13-06-2024 17:57
Υπουργός Εσωτερικών: Είμαι βέβαιος ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει με το δεξί – Έτοιμοι να βελτιώσουμε αδυναμίες
Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με τους εκλεγέντες Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Όπως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, έτσι και αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να έχει δυσκολίες στην αρχή, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκλεγέντες Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). Ο κ. Ιωάννου μετέφερε την ετοιμότητα του Υπουργείου να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων και στη βελτίωση τυχόν αδυναμιών που ενδεχομένως να παρουσιαστούν κατά την πρακτική εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης τέτοιας έκτασης.
Στη σημερινή σύσκεψη αξιολογήθηκε το επίπεδο ετοιμότητας του κάθε Οργανισμού και εξετάστηκαν τρόποι, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι, μετά τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών εντατικοποιήθηκαν οι δράσεις ενόψει της έναρξης της μεγάλης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Όπως έχω πολλές φορές δηλώσει, το μεγαλύτερο στοίχημα αυτής της ριζικής αλλαγής είναι η επιτυχής μεταφορά της αδειοδότησης της ανάπτυξης, που τώρα είναι σε 10 διαφορετικές πολεοδομικές Αρχές και 36 οικοδομικές Αρχές από τρεις διαφορετικούς οργανισμούς, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τους Δήμους, στους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά την 1η Ιουλίου, αναμένεται σε βάθος χρόνου να έχει σημαντικές εξοικονομήσεις τόσο σε ταχύτητα όσο και σε κόστος στην έκδοση αδειών», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Υπουργός, στη συνάντηση προέβη σε ενημέρωση των Προέδρων των ΕΟΑ σχετικά με τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει το Υπουργείο, για να διευκολύνει την ομαλή έναρξη της λειτουργίας των ΕΟΑ. Οι δράσεις αυτές, συνέχισε, χωρίζονται σε δύο πυλώνες. Πιο συγκεκριμένα, «έχουμε αναγνωρίσει ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών μέχρι σήμερα οφείλονται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: ο πρώτος είναι η υποστελέχωση και ο δεύτερος οι διαδικασίες αδειοδότησης».
Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι, αναφορικά με το θέμα της υποστελέχωσης, «επικεντρωθήκαμε στη σωστή στελέχωση του τομέα της αδειοδότησης με τη μεταφορά σχεδόν στην ολότητά του υφιστάμενου προσωπικού που ασχολείται με την αδειοδότηση από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις και την πρόσληψη 85 επιπρόσθετων λειτουργών, αυξάνοντας έτσι κατά 30% τον συνολικό αριθμό του προσωπικού που απασχολείται με την αδειοδότηση. Παράλληλα, προχωρήσαμε και στην εκπαίδευση και την κατάρτισή τους, για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποδοτικά στα καθήκοντά τους».
Σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα, συνέχισε ο κ. Υπουργός, «έχουμε ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβρη μια ριζική αλλαγή στις διαδικασίες, σε απλοποίηση διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών με την υλοποίηση 22 μέτρων. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί τα 17 μέτρα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των άλλων μέτρων που στόχο έχουν να επιταχυνθεί η εξέταση και η έκδοση αδειών. Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε, μεταξύ άλλων, στον καθορισμό σωστών και ομοιόμορφων διαδικασιών και, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, εκπονήσαμε εγχειρίδιο που θα τηρείται από όλους τους Οργανισμούς, διότι μέχρι σήμερα οι διάφορες Αρχές ακολουθούσαν διαφορετικές διαδικασίες».
Σε σχέση με τον βαθμό υλοποίησης των διεργασιών ενόψει της 1ης Ιουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «διαπιστώνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προκλήσεις σε κάθε Επαρχία και διαφορετικός βαθμός υλοποίησης των ενεργειών που απαιτείται να γίνουν. Έχουμε μπροστά μας ακόμα δύο εβδομάδες, οπότε και πρέπει να γίνουν αρκετά, όπως η μετακόμιση του προσωπικού, η μεταφορά των φακέλων και άλλα, για να μπορούν από την 1η Ιουλίου να λειτουργήσουν σωστά».
