Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2024 12:47

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην τελετή βράβευσης του προγράμματος "Οικολογικά Σχολεία"

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα εδώ για την ετήσια απονομή της Πράσινης Σημαίας στα σχολεία που συμπλήρωσαν με επιτυχία τρία συνεχόμενα χρόνια στο Πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία, στο μαζικό αυτό σε συμμετοχή πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη, και συγχαίρω θερμά όλες και όλους που βρίσκεστε σήμερα εδώ.

Το πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία αγκαλιάζεται από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές και δίνει την ώθηση στα παιδιά να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πρωτοβουλιών, αποτελώντας, παράλληλα ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σε θέματα περιβάλλοντος, μετατρέποντας τα σχολεία σε κοινότητες αειφορικής συμβίωσης, σε παιδαγωγικό αλλά, κυρίως, σε πρακτικό επίπεδο.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές καλούνται να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε ένα επίπεδο όπου μπορούν να δουν απτά αποτελέσματα, κάνοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι οι καθημερινές τους πράξεις, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. Μέσα από το πρόγραμμα αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, η περιβαλλοντική συνείδηση και η υπευθυνότητα, ώστε και στη συνέχεια τα παιδιά να επιλέγουν έναν τρόπο ζωής με φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες και πρακτικές.

Λόγω, επίσης, του διεθνούς χαρακτήρα του προγράμματος, δίνεται η ευκαιρία στα σχολεία να ανταλλάζουν πληροφορίες και καλές πρακτικές που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, και καθίσταται μέσο πολιτιστικών ανταλλαγών με άλλες σχολικές μονάδες σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από την υλοποίηση των επτά βημάτων του προγράμματος σε μια πορεία προς την αειφορία, αναμένονται θετικά αποτελέσματα στις μαθησιακές επιδόσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των μαθητών και μαθητριών. Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις των σχολείων στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δρώμενα της περιοχής τους αναμένονται θετικά αποτελέσματα και στην κοινωνία.

Το Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος στηρίζει το πρόγραμμα Οικολογικά Σχολεία, το οποίο ενισχύει τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, και δίνει τα εφόδια ώστε τα παιδιά να αποτελέσουν την αλλαγή που έχει ανάγκη μια δυνητικά βιώσιμη κοινωνία.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τις μαθήτριες και τους μαθητές, τους/τις εκπαιδευτικούς, και γενικότερα τις σχολικές μονάδες που υλοποιούν το πρόγραμμα. Το πάθος και ο ενθουσιασμός που επιδεικνύετε αποτελούν έμπνευση για όλους μας.

Εύχομαι καλή συνέχεια στις δράσεις σας!

(ΑΣΠ)