30-05-2024 15:09
O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ
Στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Jean-Claude Juncker για το Κυπριακό σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Εκπρόσωπος είπε: «Καταγράφουμε τις προσωπικές απόψεις του κ. Juncker. Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε από την εν λόγω συνέντευξη είναι ότι ο ίδιος ο κ. Juncker υποδεικνύει, σημειώνει ότι οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού υφίστανται, αλλά και αναδεικνύει και τον ρόλο που μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να επιτελέσει, να εκτελέσει, να έχει αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο κ. Juncker αναγνωρίζει την ειλικρινή βούληση, τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αυτήν την περίοδο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί.»
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα ενημερώσει η κα Holguín τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), ο Εκπρόσωπος είπε: «Η ενημέρωση που έχουμε παραμένει η ίδια μέχρι στιγμής, είναι ότι την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου θα έχει συνάντηση η κα Holguín με τον ΓΓ των ΗΕ, για να ανταλλάξουν απόψεις ως προς την ανάγνωση των δεδομένων, αλλά και για τα επόμενα βήματα που μπορούν να ληφθούν.»
Σε ερώτηση αν επηρεάζεται το σχέδιο «Αμάλθεια» από τις εξελίξεις σε σχέση με το λιμάνι Λάρνακας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν επηρεάζονται σε κανένα απολύτως βαθμό οι σχεδιασμοί και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του θαλάσσιου διαδρόμου Αμάλθεια σε σχέση με τις εξελίξεις στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας.
Άλλωστε, προχθές ολοκληρώθηκε και η εκφόρτωση του ενός πλοίου ακριβώς στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού. Έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Αρχής Λιμένων Κύπρου το λιμάνι Λάρνακας. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, ήδη χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών, όπου ακριβώς αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα εργοδοτηθούν. Το προσωπικό θα εργοδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Αμμοχώστου Λάρνακας και η εργοδότηση αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθεί στους όρους διαγωνισμού για την ανάθεση, όταν και εφόσον προκηρυχτεί ο διαγωνισμός εκ νέου.»
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ενδιαφέρον, είναι γνωστό ότι υπάρχει γενικότερα για τη χώρα μας ως προς τις επενδύσεις. Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Να σας ενημερώσω ότι αύριο ο αρμόδιος Υπουργός θα παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις βάσει του σχεδιασμού που ενεργοποίησε η Κυβέρνηση και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Λάρνακα του Υπουργού Μεταφορών με τις τοπικές Αρχές, με τους τοπικούς φορείς, ακριβώς για να συζητηθούν οι επόμενες ενέργειες, τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν. Στόχος της κυβέρνησης, και αυτό είναι κάτι το οποίο και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει, αλλά και ο αρμόδιος Υπουργός, είναι το συντομότερο δυνατόν το έργο να προκηρυχθεί και να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται, γιατί είναι ένα έργο, το οποίο όχι μόνο θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.»
Σε ερώτηση πώς θα δοθεί η βοήθεια, αφού η προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ έχει πρόβλημα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Στον μηχανισμό λειτουργίας της πλωτής αποβάθρας υπάρχει η δυνατότητα πλωτής αποθήκευσης ανθρωπιστικών φορτίων. Δηλαδή, ήδη τα φορτία και αυτά τα φορτία δεν θα φύγουν σήμερα ενδεχομένως, αλλά και αυτά που έχουν φύγει προχθές αποθηκεύονται σε πλωτά μέσα μέχρι να επισκευαστεί πλήρως η πλωτή αποβάθρα. Είναι γεγονός ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επιβραδύνει κάπως την εκφόρτωση των ανθρωπιστικών φορτίων. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία.
Η ενημέρωση που έχουμε από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι ότι εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως στα μέσα της επόμενης βδομάδας, η προβλήτα να είναι σε θέση να παραλαμβάνει και πάλι ανθρωπιστικό φορτίο. Όμως, τονίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι σε κανένα απολύτως βαθμό δεν έχει σταματήσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η αποθήκευσή της.»
Σε άλλη ερώτηση είπε: «Η πληροφόρηση που έχουμε από πλευράς και αρμόδιων εταίρων που διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια, ήδη έχει διανεμηθεί μεγάλο μέρος της βοήθειας που αντιστοιχεί σε παροχή βοήθειας και απαραίτητης τροφής για δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Γάζα για έναν μήνα.
Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται όλες οι πτυχές υπόψη και ιδιαίτερα της ασφάλειας, όλες οι παράμετροι. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά αυτό το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εντείνονται και επισπεύδονται καθημερινά αυτές οι διαδικασίες, γιατί είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται αυτή την εξέλιξη, αλλά εξελικτικά επιταχύνεται και η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Αμάλθεια, αλλά και η διανομή της.»
Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε: «Πλέον είναι αυταπόδεικτο ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας. Κατανοούμε τις υψηλές πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι συμπολίτες μας. Μέχρι στιγμής, από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης, έχουν ανακοινωθεί πέραν των τριών μεγάλων πακέτων στήριξης των νοικοκυριών. Αξιολογούνται διαρκώς τα δεδομένα, είτε αυτά αφορούν τις τιμές της ενέργειας είτε αυτά αφορούν τη στήριξη των νοικοκυριών. Και μόλις πλησιάζουμε προς το τέλος, προς τη λήξη των μέτρων, τα οποία υπενθυμίζω ότι είναι σε ισχύ μέχρι και το τέλος Ιουνίου, η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα αξιολογήσει τυχόν επιπρόσθετα ή διαφοροποιήσεις μέτρων, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί. Εκείνο το οποίο θα πρέπει όμως να σημειώσουμε και εκείνο το οποίο θα πρέπει να υπενθυμίζουμε και εμείς μέσα από αυτές τις τελευταίες ευχάριστες εξελίξεις, θετικές εξελίξεις, είναι ότι ακριβώς είναι αυτή η υπεύθυνη, συνετή δημοσιονομική πολιτική που η Κυβέρνηση ασκεί, μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από παροχολογίες, η οποία επιτρέπει στη χώρα μας να έχει αυτή τη θετική εικόνα και να ανάγεται σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, όπου θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και ποιοτικές επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και να βελτιώσουμε ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών μας.»
Ερωτηθείς για τον αριθμό χωρών που ενδιαφέρθηκαν για το λιμάνι Λάρνακας, πέραν του Κατάρ, και ποιες είναι αυτές οι χώρες, ο Εκπρόσωπος είπε: «Μέχρι να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες. Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο μπορούμε να πούμε. Εκείνο όμως το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε με ικανοποίηση είναι ότι για μια σειρά από πιθανές επενδύσεις στη χώρα μας, η χώρα μας είναι ένας ποιοτικός, ελκυστικός προορισμός. Βλέπουμε διάφορα κράτη και της περιοχής και κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες να στρέφονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για πιθανές επενδύσεις. Και αυτό νομίζω ότι καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται.»
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρατηρούνται αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα δημόσια έργα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Νομίζω ότι αυτό δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, δυστυχώς για τη χώρα μας. Βλέπουμε πολύ σημαντικά έργα υποδομής, έργα εθνικής εμβέλειας και εθνικής σημασίας, και αυτό το παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες, να μην υλοποιούνται στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της επιτάχυνσης της προοπτικής, που θα είχαν αυτά τα έργα ως προς την ως προς την ανάπτυξη, ως προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι κάτι το οποίο και εμείς εντοπίζουμε. Είναι κάτι το οποίο έχουμε σημειώσει. Είναι άλλωστε και αυτός ο λόγος που έχουμε ενεργοποιήσει αυτή τη διαδικασία στην περίπτωση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, όταν ακριβώς εντοπίσαμε ότι παρόλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης προσκρούει σε μια συνεχή άρνηση από πλευράς της εταιρείας, γιατί επιθυμούμε να ολοκληρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο το συντομότερο δυνατό. Είναι μια συζήτηση, η οποία θα πρέπει να γίνει ως προς τις θεσμικές, ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέσα από έναν νηφάλιο, ωφέλιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με όλους τους εταίρους, είτε αυτή είναι η νομοθετική εξουσία είτε είναι οι τοπικές Αρχές, με τους οποίους θα πρέπει να δούμε πώς ακριβώς γίνονται αυτοί οι μηχανισμοί, για να επισπευσθεί η υλοποίηση των έργων.»
(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)
------------------
(ΡΜ/ΜΣ/ΝΓιαν)