«Δεν θέλω να δημιουργώ υπέρμετρες προσδοκίες και θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες. Όπως είδαμε να συμβαίνει σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως το ΓεΣΥ, πρέπει να αναμένουμε ότι το πρώτο διάστημα θα υπάρχουν δυσκολίες μέχρι να προσαρμοστούμε όλοι, Κράτος, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες, στα νέα δεδομένα και τον νέο τρόπο λειτουργίας. Είμαστε όμως σε ετοιμότητα να βρίσκουμε λύσεις, να βελτιώσουμε αδυναμίες, και είμαι βέβαιος ότι οι πρώτοι Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών είναι ικανοί και θα ηγηθούν με αφοσίωση της προσπάθειας για την επιτυχή έναρξη της μεταρρύθμισης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
Ακολούθως, ερωτηθείς εάν με βάση την προετοιμασία που έγινε μέχρι στιγμής στους ΕΟΑ θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με ταχύτητα ως προς την εξέταση των αιτήσεων, δεδομένων των συσσωρευμένων αιτήσεων που εκκρεμούν, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις θα υπήρχαν είτε θα προχωρούσαμε με τη μεταρρύθμιση είτε όχι. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.000 αιτήσεις στις πολεοδομικές Αρχές και 25.000 στους Δήμους. Αν δεν προχωρούσε η μεταρρύθμιση, αυτές οι 35.000 θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Θα μεταφερθούν στους νέους Οργανισμούς με 30% περισσότερο προσωπικό, απλοποιημένες διαδικασίες και συγκεντρωμένες στους πέντε αυτούς Οργανισμούς. Όμως, όπως είπα στην εισαγωγή μου, δεν θέλω να δημιουργούνται υπέρμετρες προσδοκίες, διότι αντιλαμβάνεστε ότι το προσωπικό από όλες αυτές τις Αρχές, με διαφορετικές κουλτούρες, θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα για να ανεβάσουν στροφές. Αλλά είμαι βέβαιος ότι με τη συνένωση και τη συγκέντρωση κάτω από έναν Οργανισμό, αντί σε τριάντα έξι, με επιπλέον προσωπικό και απλοποιημένες διαδικασίες θα εξετάζονται πολύ πιο γρήγορα πολύ περισσότερες αιτήσεις και δεν θα χρειάζεται σε κάποιο βάθος χρόνου, ο χρόνος που χρειάζεται τώρα, για να διεκπεραιώνονται πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες. Αυτός είναι ένας στόχος που θέλουμε με τη μεταρρύθμιση», απάντησε ο κ. Υπουργός.
Κληθείς να πει για τον βαθμό ετοιμότητας του κάθε ΕΟΑ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κάποιοι είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και κάποιοι που είχαν διαφορετικές προκλήσεις είναι πιο πίσω. Για παράδειγμα, εξήγησε, δεν υπήρχε υδροδότηση στην Επαρχία Πάφου ή στην Επαρχία Αμμοχώστου, ενώ υπήρχαν Συμβούλια Υδροδότησης στις άλλες Επαρχίες. «Αυτό σημαίνει ότι η αφετηρία που ξεκίνησαν είναι διαφορετική και άρα σε αυτό το σημείο μπορεί να είμαστε σε ένα διαφορετικό επίπεδο υλοποίησης», σημείωσε, λέγοντας πως στη συνάντηση όλοι οι Προέδροι των ΕΟΑ και οι διαχειριστές έργου εξέφρασαν την ετοιμότητά τους και τη θέλησή τους να εργαστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να αρχίσει ομαλά η λειτουργία των Οργανισμών. «Είμαι βέβαιος ότι θα ξεκινήσουμε με το δεξί. Μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα στις αρχές, όπως σε κάθε μεταρρύθμιση -και μπορώ να σας πω εγώ που έχω υλοποιήσει το ΓεΣΥ-, θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Πρέπει να δώσουμε μια πίστωση χρόνου και είμαι βέβαιος ότι με την πάροδο των εβδομάδων θα βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές, τουλάχιστον όσον αφορά σίγουρα την αδειοδότηση, αλλά και τα υπόλοιπα, είτε αφορά από αποχέτευση και υδροδότηση», επεσήμανε.
Τέλος, ερωτηθείς εάν υπάρχουν νομοθετικές εκκρεμότητες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί σήμερα και σημείωσε ότι, εάν υπάρχουν προβλήματα, θα γίνουν οι τομές και οι βελτιώσεις εκείνες που χρειάζονται σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο να βελτιωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
(ΜΚυ/ΓΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα