30-05-2024 12:39
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε Ενημέρωση στα ΜΜΕ
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ.
Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η πρωτοβουλία Αμάλθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, συνεχίζεται κανονικά.
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζονται όλες οι διαδικασίες με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους εταίρους, που αφορούν το Σχέδιο, μέσω ενός άρτιου, πολυεθνικού συντονισμού, που κατέστη δυνατός λόγω της ηγετικής δράσης που αναλάβαμε στην περιοχή. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν τη μεταφορά, έλεγχο, επιθεώρηση, φόρτωση και μετάβαση είτε σε προσωρινή ασφαλή αποθήκευση είτε σε ενδεδειγμένο πλωτό μέσο αποθήκευσης ανοικτά της Λωρίδας.
Όπως έχουμε αναφέρει, αλλά και εμπράκτως έχει καταδειχθεί, η επιχειρησιακή λειτουργία της προσωρινής πλωτής προβλήτας, η οποία κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ, έχει διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για άφιξη και παραλαβή αυξημένου όγκου ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η διεύρυνση του όγκου ροής μεταφοράς και παραλαβής ανθρωπιστικής βοήθειας προς διανομή στον άμαχο πληθυσμό αντανακλάται από τα σχετικά στοιχεία και δεδομένα.
Βάσει αυτών των στοιχείων, προκύπτει ότι περί των 14.000 παλετών ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αφιχθεί στην Κύπρο και 4.134 έχουν ήδη αποσταλεί, αφού ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται βάσει του ασφαλούς μηχανισμού ελέγχου και αναχώρησης, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Αμάλθεια.
Με βάση επίσης τα εν λόγω στοιχεία, άνω των 2.000 παλετών έχουν ήδη μεταφερθεί και εκφορτωθεί στις ακτές της Γάζας, ενώ γύρω στις 2.000 έχουν παραληφθεί για αποθήκευση και διανομή στον άμαχο πληθυσμό από τους ανθρωπιστικούς αναδόχους που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 11 δρομολόγια από κατάλληλα πλωτά μέσα και αναμένονται περισσότερα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει το πλοίο La Roire, μεταφέροντας 150 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αναχωρήσει πλοίο των ΗΠΑ, μεταφέροντας βοήθεια πέραν των 3.000 τόνων.
Με βάση τις εκτιμήσεις, η βοήθεια που έχει παραδοθεί και διανεμηθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετή, για να παρέχει τροφή σε δεκάδες χιλιάδες άμαχους για έναν μήνα, ενώ ο στόχος για τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε 500.000 αμάχους τον μήνα παραμένει και είναι εφικτός.
Η βοήθεια αφορά μέχρι στιγμής κυρίως την κατηγορία των τροφίμων, αλλά την ίδια στιγμή είδη υγιεινής, προσωρινά στέγαστρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μέρος των ποσοτήτων που αποστέλνονται για θαλάσσια μεταφορά τους. Το οικονομικό ύψος της αποσταλθείσας βοήθειας υπερβαίνει το 1 εκατ. δολάρια.
Επιπρόσθετη βοήθεια από εταίρους και ενδιαφερόμενα μέρη αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο με στόχο τη διαμετακόμισή της προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, βάσει του Σχεδίου Αμάλθεια.
Οι σχεδιασμοί συνεχίζονται ανεπηρέαστα και κανονικά, ούτως ώστε το Σχέδιο Αμάλθεια να επιτελέσει τον στόχο για τον οποίο προωθήθηκε, δηλαδή να αυξήσει τον όγκο της δια θαλάσσης μεταφερόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας ως μιας συμπληρωματικής διόδου διέλευσης.»
Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος είπε: «Σύμφωνα με το Άρθρο IV του Καταστατικού της Συμφωνίας του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διεξάγει διμερείς συζητήσεις με μέλη. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το 2024 με την Κύπρο, έχει κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου πακέτο εγγράφων. Αυτό περιλαμβάνει 1) το Δελτίο Τύπου που συνοψίζει τις απόψεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου, κατά την εξέταση της έκθεσης προσωπικού και 2) την Έκθεση Προσωπικού, μετά από συζητήσεις που ολοκληρώθηκαν στις 29 Μαρτίου με τους αξιωματούχους της Κύπρου για τις οικονομικές εξελίξεις και πολιτικές.
Στις 22 Μαΐου, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το άρθρο IV και ενέκρινε την αξιολόγησή του για την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η Κύπρος ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κλυδωνισμούς.
Η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή, πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, υποστηριζόμενη από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη στον τουρισμό, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την επέκταση του τομέα της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας (ICT) και τις ισχυρές επενδύσεις.
Ο βασικός πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από το 2%. Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις συνεχίζονται, συμβάλλοντας έτσι στη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.
Ο τραπεζικός τομέας έχει αρκετά αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας και, παρά τις περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι κίνδυνοι φαίνεται να έχουν μειωθεί.
Οι προοπτικές είναι θετικές. Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2024, προτού σταδιακά αυξηθεί στο εκτιμώμενο δυναμικό του 3% μεσοπρόθεσμα, λόγω ισχυρών επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η χαλάρωση των αρνητικών επιπτώσεων στην τιμή της ενέργειας και τα διοικητικά μέτρα θα επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, αλλά τα υψηλά επιτόκια, οι αρνητικές επιπτώσεις βάσης και οι πιο σταθερές διεθνείς τιμές θα τον κρατήσουν στο 2% περίπου το 2024.
Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι κυρίως εξωτερικοί και προς τα κάτω, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι από την κλιματική αλλαγή αντισταθμίζονται από δυνατότητες προσέλκυσης περισσότερων ξένων επενδύσεων και ταλέντων.
Xαιρετίζoυμε τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις τόσο του προσωπικού όσο και των Εκτελεστικών Διευθυντών του ΔΝΤ.
Σημειώνουμε την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, παρά τις αντιξοότητες, και ότι τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη παρουσιάζουν δυναμισμό. Η δημοσιονομική πολιτική στοχεύει στη μείωση του χρέους με τα πρωτογενή πλεονάσματα να διατηρηθούν έως ότου το δημόσιο χρέος πέσει κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Όσον αφορά το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η άποψη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις συμπίπτει με τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων του προγράμματος διακυβέρνησής μας ως προς την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, που θα συμβάλουν καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό του κράτους και την θωράκιση της οικονομίας μας.
Η δυναμική υλοποίηση έργων ενεργειακής υποδομής, μαζί με πρόσθετα μέτρα μετριασμού, για την επίτευξη αυτών των στόχων και συστηματική αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων μαζί με μια στρατηγική προσαρμογής για τον περιορισμό του κόστους της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί άποψη του ΔΝΤ για το κλίμα, επίσης ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις πολιτικές που η Κυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί και ασφαλώς ήδη λαμβάνονται μέτρα.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ (29/5) έρχεται αμέσως μετά την πρόσφατη αξιολόγηση των Moody’s (25/5), που αναβάθμισε από σταθερή σε θετική την προοπτική της κυπριακής οικονομίας, αλλά και τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει των οποίων η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αποτέλεσμα της συνετούς, σοβαρής και υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί και εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Είναι αυτήν την οικονομική πολιτική, την οποία θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να ακολουθούμε, και είναι ακριβώς αυτή η οικονομική πολιτική που μας επιτρέπει να ασκούμε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, να ενισχύουμε βασικούς τομείς και υποδομές της Υγείας, της Παιδείας, την Ασφάλεια, αλλά και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη πολιτική, που επιτρέπει την ανοδική πορεία της οικονομίας και της χώρας μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι και ταγμένοι στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης φιλόδοξο, που στοχεύει να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και που θέτει τη χώρα και την οικονομία μας σε μια πορεία ανάπτυξης, ενδυναμώνοντας και ενισχύοντας το διεθνές μας αποτύπωμα.»
Για το σχετικό βίντεο πατήστε εδώ.
(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)