Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2024 19:33

Δηλώσεις της Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετά το πέρας της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου για την πυρκαγιά στην Πάφο

«Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένο πλάνο για αγορά ιδιόκτητων πτητικών, δύο σχεδόν δεκαετίες μετά που δεν έχει γίνει τίποτα στο κομμάτι αυτό, προκειμένου να μην εξαρτώμαστε από τρίτους», δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Υπουργός είπε πως αμέσως μεταβαίνει στην Πάφο για την καταγραφή των πρώτων ζημιών και για επαφή με τους πληγέντες.

Η δρ Παναγιώτου στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά το Υπουργικό ανέφερε ότι συζητήθηκε στο Σώμα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Πάφο, ενώ έγινε παράλληλα ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.

Όπως σημείωσε «από το πρωί έχουν ξεκινήσει οι ρίψεις από τα αεροπλάνα, τα οποία έχουμε μισθώσει, τα δύο από τα τέσσερα που έχουν φθάσει στο νησί και τα οποία έχουμε μισθώσει, μαζί και με το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών.»

 Στη συνέχεια, είπε, «έχουν μπει και τα δύο Canadair, τα οποία έχουν έρθει μέσω του RescEU. Αυτή τη στιγμή  η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, δεν υπάρχουν έντονα ενεργά μέτωπα, συνεχίζουν να επιχειρούν τα Canadair, ακολουθούν και οι επίγειες δυνάμεις.»

Η κα Υπουργός ανέφερε ότι θα μεταβεί επί τόπου στον χώρο μαζί με λειτουργούς και με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας, όπως επίσης και με τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την καταγραφή των πρώτων ζημιών και για να μιλήσουν με τους πληγέντες.

«Η έγνοια μας είναι ο κόσμος, οι πολίτες. Από την πρώτη στιγμή η έμφασή μας ήταν να μην θέσουμε σε κίνδυνο οποιαδήποτε απώλεια ζωής, γι’ αυτό και έγινε έγκαιρα η εκκένωση. Οπότε μεταβαίνω επί τόπου, για να δούμε τα ζητήματα. Ούτως ή άλλως από χθες είναι και οι Επαρχιακοί Λειτουργοί σε επαφή με τον κόσμο εκεί», πρόσθεσε η Υπουργός.

Ανέφερε πως η ΑΗΚ έχει πει ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν μόνο στη Χούλου σήμερα και σε κάποιες κατοικίες που ήταν διάσπαρτες, οπότε είναι σε εξέλιξη οι εργασίες από τα επτά συνεργεία που βρίσκονται εκεί, για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν και την ηλεκτροδότηση, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος της ημέρας.

Σε σχετική ερώτηση, η δρ Παναγιώτου απάντησε πως αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της, πέρα από το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών που βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τα τέσσερα αεροπλάνα, τα οποία έχει μισθώσει. «Έχουν φθάσει χθες μαζί και με τα δύο ιορδανικά, όπως επίσης και τα δύο ελικόπτερα από την Αίγυπτο», ανέφερε.

Τόνισε πως ιδίως «χθες μιλούσαμε για μια πυρκαγιά μέσα από ένα περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί από τους ισχυρούς ανέμους, που επιχειρησιακά ακόμα και με τα ίδια τα πτητικά μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

«Είναι γεγονός», υπογράμμισε, «ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2006 μέχρι το 2009 επέλεξε να μην επενδύει στην αγορά ιδιόκτητων πτητικών μέσων και να πηγαίνουμε στα ενοικιαζόμενα, τα μισθωμένα και να εξαρτώμαστε από τρίτους.»

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, τις οποίες έχουμε, ούτε στις νέες κλιματολογικές συνθήκες, και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αυτή η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένο πλάνο δύο σχεδόν δεκαετίες μετά που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε πράξει τίποτα στο κομμάτι αυτό», τόνισε.

«Χθες», ανέφερε η δρ Παναγιώτου, «από την ώρα που ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο ‘ΠΥΡΣΟΣ’ βρισκόμενοι εκεί στο κέντρο συντονισμού μαζί με τους συναδέλφους επικοινωνήσαμε, όπως προνοείται και στο σχέδιο και με άλλα κράτη.»

