Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-06-2024 12:45

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στη Γιορτή του Κερασιού στο χωριό Κάμπος

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη Γιορτή του Κερασιού με τίτλο «Το ρουμπίνι του Κάμπου και της Τσακκίστρας», η οποία διοργανώνεται για ακόμη μια χρονιά, φέτος, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου με τόσο μεγάλη επιτυχία.

Σήμερα, γιορτάζουμε όχι μόνο τους καρπούς της γης μας, αλλά τιμούμε και τη σκληρή δουλειά των παραγωγών μας και τη σημασία της γεωργίας για τον τόπο μας. Γιορτάζουμε την πλούσια παράδοση και την ποιότητα των κερασιών μας, που είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης και του μερακιού των αγροτών μας.

Επίσης, χαίρομαι ιδιαίτερα που στη σημερινή γιορτή συμμετέχει και η Ιαπωνική Πρεσβεία στην Κύπρο, η οποία, μαζί και με το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνέτεινε στη δημιουργία του πάρκου SAKURA με τις καλλωπιστικές ιαπωνικές κερασιές. Το πάρκο αυτό αποτελεί απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Ιαπωνίας. Η παρουσία λοιπόν των αγαπητών αντιπροσώπων από την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Κύπρο δίνει στη φετινή Γιορτή του Κερασιού μια ξεχωριστή χροιά.

Το χωριό του Κάμπου, κτισμένο στην πλαγιά των βουνών του Κύκκου, ανάμεσα σε μεγάλους δρύες, πλατάνια και πεύκα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες του χωριού είναι ιδανικές για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων, οπόταν από πολύ παλιά, η άσκηση της γεωργίας αποτελούσε την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων και στυλοβάτη της οικονομίας του χωριού. Ο Κάμπος είναι φημισμένος για τα κεράσια του, αλλά και για τα διάφορα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά.

Η κερασιά είναι αρκετά σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με κερασιές στην Κύπρο είναι περίπου 223 εκτάρια και η παραγωγή ανέρχεται στους 387 τόνους. Η δε αξία παραγωγής ανέρχεται στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ, περίπου.

Η καλλιέργεια της κερασιάς, είναι αλήθεια ότι σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να καλλιεργούν τις κερασιές τους. Με κύριο πλεονέκτημα την παραγωγή κερασιών υψηλής ποιότητας, ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις της αγοράς διατηρώντας, παράλληλα, τη φυσική ομορφιά και τον χαρακτήρα της περιοχής.

Φίλες και φίλοι,

Παρόλο που ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει σε αριθμούς ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου, ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής κρίσης.

Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυπριακή γεωργία κατά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει την πολύπλευρη δραστηριοποίηση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.

Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου, είναι καθοριστικός ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται Παρεμβάσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα αναμένεται η προκήρυξη, από το Υπουργείο μας, στοχευμένης Παρέμβασης του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης με έμφαση στις επενδύσεις σε εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές, η οποία θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμες δράσεις αντιχαλαζικές και αντιβρόχινες κατασκευές, για προστασία των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων όπως είναι οι κερασιές.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενο με τις ενωσιακές πολιτικές, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Παραδείγματα αποτελούν η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον αγροτουρισμό αλλά και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Οι στόχοι του Υπουργείου μας δεν υλοποιούνται μέσω μεμονωμένων προσπαθειών αλλά έρχονται να  συμπληρώσουν και να ενισχύσουν οριζόντιες πολιτικές της Κυβέρνησης, οι οποίες με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης έχουν μέλημά τους την υποστήριξη του κόσμου της υπαίθρου και τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής του. Παράλληλα, στοχεύουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστυφιλίας, μέσα από λύσεις που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες.

Ο διορισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και η εκ νέου ενεργοποίηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, αλλά και άλλων πολιτικών και μέτρων, αποδεικνύουν ακριβώς την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη για την εξέλιξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών μας.

Δια του λόγου του αληθές, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, αλλά και της κυβερνητικής προσέγγισης για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη προχώρησε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση των Στεγαστικών Σχεδίων που παραχωρούνται για την αναζωογόνηση των Κοινοτήτων της υπαίθρου, των ορεινών, μειονεκτικών και ακριτικών περιοχών με επιδοτήσεις που κυμαίνονται από τις 20 χιλιάδες μέχρι τις 70 χιλιάδες ευρώ.

Μέσα από τις αλλαγές στα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών, Μειονεκτικών Περιοχών και Υπαίθρου, αναβαθμίσαμε και ανακατατάξαμε κάποιες κοινότητες με στόχο την αύξηση των παροχών στους δικαιούχους, ενώ επεκτείναμε τη διάρκεια των Σχεδίων από ένα σε δυο χρόνια. Ταυτόχρονα, διορθώσαμε πρόνοιες των σχεδίων που τερματίζουν τη δυσχέρεια εξασφάλισης δανείου από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να δώσουμε ουσιαστικότερη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Παράλληλα με τα Στεγαστικά Σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, κρίναμε σκόπιμο να αναθεωρήσουμε το Επίδομα ορεινότητας, εντάσσοντας περισσότερες Κοινότητες, ενώ διορθώσαμε, μεταξύ άλλων, την άνιση αντιμετώπιση προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι λάμβαναν χαμηλότερο επίδομα από τους μη συνταξιούχους.

Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υποδομών απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και αναψυχής, στόχος μας, είναι να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα  κίνητρα, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες μας, για να επιλέξουν τις περιοχές αυτές για τη διαμονή τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρό μας.  

Κύριες και κύριοι,

Θα ήθελα, προτού ολοκληρώσω, να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάμπου για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της όμορφης διήμερης εκδήλωσης, η οποία, πέρα από τη διασκέδαση, προσφέρει την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει την καλλιέργεια της κερασιάς και να γευτεί φρέσκα κεράσια, καθώς και άλλα προϊόντα φτιαγμένα από τις μοναδικές κερασιές του Κάμπου.

Ευχαριστώ επίσης θερμά τους αντιπροσώπους της Ιαπωνικής Πρεσβείας για τη συμμετοχή τους στη γιορτή.

Your Excellency, Ambassador and representatives of the Japanese Embassy,

I would like to thank you for your participation in the festival. Your contribution to the creation of the beautiful SAKURA park with Japanese cherry trees, is very important. This event highlights the strong relations between our countries, particularly in areas like agriculture.

Εύχομαι όπως τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που προβάλλουν τα κυπριακά αγροτικά προϊόντα, να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τον ίδιο ζήλο.

Εύχομαι σε όλους σας να περάσετε όμορφα.

(ΕΦυς/ΜΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα