Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2024 08:27

Αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κυπριακό μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χθες (5.6.24) το απόγευμα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κ. António Guterres, στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτρης αμέσως μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε 45 λεπτά, έκανε δήλωση στους δημοσιογράφους με την πιο κάτω αναφορά στο Κυπριακό:

«Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον ΓΓ και για το ζήτημα του Κυπριακού, παρουσία και της Προσωπικής του Απεσταλμένης κας Holguín. H συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις. Επαναλάβαμε τη βασική μας θέση, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια και να συζητήσουν, έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση, την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να κινήσουμε τον διάλογο. Με τον ΓΓ συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή, είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη, και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού.»

(ΓΣ/ΑΦ)