Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 10:01

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη για θέματα που αφορούν στις Ιογενείς Ηπατίτιδες και στο AIDS

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη στις ιογενείς ηπατίτιδες και τον HIV, νοσήματα τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε εδώ για να αναδείξουμε τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των σοβαρών υγειονομικών προκλήσεων. 

Στην Κύπρο έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Γι’ αυτόν τον λόγο προχωρούμε με την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών που στοχεύουν στη μείωση της μετάδοσης, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση σε θεραπείες για όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση είναι θεμελιώδης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ιογενών Ηπατιτίδων και του HIV. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι το κοινό είναι σωστά ενημερωμένο για τους τρόπους προφύλαξης, τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, τα διαθέσιμα εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα. Αυτό θα συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης νέων μολύνσεων και στη μείωση της μετάδοσης αυτών των ασθενειών.

Επιπλέον, η ενίσχυση των Υπηρεσιών Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών. Η αναβάθμιση των υποδομών υγείας, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV.

Οι συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι επίσης απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, και υιοθετούμε βέλτιστες πρακτικές και κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας μάς βοηθά να βελτιώσουμε τις στρατηγικές μας προς επίτευξη των στόχων μας.

Συγκεκριμένα για τον HIV, το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη και υπερκάλυψη των αναθεωρημένων στόχων τερματισμού της επιδημίας, όπως αυτοί έχουν τεθεί από το κοινό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS.

Στη βάση αυτών, το 95% των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους, μεταξύ αυτών, το 95% να έχει πρόσβαση και να λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, και μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό αγωγή, το 95% να επιτυγχάνει ιολογική καταστολή. Για την Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμάται ότι το 92% των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV έχουν διαγνωστεί. Μεταξύ αυτών, ποσοστό 94% έχει συνδεθεί με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, εκ των οποίων το 97% έχει πετύχει ιολογική καταστολή.

Με στόχο την επίτευξη και τη διατήρηση των πιο πάνω στόχων μέσω επικαιροποίησης της εθνικής μας στρατηγικής, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη ανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής για το AIDS. Η Εθνική Επιτροπή προχώρησε άμεσα στη δημιουργία υποεπιτροπών που θα ασχοληθούν με σημαντικούς πυλώνες αναχαίτησης του ιού όπως:

  • την εισαγωγή υπηρεσιών Pre Exposure Prophylaxis (PrEP) για προφύλαξη από τον ιό πριν την έκθεση με στόχο τη μείωση των μεταδόσεων στην κοινότητα,
  • την αναθεώρηση στιγματιστικών νομοθετημάτων και πρακτικών για μηδενισμό του στίγματος που φέρει η νόσος,
  • την επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων στην κοινότητα με στόχο την έγκαιρη διάγνωση,
  • τη διαμόρφωση αλγόριθμου για μείωση του χρόνου από τη διάγνωση μέχρι την παραπομπή των οροθετικών ατόμων στη Γρηγόριο Κλινική για την έναρξη αντιρετροϊκής αγωγής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας στέκεται αρωγός στα προβλήματα των οροθετικών ατόμων. Πρόσφατα έγινε αναθεώρηση του συνταγολογίου αντιρετροϊκών σκευασμάτων με εισαγωγή σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων. Συμφωνήθηκε η επέκταση συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής από δυο σε τρεις μήνες με κύριο σκοπό τη διευκόλυνση προσβασιμότητας στην αντιρετροϊκή αγωγή και υποστήριξη ως προς τη συμμόρφωση στη λήψη της αγωγής. 

Έχει καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση του ιού της Ηπατίτιδας C στην Κύπρο και έχει κατατεθεί πρόταση για ανασύσταση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για αντιμετώπιση των Ιογενών Ηπατιτίδων, που θα έχει όρο εντολής την υλοποίηση του σχεδίου.

Μέσω του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος παρέχονται δωρεάν τα εμβόλια για την Ηπατίτιδα Α και Β, ενώ δωρεάν πρόσβαση στην παρακολούθηση και τη θεραπευτική αγωγή έχουν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που νοσούν με τον HIV στη Γρηγόριο Κλινική και οι ασθενείς με Ηπατίτιδες στα Ηπατολογικά Ιατρεία του ΟΚΥπΥ.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου Προμηθέας, στο Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS (ΚΥΦΑ),  καθώς και όλους τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται ακούραστα για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών. Η αφοσίωσή σας και οι προσπάθειές σας είναι ανεκτίμητες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας. Χάρη στη δική σας συνεισφορά μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον όπου οι ιογενείς ηπατίτιδες και ο HIV δεν θα αποτελούν πλέον απειλή για την υγεία των πολιτών μας.

Καλώ όλους, λοιπόν, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση και συνέπεια, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο για εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV και την προστασία της δημόσιας υγείας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να διασφαλίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους.

(ΔΚ)