Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2024 19:49

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή κατάθεσης του Θεμέλιου Λίθου του έργου Ανακαίνισης και Επέκτασης της υφιστάμενης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ

Είναι με μεγάλη χαρά και περηφάνια που συμμετέχω στην αποψινή τελετή για την κατάθεση του Θεμέλιου Λίθου του έργου Ανακαίνισης και Επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», στη Λευκωσία.

Όπως είναι γνωστό, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών είναι το μόνο παγκύπριο κέντρο εντατικής νοσηλείας νεογνών επιπέδου 3 και λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της προωρότητας. Διαχειρίζεται περιστατικά με παιδοχειρουργικά, παιδοκαρδιολογικά, παιδονευρολογικά, μεταβολικά, γενετικά και άλλα προβλήματα, που παρουσιάζονται στη νεογνική περίοδο. Η Μονάδα δέχεται παραπομπές από όλη την Κύπρο, από τις Βρετανικές Βάσεις και –είναι μια άλλη διάσταση που θέλω να αναφέρω– από τις κατεχόμενες περιοχές.

Η Μονάδα, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, ιδρύθηκε το 1985, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της περιγεννητικής ιατρικής και νεογνολογίας στην Κύπρο. Η ίδρυσή της, ως αποτέλεσμα της ευαισθησίας της κοινωνίας και του κράτους για τα προβλήματα της νεογνικής ηλικίας, συνέβαλε καθοριστικά στο να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, που προέκυπταν μέσα από τέτοιους είδους προβλήματα στη χώρα μας.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που σε δέκα μέρες θέτουμε τον θεμέλιο λίθο ενός ακόμη Κέντρου επαναφοράς. Πριν από δέκα μέρες ήμασταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ένα άλλο Κέντρο Αριστείας, Κέντρο αναφοράς, το Κέντρο Τραύματος. Και επειδή συνήθως, και στη δική μου περίπτωση οφείλω να το αναφέρω και δημόσια, κάνουμε κριτική στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτά τα δύο έργα. Σε αυτά πραγματικά βλέπουμε το όραμα του ΟΚΥπΥ στη χώρα μας. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Ένας από τους μεγάλους στόχους κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης είναι να φτάσουμε σε ένα στάδιο σε αυτή τη χώρα που δεν θα χρειάζεται να στέλνουμε περιστατικά σε άλλες χώρες. Να έχουμε την υποδομή, διότι τον ιατρικό κόσμο τον έχουμε. Είμαστε περήφανοι για τους γιατρούς μας, για τους γιατρούς του Μακάρειου Νοσοκομειου, όλοι γνωρίζουν, έχουν προσωπικές εμπειρίες ή από φίλους, συγγενείς, για το πόσο σημαντικοί είναι οι γιατροί μας εδώ στο Μακάρειο. Και η χώρα μας θα πρέπει να είναι κέντρο αναφοράς, όπου θα έρχονται περιστατικά από άλλες χώρες, για να νοσηλεύονται στη χώρα μας και όχι να στέλνουμε εμείς στο εξωτερικό. Και μπορούμε να το καταφέρουμε.

Θυμάμαι το 2002, όταν ήμουν Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, τα περιστατικά που στέλναμε στο Ηνωμένο Βασίλειο για θέματα εγχειρήσεων καρδίας και καρδιολογικά, γενικότερα, προβλήματα. Σήμερα όλα αυτά τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν στη χώρα μας. Και αυτός είναι ο στόχος μας, σε αυτή την προσπάθεια θέλω να διαβεβαιώσω τον ΟΚΥπΥ ότι η Κυβέρνηση θα είναι ο πιο στενός σας συμπαραστάτης. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να το καταφέρετε –υπάρχει το προζύμι, υπάρχει η υποδομή στη χώρα μας, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας, οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας και γενικότερα όλο το υποστηρικτικό προσωπικό– και αυτός θα πρέπει να είναι ο μεγάλος μας στόχος.

Η Μονάδα διαθέτει σήμερα συνολικά 48 κλίνες. Οι 25 είναι εντατικής νοσηλείας επιπέδου 3 και 4, και οι υπόλοιπες 23 κλίνες είναι ενδιάμεσης νοσηλείας επιπέδου 2. Όπως προανέφερα, είναι το κέντρο αναφοράς, κέντρο αριστείας για όλα τα σοβαρά περιστατικά, που αφορούν πρόωρα και τελειόμηνα νεογνά και η κλινική αντιμετώπιση των όποιων περιστατικών γίνεται στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοκόλλων και υποστηρίζεται από σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος παραχωρείται από πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις στη χώρα μας.  

