Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2018 12:51

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «iDecide - Ένα Καινοτόμο Ηλεκτρονικό Εργαλείο για Λήψη Αποφάσεων χωρίς Αποκλεισμούς»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στη συνέντευξη Τύπου με θέμα την παρουσίαση του καινοτόμου Ηλεκτρονικού Εργαλείου «iDecide», ενός εργαλείου το οποίο αναπτύχθηκε με σκοπό τη Λήψη Αποφάσεων χωρίς Αποκλεισμούς.

Το εργαλείο «iDecide» είναι το αποτέλεσμα του Έργου iDecide, το οποίο εντάσσεται  στο Πλαίσιο ERASMUS+ (Βασική Δράση 3 - Υποστήριξη για Μεταρρυθμίσεις Πολιτικής) και στην Προτεραιότητα 1: «Μείωση των ανισοτήτων σε μαθησιακά αποτελέσματα που επηρεάζουν τους μαθητές από μειονεκτικά περιβάλλοντα». Στο Έργο, του οποίου ηγείται και έχει τον συντονισμό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συμμετέχουν επτά οργανισμοί από πέντε συνολικά χώρες.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν:

•     Το Πανεπιστήμιο Πιτέστι της Ρουμανίας,

•     Το Ερευνητικό Κέντρο Louth and Meath της Ιρλανδίας

•    Ο Δήμος Λουζάδα της Πορτογαλίας

•    Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου της Ελλάδας

•    Η Εταιρεία Innovade της Κύπρου και

• Το Κέντρο Προώθησης της Έρευνας και της Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, CARDET επίσης από την Κύπρο.

Η ενιαία εκπαίδευση, την οποία υποστηρίζει το πρόγραμμα «iDecide», αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πρωταρχική εκπαιδευτική επιλογή, εφόσον ως προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ενιαία εκπαίδευση μετατοπίζει την εστίαση από το παιδί στο σχολείο και συνδυάζει τη δικαιοσύνη με την απόδοση και την επίδοση. Η συνεκπαίδευση μαθητών και μαθητριών με πολλαπλές ταυτότητες και χαρακτηριστικά στα γενικά σχολεία, όπως για παράδειγμα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, παιδιά με θέματα υγείας, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά με αναπηρίες ή παιδιά που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα, θεωρείται πλέον ως η πιο ενδεδειγμένη μορφή εκπαίδευσης. Σε σχολεία όπου εφαρμόζεται επιτυχώς η ενιαία εκπαίδευση, όλοι οι εκπαιδευόμενοι πετυχαίνουν στο μέγιστο να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους.

Η εκπαίδευση έχει νομική, πρακτική και ηθική υποχρέωση να διατηρεί ένα μαθησιακό περιβάλλον αγωγής των παιδιών στο οποίο να παρέχονται ίσες ευκαιρίες, χωρίς διακρίσεις ή οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμό. Έτσι, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εφαρμόζει πολιτικές και εξειδικευμένα προγράμματα έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό και κατ’ επέκταση τον μαθησιακό αποκλεισμό. Αναφέρω ενδεικτικά την αντιρατσιστική πολιτική του κώδικα συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού, το πρόγραμμα αλφαβητισμού, τα προγράμματα στήριξης μαθητών με μαθησιακά προβλήματα, τη στήριξη παιδιών ευάλωτων ομάδων πληθυσμού για απασχόληση στον ελεύθερο τους χρόνο, το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Διατμηματικής Επιτροπής για την ένταξη μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στο πλαίσιο της υποστήριξης της επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών, προσφέρει ποικίλες επιμορφώσεις με στόχο την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε θέματα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το δίκτυο υποστήριξης σχολείων για την εφαρμογή της αντιρατσιστικής πολιτικής, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HOMBAT για την καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στο σχολείο και τα συνέδρια για θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, μέσα από τις δομές του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προσφέρεται πλήθος άλλων σεμιναρίων, όπως τα σεμινάρια σε σχολική βάση, τα σεμινάρια για γονείς και τα προαιρετικά σεμινάρια σε θέματα όπως η ενσυναίσθηση, ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός, η διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και εκπαίδευση για την ειρήνη.

Το «iDecide» είναι και αυτό ένα πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση των σχολείων, έτσι ώστε να εφαρμόσουν επιτυχώς τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, όπου όλοι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν στο μέγιστο τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους. Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο είναι μία εύχρηστη και γρήγορη εφαρμογή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητά, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της συμπεριληπτικής κουλτούρας στο σχολείο. Το «iDecide» έχει τη δυνατότητα να παρέχει συστάσεις που αφορούν τις καθημερινές αποφάσεις του σχολείου για 23 τομείς, όπως για παράδειγμα τη διδασκαλία, το διάλειμμα, τις εκδρομές, τη συνεργασία με γονείς/κηδεμόνες και τις σχολικές εκδηλώσεις και για 73 χαρακτηριστικά/ταυτότητες μαθητών/τριών, όπως για παράδειγμα παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα μαθησιακών δυσκολιών, θέματα νοητικής ή σωματικής αναπηρίας, παιδιά με θέματα Υγείας ή Ψυχικής Υγείας ή παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Παρέχει επίσης υποστηρικτική βιβλιογραφία και εκθέσεις φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις 73 υποκατηγορίες μαθητών/τριων, ενώ συμβάλλει στη συλλογική λήψη αποφάσεων στο σχολείο, καθώς μαθητές/τριες, γονείς και κηδεμόνες μπορούν να ακουστούν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο σχολείο, μέσα από δημοσκοπήσεις και δημόσιες συζητήσεις τις οποίες παρέχει το ίδιο το «iDecide». Τέλος, το εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να βρουν εξειδικευμένες πληροφορίες, οι οποίες αφορούν την πολιτική και τη νομοθεσία της χώρας. Έτσι, ο εκπαιδευτικός της Κύπρου μπορεί να εντοπίσει και να ανατρέξει εύκολα σε σχετικές εγκύκλιους, νομοθεσίες και πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα, με διάρκεια τριών ετών και συνολικό προϋπολογισμό 780.000 ευρώ, ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Μέσα στις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου 2018 θα διεξαχθεί το τελικό συνέδριο του Έργου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του εργαλείου στις 5 χώρες που συμμετέχουν στο Έργο, ενώ θα λάβει χώρα συζήτηση με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών συμπεριληπτικής παιδείας. Προσκεκλημένη ομιλήτρια του συνεδρίου είναι η Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Deborah Youdell από το Πανεπιστήμιο του Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή για το έργο της στον αναπτυσσόμενο τομέα της βιοκοινωνικής εκπαίδευσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την ομάδα εργασίας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και τις ομάδες εργασίας των εταίρων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθ’ όλη την τρίχρονη δημιουργική εργασία. Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά και υπεύθυνα για την προστασία και τη διασφάλιση του ανθρώπινου και δημοκρατικού χαρακτήρα των σχολικών μας μονάδων, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους, για πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης.

 _____________

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Αίγλη Παντελάκη.

 

(ΙΠ)