Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2024 12:02

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας για το τερματικό Βασιλικού και το κοίτασμα Αφροδίτη

Στο τερματικό Βασιλικού αλλά και στο κοίτασμα Αφροδίτη αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τέλεση του μνημοσύνου του ήρωα Μιχαήλ Ολύμπιου στα Λύμπια, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας, ερωτηθείς για το τερματικό Βασιλικού, είπε ότι «γίνονται διαβουλεύσεις σε επίπεδο διπλωματίας και σε τεχνοκρατικό επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ δύο συμβαλλόμενων μερών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας που ηγείται κινέζικη εταιρεία, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να βοηθήσει τον διάλογο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε κατεύθυνση που πρέπει να υλοποιηθεί το τερματικό Βασιλικού.»

Επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται το τερματικό και πως είναι τόσο σημαντικό, διότι είναι ο πρώτος τρόπος έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εμείς δώσαμε κατεύθυνση», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για ολοκλήρωση του τερματικού», σημειώνοντας ότι έχει τεθεί το εσωτερικό χρονοδιάγραμμα εντός Ιουνίου για λήψη απόφασης.

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός απάντησε ότι από πληροφορίες και επαφές που έχει «διαφαίνεται φως στον ορίζοντα».

Κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Τουρκίας να φέρει γεωτρύπανο στην περιοχή και πόσο αυτό ανησυχεί τη Δημοκρατία, ο κ. Υπουργός είπε: «Καθόλου. Η Τουρκία γνωρίζουμε τι προσδοκεί στην περιοχή και τι προσπαθεί να προδιαγράψει», τονίζοντας ότι υπάρχουν διεθνείς κανόνες «και σε αυτό το διεθνές δίκαιο λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία και προχωρεί με το γεωτρητικό της πρόγραμμα», ενώ η Τουρκία μπορεί να δραστηριοποιείται εντός της δικής της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Σε ό,τι αφορά στο κοίτασμα Αφροδίτη, ο κ. Υπουργός είπε: «Έχουμε πάρει μια πρόταση από την κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η Chevron.»

Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε: «Ζητήσαμε πιο συγκεκριμένη πορεία, που να καταλήγει στην υλοποίηση του προγράμματος. Το κοίτασμα αυτό είναι το πιο ώριμο που έχουμε στην ΑΟΖ μας, είναι σημαντικό και βρίσκεται σε πολύ γεωστρατηγικό σημείο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην περιοχή. Εμπιστευόμαστε τη συγκεκριμένη κοινοπραξία ότι εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή εντός έξι μηνών, θα μας φέρουν κάτι πολύ συγκεκριμένο, για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος.» 

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)