Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2024 12:43

Συνάντηση της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών

Στο πλαίσιο των επαφών της για προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη και την ομάδα του για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών μου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενόψει της ανάληψης της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, ως μέρος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με την Πολωνία και τη Δανία, το οποίο αρχίζει το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η ενάσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί εθνική αποστολή, και η αγαστή συνεργασία μας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο πλαίσιο αυτό είναι ύψιστης σημασίας. 

Κατά τη σημερινή συνάντηση, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Περδίκη για την πορεία των προετοιμασιών, οι οποίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς από τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Υπουργό Εξωτερικών δρα Κωνσταντίνο Κόμπο, και με όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Ενημέρωσα ότι οι διαβουλεύσεις για καθορισμό του προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, μαζί με τους εταίρους μας, την Πολωνία και τη Δανία, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναδείξει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η κοινωνική Ευρώπη, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με έμφαση στην εξωτερική πολιτική, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις χώρες του Κόλπου. 

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι, βεβαίως, τα ζητήματα της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ. Στόχος μας είναι και στη δική μας Προεδρία να τα αναδείξουμε, με τρόπο που να έχουν ένα θετικό κοινωνικό πρόσημο. Πρόκειται για θεματικές στις οποίες θέλουμε να δώσουμε έμφαση μέσα από πρωτοβουλίες και πολιτικές. Αναφέρω ενδεικτικά το πρόσφατο παράδειγμα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και τις πολιτικές για στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ νέου τον κ. Περδίκη για την ιδιαίτερα χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. Θα συνεργαστούμε στενά για να διασφαλίσουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από μια επιτυχή και φιλόδοξη Προεδρία, ακόμη πιο πετυχημένη από το 2012, καθώς είμαστε πλέον ένα ώριμο κράτος μέλος, που θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην ΕΕ. Σε μια ΕΕ που αλλάζει και μια Κύπρο που αλλάζει».

(ΕΝ)