Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2024 09:03

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Κύπρος : 1974-2024, 50 χρόνια κατοχής», χθες

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης βρίσκομαι μαζί σας για την εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος : 1974-2024, 50 χρόνια κατοχής, η οποία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και τον Σύλλογο Πολιτισμού «Λόγειον», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, ανακαλούμε στη μνήμη μας, το μεγάλο οδοιπορικό της οδύσσειας της πατρίδας μας που ξεκινά από τις πιο  μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, το 1974.

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από εκείνο το δραματικό καλοκαίρι του 1974 που διχοτόμησε την πατρίδα μας στα δυο. Η Τουρκία χρησιμοποιώντας ως αφορμή το πραξικόπημα και επικαλούμενη παράνομα το δικαίωμα της Συνθήκης Εγγυήσεων εισέβαλε στην Κύπρο υλοποιώντας τους πολιτικούς και στρατηγικούς της στόχους, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, περιλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ήταν λίγο μετα τις 5 το πρωί της 20η Ιουλίου, όταν τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή Πέντε Μίλι, δυτικά της Κερύνειας και όταν σχεδόν ταυτόχρονα, τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν τις επιθέσεις κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών.

Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ πολέμησαν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς όμως να διαθέτουν την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη και με απαρχαιωμένο οπλισμό. Την πρώτη φάση της εισβολής ακολούθησε η δεύτερη φάση κατά την οποία καταλήφθηκε και η πόλη της Αμμοχώστου, θέτοντας το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή. Το μέγεθος της συμφοράς τεράστιο, χιλιάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αγνοούμενοι, χιλιάδες πρόσφυγες, παράνομη κατοχή περιουσιών, βεβήλωση και καταστροφή της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, οι μνήμες ζωντανεύουν. Αδικημένοι και αδικαίωτοι από την ιστορία, συναντάμε το μέγεθος του ιστορικού μας χρέους, το μέγεθος της βαριάς κληρονομιάς που άφησε η αυτοθυσία των γενναίων μας στο πεδίο της μάχης και της τιμής. Είναι ευθύνη και υποχρέωση μας, 50 χρόνια μετα την τουρκική εισβολή να κρατήσουμε ασβέστη τη μνήμη τους. Αποτίνουμε  φόρο τιμής στο μεγαλείο της ψυχής όλων όσοι με αισθήματα αγνής φιλοπατρίας, θάρρους, αυταπάρνησης και ανδρείας, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Η μνήμη όμως είναι και φωνή αντίστασης κατά τη λήθης των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Είναι λειτουργία ανάτασης της ζωής των ζώντων, που διδάσκει το χρέος της συλλογικής συνείδησης και δράσης, το χρέος να παραμείνουμε άγρυπνοι και να εργαστούμε υπεύθυνα για τερματισμό της κατοχής και για μια λύση που θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής, αρνούμενη να επιδείξει καλή́ θέληση για εποικοδομητικό́ διάλογο και συνεργασία και ταυτόχρονα διατηρεί μια αδιάλλακτη στάση, σε όσες διαπραγματεύσεις κι αν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, σε όσες ειρηνικές προσπάθειες κι αν δρομολογήθηκαν για την επίλυση του κυπριακού.

Οι καιροί είναι δύσκολοι όσο ποτέ άλλοτε, καθώς η Τουρκία εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στις κατεχόμενες περιοχές και για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Αμετάθετος είναι και ο στόχος της δικής μας πλευράς για εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν έπαψε στιγμή́ να δηλώνει την ετοιμότητά του και να δείχνει εμπράκτως την πολιτική́ του βούληση να συνεχιστεί η προσπάθεια ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με γνώμονα πάντα τον σεβασμό́ στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή́ Ένωση ώστε να επιτευχθεί μια συνολική, λειτουργική και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 Φίλες και φίλοι,

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα της ιστορικής μας πορείας, η δική μας γενιά καλείται να καθορίσει με τις αποφάσεις της, την μοίρα και το μέλλον του τόπου μας. Με αισιοδοξία, με άρρηκτη ενότητα, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να ζήσουμε ελεύθεροι σε μια ελεύθερη πατρίδα. Σε αυτό τον αγώνα συμπορεύεται με πολύμορφη συμβολή η Ελλάδα και ολόκληρος ο ελληνισμός. Ενωμένοι και αποφασισμένοι είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις δικαίωσης του λαού μας ώστε να παραδώσουμε στη νέα γενεά τη δυνατότητα να δημιουργήσει το μέλλον της σε ένα ευρωπαϊκό, ελεύθερο, ισότιμο και σύγχρονο κράτος.

Όραμα μας είναι μια ελεύθερη και κοινή πατρίδα όλων, η οποία να αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης και ευημερίας του συνόλου των πολιτών της και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

(ΔΚ)