Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2024 18:41

Χωρίς καμία ολιγωρία ενεργοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην Πάφο

Χωρίς καμία ολιγωρία ενεργοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο οποίος ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ όλα τα πτητικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυριακή Δημοκρατία αξιοποιήθηκαν στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου. Η Υπουργός μετέβη σήμερα το μεσημέρι σε περιοχές, όπου πλήγησαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Πάφο, για άμεση καταγραφή των ζημιών και επαφή με τους πληγέντες.  

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα δίπλα στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, μαζί με κλιμάκιο του Τμήματος Γεωργίας, κλιμάκιο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και μαζί με τη Διεύθυνση του Τμήματος Δασών», ανέφερε στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Υπουργός. «Ξεκινούμε αμέσως την καταγραφή των ζημιών και στεκόμαστε εμπράκτως δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στους συνανθρώπους μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι ήδη έχει μιλήσει μαζί με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ. «Όλοι οι αιτητές γεωργοί, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν καεί, για το 2024 θα πληρωθούν κανονικά χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν οι ίδιοι, να κάνουν οποιεσδήποτε αιτήσεις και να επικαλεστούν ζητήματα ανωτέρας βίας».  

Οι πληρωμές, είπε, θα γίνουν αυτομάτως από τον ΚΟΑΠ και το ίδιο ισχύει και για τις πολυετείς παρεμβάσεις. Δεν θα γίνει οποιαδήποτε ανάκτηση, πρόσθεσε. «Εκεί θα λειτουργήσουμε χωρίς να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε προβλήματα προς τους γεωργούς και δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε κυρώσεις. Όταν θα ξαναρχίσουν τις καλλιέργειες τους, θα μετρήσει από το μηδέν, άρα δεν θα έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα», ανάφερε σχετικά.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Υπουργείο προχωράει με συγκεκριμένα μέτρα μέσω του ΚΟΑΠ, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γεωργών της περιοχής. «Εμείς προχωράμε στο να καταγράψουμε αμέσως τις ζημιές που έχουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας, για να δώσουμε εγκαίρως και άμεσα τις όποιες αποζημιώσεις δικαιούμαστε», είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά, ενημέρωσε πως τα  μέτρα προνοούνται μέσα από τα σχέδια, τα οποία υπάρχουν. «Ανάλογα με τις καλλιέργειές τους θα γίνουν οι δηλώσεις, θα γίνουν οι καταγραφές και θα αποζημιωθούν πλήρως», συμπλήρωσε η δρ Παναγιώτου.

Κληθείσα να απαντήσει στην ολιγωρία, στην έλλειψη συντονισμού και πτητικών μέσων, για τα οποία έκαναν λόγο χθες κάτοικοι της περιοχής, η Υπουργός διευκρίνισε ότι αμέσως μόλις εντοπίστηκε η φωτιά από το ίδιο το πυροσβεστικό αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, στο πλαίσιο των περιπολιών που γίνονται για λόγους πρόληψης, έκανε την ίδια ώρα δύο ρίψεις.

«Αντιλαμβάνεστε ότι χθες ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά», τόνισε η Υπουργός.

Οι καιρικές συνθήκες, συνέχισε, δεν μας βοήθησαν καθόλου.

«Κάναμε δυο ρίψεις. Την ίδια στιγμή ο πιλότος κάλεσε και τις άλλες δυνάμεις», είπε, αναφέροντας πως τόσο η ίδια όσο και η Διεύθυνση παρακολουθούσαν την εξέλιξη από τη Μονάδα Πτητικών Μέσων, λόγω του ότι εκείνη τη στιγμή είχαν φτάσει τα αιγυπτιακά πτητικά μέσα.

«Αμέσως ενεργοποιήθηκε, χωρίς καμία ολιγωρία, όλος ο μηχανισμός», τόνισε.

«Μόλις ο αρχιπύραρχος διέγνωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ‘Πυρσός’, αμέσως μεταβήκαμε όλοι σύμφωνα και με τις πρόνοιες του σχεδίου στο Κέντρο Ζήνων και εκεί έγινε όλος ο συντονισμός», συμπλήρωσε. 

Αναφερθείσα στα πτητικά μέσα, είπε ότι υπάρχουν δύο παράλληλες ενέργειες.

«Η μία είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος που έχουμε με τα πτητικά μέσα». Αυτή η κυβέρνηση έχει εντοπίσει το πρόβλημα και αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είπε.

Τόνισε δε πως μετά από δύο δεκαετίες -οπότε είχαν αγοραστεί τα ιδιόκτητα μας πτητικά μέσα, το 2006 και το 2009- αυτή η Κυβέρνηση προχωράει για πρώτη φορά στην οριστική επίλυση του προβλήματος με την αγορά των ιδιόκτητων πτητικών μέσων μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο.

