Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-06-2024 17:47

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας «EUROSATORY 2024»

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας «EUROSATORY 2024». Χθες Δευτέρα, 17 Ιουνίου, πρώτη μέρα της έκθεσης, ο κ. Πάλμας τέλεσε τα εγκαίνια του περιπτέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ) κ. Αντρέα Λουκά και του Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Γαλλία κ. Παύλου Κόμπου.

Σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα μας δίνει δυναμικά το παρών της σε αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμό με δικό της περίπτερο και τη συμμετοχή επτά εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Η κυπριακή συμμετοχή φέτος στο «EUROSATORY», μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αμυντικού υλικού στον κόσμο, καθώς και η υπογραφή δύο συμφωνιών μεταξύ κυπριακών και γαλλικών εταιρειών σήμερα είναι απόδειξη της δέσμευσης της κυπριακής κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστοδουλίδη για προώθηση και αναβάθμιση των κυπριακών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας, σημείωσε ο κ. Πάλμας. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να τονίσουμε ως κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, καθώς θεωρούμε ότι δίνει προοπτική και μέλλον στην κυπριακή αμυντική βιομηχανία και, την ίδια ώρα, με τις συνθήκες που υπάρχουν στην Κύπρο εδώ και πενήντα χρόνια, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να δώσουμε όση περισσότερη έμφαση μπορούμε σε ζητήματα που αφορούν στην αμυντική μας πολιτική.»

Αναφορικά με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν, οι γαλλικές Arkeocean και Lanego υπέγραψαν με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) και τη SignalGeneriX συμφωνία που αφορά στην από κοινού ανάπτυξη ενός συστήματος μικρουποβρυχίων, με την επωνυμία EONIOS, για την εξερεύνηση και την προστασία της βιοποικιλότητας καθορισμένων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ η συγκεκριμένη τεχνολογία δύναται να αξιοποιηθεί παράλληλα για την επιτήρηση και διασφάλιση της ασφάλειας υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα, η κυπριακή εταιρεία Encorp υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με τη γαλλική Arquus, το οποίο αφορά στη συναρμολόγηση συγκεκριμένων υπό παραγωγή οχημάτων της Arquus στην Κύπρο. Οι εν λόγω συνεργασίες ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη θαλάσσια και ναυτιλιακή τεχνολογία.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε το γαλλικό ΥΠΑΜ στο πλαίσιο της Έκθεσης, ο κ. Πάλμας είχε συνομιλία με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Sébastien Lecornu, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία των δύο χωρών και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή της.

Στο περιθώριο της Έκθεσης, ο κ. Πάλμας συζήτησε επίσης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας στο νέο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Στη συνέχεια οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο κ. Πάλμας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Δένδια για την παρουσία του στο κυπριακό περίπτερο και προς την Ελλάδα, και ειδικότερα το Υπουργείο Άμυνας, για τη στήριξη που παρέχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Από πλευράς του, ο Έλληνας ΥΕΘΑ ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του όχι μόνο για την πρόσκληση, αλλά και την πάντα θερμή υποδοχή, και χαρακτήρισε εντυπωσιακό το πρώτο περίπτερο της Κύπρου στο «EUROSATORY». «Ο ελληνισμός έχει δύο περίπτερα. Για εμένα ήταν χαρά και τιμή να περιηγηθώ στο κυπριακό περίπτερο, που δείχνει ότι η Κύπρος έχει ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο προσβλέπω να είναι σε στενή συνεργασία με το δικό μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, ο κ. Πάλμας είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Άμυνας της Σερβίας κ. Nenad Miloradovic, με τον οποίο συζήτησαν πτυχές της διμερούς μας συνεργασίας.

(MX/ΕΑθ/ΓΣ)