«Είχαμε θετική ανταπόκριση από τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα ήταν η πρώτη, γι’ αυτό και βρίσκεται σήμερα εδώ, αλλά είχαμε ανταπόκριση και από άλλα κράτη, τα οποία οφείλουμε να ευχαριστήσουμε», υπογράμμισε.

 «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και την Αίγυπτο που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, και έχουμε εδώ να σταθμεύουν στο νησί τα δύο ελικόπτερα μαζί με το 17μελές πλήρωμα μέχρι να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

«Οφείλουμε επίσης», συμπλήρωσε, «να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά την Ιορδανία όχι μόνο για τα δύο ελικόπτερα, τα οποία βρίσκονται εδώ από την Κυριακή του Πάσχα που φροντίσαμε να τα φέρουμε –γιατί αναγνωρίζαμε ότι υπήρχε μια καθυστέρηση με τις συμβάσεις φέτος– για να μπορέσει το κράτος να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε όλο αυτό.»

Η Υπουργός ενημέρωσε πως «έχουμε προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που μπορούσαμε να κάνουμε. Επιχειρησιακά το Τμήμα Δασών, οι επίγειες δυνάμεις, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο  με τη συνδρομή του κράτους, για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Όμως, θα ήταν λάθος να μην πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δασικούς λειτουργούς, στους δασοπυροσβέστες, στην Υπηρεσία Θήρας, στην Πολιτική Άμυνα, στους εθελοντές πυροσβέστες, σε όλους πραγματικά που είναι στη μάχη με τις φλόγες. Τα πτητικά μέσα είναι ένα κομμάτι της αντιμετώπισης των πυρκαγιών», σημείωσε.

«Αξιοποιήσαμε», ανέφερε επίσης, «μαζί με τους συναδέλφους μου με τον Υπουργό Εξωτερικών και μαζί με τον Υπουργό Άμυνας, την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Γι’ αυτό βρίσκονται σήμερα εδώ τα δύο ιορδανικά και τα επιπλέον ιορδανικά που ζήτησε ο Πρόεδρος χθες, κι έχει ανταποκριθεί η Ιορδανία και τα πτητικά μέσα από την Αίγυπτο.

Είμαστε στο ΚΣΕΔ, το σχέδιο «ΠΥΡΣΟΣ» προνοεί, από τη στιγμή που ενεργοποιείται οι Υπουργοί, να μεταβαίνουν στο ΚΣΕΔ, για να κάνουν τον συντονισμό. Ο Αρχιπύραρχος  μάς ενημέρωνε, ήταν σε πλήρη επαφή και συντονισμό μαζί με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών. Εμείς είμαστε σε συνεχή επαφή και με άλλες χώρες αλλά και με τις δυνάμεις», είπε.

«Η συγκεκριμένη πυρκαγιά», συνέχισε, «εντοπίστηκε από έμφορτο πτητικό μέσο, από το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών στο πλαίσιο των περιπολιών που κάνει.

Η πυρκαγιά ενδεχομένως να προκλήθηκε από παράνομο σκουπιδότοπο. Θα πρέπει να αναλάβει και ο κάθε ένας πολίτης τις ευθύνες του. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε απερίσκεπτα. Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες, να προχωρούμε στο να βάζουμε σκόπιμα πυρκαγιές, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν», είπε.

«Ήδη το Τμήμα Δασών», πρόσθεσε, «έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας του, αλλά είναι και σε εξέλιξη η περαιτέρω αυστηροποίηση και από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες.

Είμαστε σε επαφή με την Επίτροπο Νομοθεσίας και τη Νομική Υπηρεσία και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται κι αυτό το κομμάτι της περαιτέρω αυστηροποίησης των ποινών που προνοεί μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ αλλά και φυλάκιση ή και τα δύο», κατέληξε η κα Υπουργός.

(ΕΦυς/ΕΠ/ΝΓιαν)