάνεια αφού εντάσσεστε επίσημα στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, σε ένα από τα πιο επίλεκτα τμήματα της Εθνικής Φρουράς. Στις δυνάμεις των Βατραχανθρώπων, όπου μόνο οι ψυχικά και σωματικά ισχυροί κατορθώνουν να ανταπεξέλθουν.

Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, γιατί απαξιώνοντας τα εύκολα και τα ακοπίαστα, αποδείξατε τη λεβεντιά σας και με υψηλό φρόνημα και απαράβλητη επιμονή καταφέρατε να βαδίσετε στον δρόμο του καθήκοντος και της προσφοράς προς την πατρίδα. Λαμβάνετε τη σκυτάλη με τιμή από τις προηγούμενες σειρές Υποβρυχίων Καταστροφέων.  Από αυτούς που επέλεξαν τα δύσκολα, και έφεραν εις πέρας επιτυχώς την αποστολή τους κάτω από οποιανδήποτε συνθήκη. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Από σήμερα επιφορτίζεστε με μια σημαντική ευθύνη. Να αναδείξετε τις δεξιότητες που αποκτήσατε σε μια Μονάδα που απαιτεί από αυτούς που την υπηρετούν τόλμη, δυναμισμό, σωματικές και ψυχικές δυνάμεις και απόλυτη δέσμευση και αφοσίωση. Γνωρίζετε ότι η πορεία που θα κληθείτε να διέλθετε δεν θα είναι εύκολη. Οι δύσκολη εκπαίδευσή σας θα συνεχιστεί αδιάκοπα και θα είναι πιο απαιτητική. Να θυμάστε πάντοτε ότι οι επιτυχίες δεν προκύπτουν τυχαία.

Αντιθέτως, αποτελούν το αποτέλεσμα συστηματικής προετοιμασίας, αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς. Όσοι αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να μάθουν και να βελτιώσουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, γίνονται καλύτεροι και συχνά βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Η συνεχής προετοιμασία και αυτοβελτίωση δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι επιτυχίες γίνονται πιο πιθανές και η αντιμετώπιση των προκλήσεων ευχερέστερη.

Να γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους όπως εσείς. Πειθαρχημένους, ευσυνείδητους, με υψηλό ηθικό και ψυχικό σθένος. Η μέχρι τώρα πορεία σας αποτελεί εχέγγυο της επιτυχίας σας. Η Εθνική Φρουρά, στηριζόμενη και στη δική σας συνεισφορά, παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στη συνεισφορά του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς στις ανθρωπιστικές αποστολές και στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Στις διάφορες κλήσεις για παροχή βοήθειας το Nαυτικό είναι έτοιμο να ενεργήσει όπου απαιτείται εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του προσωπικού του Ναυτικού ενέκρινε, κατόπιν σχετικής πρότασης που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας, Κανονισμούς, με τους οποίους θεσμοθετείται για πρώτη φορά η καταβολή επιδόματος πλεύσης στα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας, τα οποία ανήκουν σε πληρώματα πολεμικών πλοίων, όταν αυτά βρίσκονται εν πλω, εν όρμω ή επ’ αγκύρα εκτός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως Υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της αποστολής που η Πολιτεία μας έταξε για την προστασία των πολιτών μας και τη διασφάλιση της άμυνας της πατρίδας μας, έχουμε θέσει ως στόχο τη συνεχή αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, με ταυτόχρονη προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Με τη διατήρηση των αμυντικών μας δυνατοτήτων σε υψηλό επίπεδο, μέσω της ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, αποσκοπούμε στη διαφύλαξη της εθνικής μας ασφάλειας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Κυρίες και κύριοι,

Εκφράζω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον Διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, στον Διοικητή του Σχολείου, στους εκπαιδευτές και όλους όσοι, επιδεικνύοντας άριστο επαγγελματισμό, συνέβαλαν στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση των νέων Βατραχανθρώπων.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στις οικογένειες και στους οικείους τους, που σήμερα βρίσκονται εδώ μαζί μας για να τους καμαρώσουν, που τους ανέθρεψαν υποδειγματικά, εφοδιάζοντας τους με αξίες και ιδανικά, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις επιλογές τους.

Νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς,

Σας συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την επιτυχία σας, σας εύχομαι ευόδωση των στόχων σας, να είστε υγιείς και να έχετε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό σας.

Σας ευχαριστώ. 

(ΝΓιαν/ΕΑθ)