Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2024 08:51

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρος Νικόδημου Δαμιανού στην τελετή απονομής των Cyprus Marketing Achievement Awards and Customer Excellence Awards, χθες

Ζούμε στην εποχή όπου οι τεχνολογίες στον χώρο των κινητών εφαρμογών είναι τέτοιες που επιτρέπουν σε εταιρείες κολοσσούς να αναπτύσσουν εκεί –μέσα σε ένα app, σε μια κινητή συσκευή– ολόκληρα τα επιχειρηματικά τους πλάνα και να αποκτούν εκατομμύρια χρήστες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πώς; Βασιζόμενοι μεν σε μια έξυπνη ιδέα, αλλά κυρίως με το κατάλληλο User Experience και εφαρμόζοντας ένα δημιουργικό πλάνο προώθησης. Είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός που πάρα πολλές φορές, αν όχι όλες, αυτό που απομένει για να διαφοροποιηθείς είναι η εμπειρία και η εξυπηρέτηση του χρήστη, του πελάτη.

Τέτοιες καινοτόμες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στα πεδία του μάρκετινγκ και της εξυπηρέτησης πελατών βραβεύουμε απόψε. Προσεγγίσεις που συμβαδίζουν με τις τάσεις της εποχής, διαμορφώνονται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη στρατηγικών στόχων της επιχείρησης.

Επιτρέψτε μου καταρχάς, να συγχαρώ την «BOUSSIAS Cyprus» για μια εξαιρετική διοργάνωση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, να ευχηθώ σε όλους τους υποψήφιους καλή επιτυχία και να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι μαζί σας για να χαιρετίσω την αποψινή βραδιά.

Τον Δεκέμβριο 2021, ο Πρόεδρος Biden, υπέγραψε τον εκτελεστικό κανονισμό 14058 με τίτλο: Transforming Federal Customer Experience and Service Delivery to Rebuild Trust in Government. Και το σκεπτικό, όπως καταγράφεται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, είναι το εξής:

By focusing on the customer's needs and expectations, government agencies can create more user-friendly and efficient processes, provide more timely and helpful support, and deliver better experiences. This can lead to increased public satisfaction, greater trust in government, and improved outcomes for all.

Ξέρετε πολλές φορές ως δημόσιος τομέας, πάντα με αναφορά την τεχνολογία, καταλήγουμε να συγχέουμε την πολυπλοκότητα με την ουσία. Δεχόμαστε ως δεδομένο ότι ο κόσμος μας είναι πολύ πιο πολύπλοκος από οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, και λειτουργούμε, αντιδρούμε, προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας με αυτήν την πραγματικότητα υπόψη. Πολλές όμως πλέον κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο, κάποιες πολύ πριν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αντιληφθεί ότι και οι ίδιες (οι Κυβερνήσεις) ζουν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, έχουν υποχρέωση να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες και πρέπει τούτο να το πράττουν λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τις μεθοδολογίες και την εμπειρία του πελάτη (customer experience).

Ως Κυβέρνηση, μοιραζόμαστε λοιπόν έναν πολύ σημαντικό στόχο με τις εταιρείες που διαγωνίζονται σήμερα: αυτόν της αναβάθμισης της εμπειρίας του πελάτη –που στη δική μας περίπτωση είναι ο κάθε Κύπριος πολίτης, ο κάθε επαγγελματίας και η κάθε επιχείρηση του τόπου. Η δημιουργικότητα, η αφοσίωση και η προσήλωση στην αριστεία που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις μας, ανεξαρτήτως τομέα και αντικειμένου, αποτελούν έμπνευση και σημείο αναφοράς και για τις δικές μας ενέργειες.

Κοινή συνισταμένη, η πελατοκεντρική, για εμάς πολιτοκεντρική, φιλοσοφία που ακολουθούν οι σύγχρονοι οργανισμοί, αλλά και η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει βέβαια, για να έχω πιθανότητες να σας πείσω, να παραδεχθώ ότι μέχρι σήμερα διαχρονικά, ως Κυβέρνηση, ως δημόσιος τομέας καλύτερα, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Επιπλέον, τεχνολογίες και εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ειδικότερα, τα μεγάλα δεδομένα, οι εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, διαμορφώνουν ένα διαφορετικό μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών, προσφέροντας μια πιο απρόσκοπτη, άμεση και εξατομικευμένη εμπειρία. Επιδίωξή μας είναι και στο δημόσιο για τους δικούς μας πελάτες, δηλαδή εσάς, να αξιοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες, θέτοντας τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο.

Στόχος μας να υλοποιήσουμε ψηφιακές υπηρεσίες απλές στη χρήση, ασφαλείς και γρήγορες ως προς τη διεκπεραίωση, εμπλέκοντας άμεσα τον χρήστη στη διαδικασία και ζητώντας τις απόψεις του στην πορεία, απλοποιώντας σταδιακά και εξελικτικά, τις μέχρι σήμερα χρονοβόρες διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα περιττή ταλαιπωρία για τον πολίτη. Εντός του 2024 θα δώσουμε στην παραγωγή την πρώτη έκδοση της κυβερνητικής πύλης gov.cy για πρόσβαση σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και υπηρεσίες, το πρώτο ολοκληρωμένο έργο το Cloud και βασισμένο σε open source εργαλεία, αλλά και την πρώτη έκδοση της εφαρμογής «Ψηφιακός Πολίτης», από όπου θα εκδίδουμε και θα υπογράφουμε πλέον επίσημα έγγραφα ηλεκτρονικά. Στην κεντρική κυβερνητική πύλη προγραμματίζουμε να έχουμε τον Ψηφιακό Βοηθό, την πρώτη εφαρμογή βασισμένη σε τεχνολογία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στο κυπριακό δημόσιο.

Παράλληλα στον χώρο του μάρκετινγκ, η ψηφιακή διαφήμιση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και οι σύγχρονες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρουν ευκαιρίες για την προσέγγιση και την αλληλεπίδρασή μας με τους πελάτες, ενώ η χρήση των παραγόμενων δεδομένων, μας παρέχει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του, και να προχωρήσουμε σε πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές ενέργειες. Το μάρκετινγκ μπορεί βεβαίως να μας βοηθήσει να πετύχουμε κάτι επίσης εξαιρετικά σημαντικό που συχνά ξεχνάμε και ως Κράτος˙ την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε ως προς τη χρήση αλλά και την αξία των εργαλείων που προσφέρουμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλες τις επιχειρήσεις που βραβεύονται απόψε, αλλά και σε κάθε έναν και κάθε μια από εσάς που τολμάτε, καινοτομείτε, διαφοροποιήστε. Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του να ενισχύσουμε το ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, και πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε, θα πρέπει να ενισχύσουμε ακριβώς τις επενδύσεις στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Ως Πολιτεία θεωρούμε αυτά τα δύο στοιχεία βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και προόδου της μακροπρόθεσμης οικονομικής πορείας της χώρας μας.

Συγχαρητήρια και πάλι σε όσους έχουν διαγωνιστεί στα αποψινά βραβεία.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΚ/ΕΠ/ΝΖ)