Η Μονάδα διαθέτει επιπλέον Κλινική Νευροαναπτυξιακής Παρακολούθησης των νεογνών έως την ηλικία των δύο ετών, καθώς και προφύλαξη για αποφυγή λοιμώξεων που είναι τόσο σημαντικό για νεογνά υψηλού κινδύνου.

Η πρωτοβουλία για την ανέγερση της Μονάδας Νεογνών ανήκει στον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα», ο οποίος ανέθεσε την ετοιμασία των σχεδίων σε ομάδα μελετητών. Ο ΟΚΥπΥ, με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας φυσικά, αλλά και του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», προκήρυξε διαγωνισμό για την ανακαίνιση και επέκταση της Μονάδας. Το έργο, συνολικού εμβαδού 1.607 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνει την ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων και την επέκταση της Μονάδας σε νέο χώρο, ο οποίος θα συνδέεται με την υφιστάμενη πτέρυγα και έχει εκμισθωθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό από την Κυβέρνηση προς τον ΟΚΥπΥ.

Η ανακαίνιση και η επέκταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημιουργία θαλάμων εντατικής νοσηλείας με 26 θερμοκοιτίδες, τρεις θαλάμους απομόνωσης, όπως επίσης θαλάμους ενδιάμεσης νοσηλείας με 24 θερμοκοιτίδες. Την ίδια στιγμή, θα διαμορφωθούν και θα αναβαθμιστούν χώροι για τους γονείς των ανήλικων ασθενών, με σκοπό να κάνουν την επίσκεψή, τη φιλοξενία τους στη Μονάδα όσον το δυνατό πιο άνετη.

Το έργο Ανακαίνισης και Επέκτασης της υφιστάμενης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, συνολικής αξίας πέραν των 6.5 εκατομμυρίων ευρώ –στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας, είμαστε εδώ ως Κυβέρνηση να επενδύσουμε, γιατί πρόκειται για επένδυση σε αυτούς τους δύο τομείς–  βρίσκεται σε εξέλιξη βάσει του χρονοδιαγράμματος, και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συμβολαίου. Εδώ είναι η μεγάλη μας πρόκληση, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν για την προώθηση του έργου, το οποίο αναμφίβολα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα» για την πρωτοβουλία και για τη συμβολή του στην όλη προσπάθεια και, γενικότερα, για τη συνεχή στήριξή του στο Μακάρειο Νοσοκομείo. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Πρόεδρο του Συνδέσμου κα Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη για την αφοσίωσή της, την ενεργή εμπλοκή της και τις προσπάθειές της για την προώθηση του έργου.

Ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» δεν είναι απλά μια μη κυβερνητική οργάνωση που επιτελεί φιλανθρωπικό έργο. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, κάτι πολύ πιο σημαντικό: Είναι μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη αγάπη για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα και χρειάζονται ουσιαστική στήριξη και βοήθεια. Με επιμονή, υπομονή και πολλή αγάπη πάνω από όλα, οι άνθρωποι του Συνδέσμου κατάφεραν να βάλουν την προωρότητα στον χάρτη του εθελοντισμού στην πατρίδα μας. Τέτοιες δράσεις, όπως και δράσεις από άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, είναι άξιες συγχαρητηρίων, λειτουργούν συμπληρωματικά σε όλα όσα κάνουμε ως Πολιτεία, για να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Είστε, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, στο να κερδίσουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα, που ονομάζεται αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, οι στενοί μας συνεργάτες και μαζί θα πορευτούμε, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Κλείνω, λέγοντας ότι θεμελιώνουμε σήμερα αυτό το σπουδαίο έργο ζωής, με αισθήματα χαράς, περηφάνιας και συγκίνησης. Είναι μια σημαντική μέρα για τη χώρα μας, όπως ήταν και πριν μέρες όταν βρεθήκαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε στα παιδιά, στους γονείς, στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Η χαρά μας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν, τον Σεπτέμβριο του 2025, και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα, να είμαστε εδώ για τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονάδας. 

(ΡΜ/ΜΣ/ΕΠ/ΝΓιαν)