Πρόσθεσε ότι «στο ενδιάμεσο στάδιο έχουν φτάσει ήδη από εχθές τα τέσσερα αεροπλάνα, τα οποία έχουμε μισθώσει, επειδή διαγνώσαμε τα προβλήματα, τα οποία υπήρχαν μέσα από όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, με τις καθυστερήσεις που γνωρίζατε». 

Σημείωσε, πρόσθετα, ότι ήρθε σε επαφή με τους ομολόγους της, αλλά και με τους συναδέλφους της Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.

Μετά την επαφή με το Βασίλειο της Ιορδανίας, υπενθύμισε πως ήρθαν στην Κύπρο από την Κυριακή του Πάσχα  τα δύο ιορδανικά πτητικά μέσα. «Προχωρήσαμε και σε άλλες επαφές, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να φθάσουν χθες και τα δύο επιπλέον αιγυπτιακά ελικόπτερα μαζί με το 17 μελές πλήρωμα τους», είπε και συμπλήρωσε ότι «την ίδια στιγμή έχουμε και  το αεροπλάνο που έχει το Τμήμα Δασών και τα υπόλοιπα πτητικά μέσα, τα οποία έχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι όλα τα πτητικά μέσα «που έχουμε στη διάθεση μας, οι επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες με ένα εξοπλισμό του Τμήματος Δασών 5,5 εκατ., είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από τον Απρίλιο».

«Βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε, επαναλαμβάνω σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τις πυρκαγιές που έχουμε μπροστά μας. Και χθες έγινε το ίδιο. Χρησιμοποιήσαμε και αξιοποιήσαμε το σύνολο των δυνάμεων που είχαμε στη διάθεσή μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά», πρόσθεσε η Δρ Παναγιώτου.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Υπουργός απάντησε ότι όλα τα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές. Ευχαρίστησε το πλήρωμα των ιορδανικών μέσων, το Βασίλειο της Ιορδανίας, αλλά και την Αίγυπτο που έχουν παραχωρήσει τα ελικόπτερα. Ευχαρίστησε, ακολούθως, την Ελλάδα και όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουν ανταποκριθεί μέσω του μηχανισμού RescEu. «Aντιλαμβάνεστε ότι σε μια ώρα κρίσης, όταν ώμο με ώμο, πλάι-πλάι, μαζί με τους δικούς μας τους δασοπυροσβέστες, μαζί με τους δικούς μας τους πιλότους, μαζί με τους δικούς μας δασικούς λειτουργούς, παλεύουν στην πύρινη λαίλαπα, για να σώσουν τον τόπο μας, δεν μπορούμε κατηγορούμε κόσμο, ο οποίος μάχεται και παλεύει μαζί μας, για να γλυτώσουμε τον τόπο μας από τις πυρκαγιές», τόνισε.

Είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα ιορδανικά και όλα τα μέσα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, επανέλαβε και ανέφερε συγκεκριμένα πως τα δυο αυστραλέζικα  από τα τέσσερα, τα οποία έχουμε μισθώσει, «μέσα σε μερικές ώρες μπήκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ήδη σήμερα το πρωί με το πρώτο φως έκαναν ρίψεις μαζί με το δικό μας το αεροπλάνο και ήταν στη μάχη μαζί μας».  

Τόσο οι επίγειες δυνάμεις όσο και τα πτητικά μέσα ενήργησαν αμέσως και με την Πολιτική Άμυνα «εγκαίρως προχωρήσαμε στις εκκενώσεις, διότι πρώτιστη μας έγνοια ήταν οι πολίτες μας και οι ανθρώπινες ζωές, που ενδεχομένως να βρίσκονταν σε κίνδυνο», ανάφερε.

«Αξιοποιήσαμε ό,τι είχαμε στη διάθεση μας, για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ τους δασικούς λειτουργούς, δασοπυροσβέστες μας, πυροσβέστες, στην Πολιτική Άμυνα, στο Ταμείο Θήρας, στους εθελοντές πυροσβέστες, σε όλους που ήταν δίπλα μας και μας βοήθησαν», σημείωσε η δρ Παναγιώτου.

Η Υπουργός Γεωργίας επανέλαβε ότι «εμείς κάναμε αυτό, το οποίο προνοούσε το Σχέδιο Πυρσός, το οποίο προνοεί ότι πρέπει να μεταβούμε στο Συντονιστικό Κέντρο» για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, είπε ότι «υπάρχουν οι αρμόδιοι να πράξουν αυτό που προνοεί και αυτό που γνωρίζουν».

«Αυτό προνοεί το Σχέδιο Πυρσός και αυτό πράξαμε. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκτός των σχεδίων» που έχουν σχεδιάσει «αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα».

(Εφυς/ΝΓιαν)