Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2024 19:50

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Jakov Milatović

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Jakov Milatović, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Τον κ. Milatović συνόδευαν η Πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Κύπρο κ. Ana Vukadinovic και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μαυροβούνιο (με έδρα το Βελιγράδι) κ. Ανδρέας Φωτίου.

Καλωσορίζοντας τον κ. Milatović, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ιστορική σημασία της πρώτης επίσκεψης Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Κύπρο, η οποία, όπως επισήμανε, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών συνεπεία της παράνομης κατοχής από την Τουρκία τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση αρχών που τηρεί το Μαυροβούνιο όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και για τη συμμετοχή της χώρας στην UNFICYP. H κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που να επανενώνει την Κύπρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών» δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή, τόνισε η κα Δημητρίου, επισημαίνοντας την ανάγκη η Τουρκία να αντιληφθεί τα οφέλη που θα προκύψουν από την επανένωση της Κύπρου και να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε, παράλληλα, τη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τα  Δυτικά Βαλκάνια θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τις χώρες της περιοχής  και θα εδραιώσει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στην ενταξιακή πορεία της χώρας, ειδικότερα μέσω της παροχής τεχνογνωσίας. 

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα και στις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής, τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών και εντατικοποίησης των προσπαθειών από πλευράς της ΕΕ προς υλοποίηση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τη διασφάλιση της απαιτούμενης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών του Μαυροβουνίου όσον αφορά στο Κυπριακό και τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημείωσε τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου στην UNFICYP, ως ενδεικτικής της προσήλωσης της χώρας στον στόχο της ειρήνης και στη διεθνή τάξη πραγμάτων στη βάση αρχών. Ο κ. Milatović εξέφρασε, παράλληλα, εκτίμηση για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου. Σημειώνοντας τις υψηλές επιδόσεις της χώρας του όσον αφορά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Milatović ανέφερε ότι βασική επιδίωξη του Μαυροβουνίου είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της ενταξιακής του πορείας, ώστε να δοθεί από πλευράς της ΕΕ στις χώρες της περιοχής το μήνυμα της αναγνώρισης και επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλλουν.   

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αποκλιμάκωση, άμεσο τερματισμό της βίας και επιστροφή στον διάλογο, προς επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην πολυτάραχη αυτή περιοχή.

Εκφράστηκε, τέλος, η κοινή βούληση για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Μαυροβουνίου και των δύο Κοινοβουλίων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα