Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2024 11:39

Επικήδειος λόγος της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους στην κηδεία του ήρωα του 1974 Έφεδρου Ανθυπασπιστή των Καταδρομών Τούλη Ηλία

Με αισθήματα συγκίνησης, σεβασμού και υπερηφάνειας βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στο άξιο, στο γενναίο τέκνο της πατρίδας μας, καταδρομέα Τούλη Ηλία, του Αθανάσιου και της Μαρίας, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, που πότισε με το αίμα του τα χώματα της πατρίδας μας, θυσιαζόμενος υπέρ βωμών και εστιών. Για να συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία έναν ΗΡΩΑ, που δεν λογάριασε τον θάνατο και θυσίασε τη ζωή του στον βωμό της ελευθερίας για την πατρίδα, υπερασπιζόμενος την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον επίλογο της τραγικής ιστορίας του άξιου, λαμπρού τέκνου του Ελληνισμού, του καταδρομέα Τούλη Ηλία, γράφουμε σήμερα εδώ, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Ηλίας επιστρέφει σήμερα στη γενέτειρά του, στη γη που τον γέννησε, για να ταφεί με τις τιμές που αρμόζουν σε έναν καταδρομέα, που στο κάλεσμα της πατρίδας δήλωσε παρών χωρίς δεύτερη σκέψη. Το όνομά του γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι στην ιστορία μας και στο πάνθεον των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας.

Ο Τούλης Ηλία γεννήθηκε το 1953 στον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης. Η μητέρα του Μαρία ανέθρεψε μόνη της το μοναχοπαίδι της, τον Ηλία της, αφού έχασε ενωρίς τον άνδρα της. Ο παππούς και οι θείοι του Ηλία είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς το 1944.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Τούλης Ηλίας, του Αθανάσιου και της Μαρίας, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, ο λεβέντης καταδρομέας, έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974 σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες αποστολές των Ελλαδιτών Καταδρομών κατά την τουρκική εισβολή. Ο Ανθυπασπιστής Καταδρομών Τούλης Ηλίας επέβαινε σε ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας της επιχείρησης Νίκης, το οποίο κτυπήθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου 1974. Το όνομά του τοποθετήθηκε στους ήρωες, οι οποίοι με αυταπάρνηση και πρωτοφανή ηρωισμό συμμετείχαν σε μια αποστολή με τεράστιους κινδύνους.

Το 2005 και 2009 ταυτοποιήθηκαν οστά του, τα οποία έκτοτε παρέμειναν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ένα άλλο επίπεδο, το Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κλείνει σήμερα πληγές, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές. Μετά από συνεννόηση με την οικογένεια, προχωρήσαμε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος στον επαναπατρισμό των οστών του ήρωα. Στις 30 Μαΐου 2024 αποδόθηκαν όλες οι πρέπουσες τιμές από την Πολιτεία στην παρουσία και, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, στην Κύπρο. Την επομένη ημέρα τα οστά του ήρωά μας επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Σήμερα, για την οικογένεια του ήρωα, για όλους εμάς, είναι μέρα υπερηφάνειας. Σήμερα, η πολιτεία κλίνει ευλαβικά το γόνυ σε ένα άξιο τέκνο της πατρίδας και του αποδίδει τις τιμές που αρμόζουν σε έναν αγωνιστή της ελευθερίας. Σε έναν πραγματικό ήρωα που, τη στιγμή που η πατρίδα μας είχε ανάγκη, δήλωσε παρών και με αυταπάρνηση πρόταξε τη λεβεντιά της ψυχής του προς υπεράσπιση βωμών και εστιών, προς υπεράσπιση της ελευθερίας μας, προσφέροντας ό,τι πιο πολύτιμο –την ίδια του τη ζωή– ανιδιοτελώς, στο θυσιαστήριο της ελευθερίας και του μεγαλείου του Ελληνισμού.

Μισός αιώνας αγωνίας είναι αφόρητα δυσβάσταχτος. Παραδειγματιζόμαστε από τα υψηλά οράματα του παλληκαριού που κηδεύουμε σήμερα, με προορισμό την εθνική δικαίωση και αξιοπρέπεια.

Οι παρακαταθήκες του Τούλη Ηλία και των υπολοίπων ηρωικώς πεσόντων του 1974 προϋποθέτουν από όλους μας μια υπόσχεση. Πως η δική τους θυσία, αλλά κι ο πόνος μισού αιώνα των οικογενειών τους, δεν θα πάει χαμένος. Καλούμαστε να κρατήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το τεράστιο μέγεθος της θυσίας του. Οφείλουμε ως πολιτεία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων μας. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Σε αυτούς τους ένδοξους ανθρώπους, της τόλμης και αρετής, αρμόζουν όλες οι τιμές και η απόδοση άπειρης ευγνωμοσύνης για τη θυσία τους. Ο ηρωισμός, η τόλμη και η αυτοθυσία δεν αποτελούν έννοιες γενικές και αόριστες, μα πράξεις προερχόμενες από ανδρειωμένους, φωτεινούς και ευλογημένους ανθρώπους όπως ο Ηλίας.

Στεκόμαστε με δέος και υπερηφάνεια όχι απέναντί σας, αλλά δίπλα σας, και σας διαβεβαιώνουμε ότι αποτελεί δικό μας χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί το χρέος είναι πρωτίστως υπόθεση ψυχής. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίζει εμπράκτως και είναι δίπλα στις οικογένειες των ηρώων μας. Βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω το ξεκάθαρο μήνυμά του, ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων συνεχίζουμε τον αγώνα για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας και τον εντοπισμό των πεσόντων μας. Αποτελεί δέσμευση, υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στους ήρωές μας και στους συγγενείς των ηρώων μας.

Κλείνοντας, παραπέμπω στον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, ο οποίος έλεγε τούτο: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν».

Τούλη Ηλία, Καταδρομέα, παλληκάρι, λεβέντη, ήρωά μας, σήμερα, όλοι μας σεμνά και ταπεινά σε αποχαιρετούμε. Ο σεβασμός, ο θαυμασμός, η εκτίμηση και η υπερηφάνεια μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.

Αιωνία και τιμημένη η μνήμη σου Ηλία μας, του Αθανάσιου και της Μαρίας, και ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. 

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)