Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2018 09:51

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή, στην έναρξη του 13ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, χθες

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αγίας Νάπας να παρευρεθώ εδώ, στον ιερό και ιστορικό χώρο του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Παναγίας της Αγίας Νάπας, για να κηρύξω την έναρξη του 13ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που έχει πια καταστεί ένας επιτυχημένος θεσμός.

Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που διαρκεί οκτώ μέρες και περιλαμβάνει ποιοτικές και πλούσιες σε θεματολογία εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά προγράμματα, παραδοσιακά θεάματα, παρελάσεις, αφηγήσεις ιστοριών, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την περίοδο του Μεσαίωνα και λειτουργούν ως περιγραφικές αναπαραστάσεις της καθημερινότητας και των γεγονότων της εποχής. Το ίδιο το μνημείο του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, ως η θεατή όψη της Ιστορίας, δημιουργεί την ατμόσφαιρα που επιτρέπει στον κάθε συμμετέχοντα να «ψηλαφήσει» την κάθε δραστηριότητα με τρόπο βιωματικό και να διακρίνει την πραγματικότητα μέσα από το παραμύθι. Παράλληλα, το Μοναστήρι μαρτυρεί την ιστορική διαδρομή της περιοχής και την πλούσια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά του τόπου μας, η οποία, με αφορμή το Φεστιβάλ, αναδεικνύεται μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Τις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ ομορφαίνουν, όπως κάθε χρόνο, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας «Αντώνης Τσόκκος», που αναβιώνουν το Σταυροφορικό Βασίλειο της Μεσαιωνικής Κύπρου, ενδεδυμένα με τις «παραμυθένιες» τους στολές. Συμμετέχουν επίσης καταξιωμένοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι μέσα από την τέχνη τους μελετούν σε βάθος και με επιστημονική προσέγγιση τη μουσική, τον χορό και το θέατρο της μεσαιωνικής περιόδου.

Μετροφυλλώντας το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει εκδώσει η Πολιτιστική Υπηρεσία του Δήμου, έχω καταμετρήσει περισσότερους από είκοσι καλλιτέχνες ή ομάδες καλλιτεχνών από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Λευκορωσία, Ολλανδία και Ιταλία, που συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ και θα παρουσιάσουν τη δική τους παραδοσιακή ή σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι ενδυματολογικές επιλογές των καλλιτεχνών, που θα ταξιδέψουν τους θεατές σε μια άλλη εποχή, ρομαντικής κουλτούρας γεμάτης με τον ιπποτισμό και τον ηρωισμό του δυτικού μεσαίωνα.

Όπως κάθε φορά, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και φέτος πολύ ενδιαφέρουσες Εκθέσεις, στις οποίες ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει παραδοσιακά ενδύματα και υφαντά, ζωγραφικούς πίνακες και χάρτες, βενετσιάνικες μάσκες, οπλισμό και πανοπλίες, κοσμήματα, κεραμικά και άλλα σημαντικά εκθέματα, που σχετίζονται με την ιστορική περίοδο του Μεσαίωνα.

Όλα τα προαναφερθέντα, έχουν ανεβάσει το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Αγίας Νάπας πολύ ψηλά στα μάτια και στην πολιτισμική συνείδηση του κόσμου και το έχουν καταστήσει ως μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις, όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και διεθνώς.

Η Πολιτεία ενισχύει και ενθαρρύνει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, και ειδικά αυτές που διοργανώνει η τοπική αυτοδιοίκηση, αφού έτσι καλλιεργείται το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας, προβάλλεται η πλούσια παράδοση του τόπου μας, αναδεικνύονται τα επιτεύγματα της πολιτιστικής μας δραστηριότητας και αναβαθμίζεται το τουριστικό μας προϊόν. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν μια σειρά από σχέδια επιχορηγήσεων, μέσα από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2015-2020».

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας αλλά και όσους άλλους συνέβαλαν στην κατάλληλη προετοιμασία του Φεστιβάλ, ώστε αυτό να είναι από κάθε άποψη άρτια οργανωμένο, θεματολογικά ελκυστικό και καλλιτεχνικά καινοτόμο.

Με τις λίγες αυτές σκέψεις, κηρύσσω την έναρξη του 13ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας και εύχομαι όλες οι εκδηλώσεις του να ολοκληρωθούν με επιτυχία.

---------------------------

ΜΑΚ/ΕΙ