Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2024 11:31

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή επαναπατρισμού των οστών των Ελλαδιτών ηρώων που έπεσαν κατά την εισβολή του 1974 για ταφή στην Ελλάδα

Είναι συγκλονιστικές οι στιγμές όταν καλούμαστε ως Πολιτεία και ως Κοινωνία να τιμήσουμε ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους «υπέρ πίστεως και πατρίδος», που χάρισαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Και σήμερα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκ μέρους του κυπριακού λαού, συμμετέχω σε αυτήν τη σεμνή τελετή, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αδελφούς μας Έλληνες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της τουρκοανταρσίας του 1963-64, έφτασαν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν την προάσπιση των εδαφών μας, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για να αντικόψουν τις ορδές του Αττίλα, για να ενωθούν με τους αδελφούς τους στην Κύπρο, όπως σε κάθε άλλη κοινή εθνική επιταγή της ιστορίας.

Είναι γεγονός, φίλες και φίλοι, πως κάθε φορά που τελούμε τις νεκρώσιμες ακολουθίες αδελφών μας Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, που θεωρούνταν αγνοούμενοι και των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν, ακόμα και μετά από 50-60 χρόνια, τα γεγονότα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, αναβιώνουν και ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο.

Σήμερα, εδώ στον ιερό τούτο χώρο, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες Ελλαδίτες αδελφούς μας, τιμώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την προσφορά τους στην πατρίδα μας, για τη θυσία τους, για το αίμα που χάρισαν στην πατρώα μας γη, ζωντανεύουν και πάλι τα μέτωπα των μαχών και των συγκρούσεων, οι συνθήκες του πολέμου, οι λεηλασίες, οι βομβαρδισμοί, το παρελθόν γίνεται ξανά παρόν και γιγαντώνει τη μνήμη.  Την ίδια στιγμή, γιγαντώνει πολύ περισσότερο και τη θέληση για συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την ευλογημένη μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας.  

Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να αναγνωρίσουμε και να δηλώσουμε τον σεβασμό μας σε αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο. Εξάλλου, ο επαναπατρισμός των λειψάνων στη γη που τους γέννησε, αλλά και ο ενταφιασμός άλλων στη γη που δέχθηκε το σώμα και το αίμα τους, αποτελεί γεγονός εθνικής υπερηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Ο Θουκυδίδης παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ, «ανδρών επιφανών πάση γη τάφος». Πόσω μάλλον όταν η άλλη γη, είναι η ατόφια ελληνική γη της Κύπρου.

Πυρήνας και άξονας της προσπάθειάς μας, από την πρώτη μέρα που ο κυπριακός λαός μας εμπιστεύτηκε το μέλλον της χώρας, είναι ο άνθρωπος. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, και το θέμα των αγνοουμένων και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή δεν μπορεί παρά να είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, και ως τέτοιο το προσεγγίζουμε, το αντιμετωπίζουμε και το διαχειριζόμαστε.

Και μέσα από αυτή τη συλλογιστική, θεωρήσαμε καθήκον μας, η ενημέρωση συγγενών Ελλαδιτών στρατιωτών, των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα, να γίνει αυτοπροσώπως από την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σε συνεργασία φυσικά και με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος. 

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε προς όλους όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και προάσπιση της πατρίδας μας. Στους ήρωες, των οποίων τα λείψανα σήμερα επαναπατρίζονται, στους ήρωες που κηδεύουμε και ενταφιάζουμε στο ιστορικό αυτό μέρος, το μέρος όπου η γη της Κύπρου δέχεται στα σπλάγχνα της Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους μαχόμενους και πεσόντες στρατιώτες της ελευθερίας, στο μέρος όπου η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ένα, Ιστορικά και Αιώνια.

Το χρωστάμε:

στον Κρατημένο Αναστάσιο

στον Αναλυτή Γεώργιο

στον Τσιτιρίδη Κωνσταντίνο

στον Ηλιόπουλο Παναγιώτη

στον Τούλη Ηλία

στον Μαρτζάκλη Γεώργιο

στον Τσαγκαλίδη Κωνσταντίνο

στον Ηλιόπουλο Ιωάννη

στον Χριστόπουλο Αλέξιο

στον Ξανθόπουλο Αθανάσιο

στον Κουκουλάρη Χρίστο

στον Μπινάκη Γεώργιο

στον Μπουρέκα Ασημάκη

στον Χίο Φράγκο

στον Σαρλιάν Χαράλαμπο.

Αιώνια να είναι η μνήμη τους.

Αθάνατο το όνομά τους στην Ιστορία της πατρίδας μας, στην Ιστορία του απανταχού Ελληνισμού.  

(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)