Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2024 08:32

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω και φέτος στην αποψινή τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick στη φιλόξενη πόλη της Λεμεσού, για να τιμήσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που λαμβάνουν απόψε το πτυχίο τους.

Μια επιτυχία, μια σημαντική στιγμή, που όλοι εμείς που βρισκόμαστε απόψε εδώ χαιρόμαστε εξίσου με τους απόφοιτους και τις απόφοιτες. Όλοι, ειδικότερα οι γονείς σας, που μοιράστηκαν μαζί σας την επίπονη και απαιτητική αυτή διαδρομή, που προϋποθέτει η ολοκλήρωση ενός κύκλου σπουδών.

Όλοι αυτοί, οι οικογένειες και οι φίλοι σας, που στήριξαν κάθε σας βήμα και βρέθηκαν στο πλευρό σας σε κάθε δύσκολη στιγμή. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές σας, που έδωσαν ώθηση στην προσπάθειά σας, ενισχύοντας, πέραν της ακαδημαϊκής, επιστημονικής σας κατάρτισης, την ολόπλευρη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, εξελίσσοντας τις δεξιότητες, τις κλίσεις και τα ιδιαίτερά σας ταλέντα.

Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να επαινέσω το Συμβούλιο, τον Πρύτανη, τη Σύγκλητο και το σύνολο του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick για τη συνεισφορά τους, πέραν από την επιστημονική σας κατάρτιση και την επίτευξη των προσωπικών, ακαδημαϊκών σας στόχων, στην ανάπτυξη της κοινωνίας στον τόπο μας ευρύτερα, αλλά και του στόχου της Πολιτείας για αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Γιατί, ναι, η πατρίδα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, για το οποίο θα είμαστε περήφανοι.

Το Πανεπιστήμιο Frederick, μέσα από την ιδιαίτερη προσήλωσή του στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, την έρευνα, την ακαδημαϊκή αριστεία, ως επίσης την εφαρμογή της παραγόμενης γνώσης και έργου προς όφελος και της κοινωνίας και όλων των πολιτών, έχει καταξιωθεί ανάμεσα στα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου μας και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των ποιοτικών και καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών που προανέφερα, υπό την καθοδήγηση του πολύ υψηλά και άρτια καταρτισμένου επιστημονικού και ερευνητικού του προσωπικού, το Πανεπιστήμιο Frederick έχει σημειώσει σημαντικότατες διακρίσεις –για τις οποίες εμείς, ως Πολιτεία, δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι– αποσπώντας σπουδαίες βραβεύσεις για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στο ίδιο πλαίσιο, πολύ σημαντική είναι η δικτύωση και οι ισχυρές συνέργειες του Πανεπιστημίου με αντίστοιχα διεθνή ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, προωθούν την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης.

Και ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους, η αποφοίτησή σας από αυτό το Πανεπιστήμιο αποτελεί για εσάς ένα σημαντικό προνόμιο, ένα σημαντικό υπόβαθρο σε σχέση είτε με τη συνέχιση των σπουδών σας, είτε την επαγγελματική σας αποκατάσταση.

Όλοι εσείς αποτελείτε πλέον τη νέα γενιά επιστημόνων, μια γενιά για την οποία νιώθουμε περήφανοι, μια γενιά για την οποία οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, μια γενιά που οφείλουμε να σας κάνουμε να νιώσετε στην πράξη ότι έχετε περισσότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαμε εμείς όταν ήμασταν στη θέση σας. Διανύσατε μια δύσκολη διαδρομή με επιμονή και υπομονή, ξεπερνώντας δυσκολίες, προκλήσεις και εμπόδια.

Αποκτήσατε γνώσεις και εμπειρίες, εμπλουτίσατε εσείς οι ίδιοι και οι ίδιες το αντικείμενο σπουδών που επιλέξατε να παρακολουθήσετε, μέσα από τη μελέτη και την ερευνητική σας δραστηριότητα, συνδράμοντας ουσιαστικά στην εξέλιξη της επιστήμης σας. Ενισχύσατε την κριτική και καινοτόμα σας σκέψη, την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά σας. Είστε ικανοί και ικανές να επιλύσετε προβλήματα, είστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.

Ως Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την πολυεπίπεδη και ποικιλόμορφη συμβολή της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στη διαρκή στήριξη των Πανεπιστημίων μας, των ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων, την ενίσχυση της εξελικτικής τους πορείας, την αναβάθμιση και τη διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων τους και ιδιαίτερα τον εμπλουτισμό τους με νέα γνωστικά αντικείμενα, που αφορούν στην αγορά εργασίας και τους τομείς αιχμής.

Σημαντική παράμετρος της προσέγγισής μας, λαμβάνοντας υπόψη και τον στόχο μας για να παραμένουν οι απόφοιτοι μας στον τόπο μας, δίνοντας και περαιτέρω ώθηση στην πρόοδο της πατρίδας μας, είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση του πλαισίου διασύνδεσης των Πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας. Θέλουμε να παραμείνετε στην πατρίδα μας, θέλουμε να επενδύσετε τις γνώσεις σας στον τόπο μας, στηριζόμαστε στο επιστημονικό μας δυναμικό, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις δυνατότητές σας.

Υψίστης σημασίας για επίτευξη αυτού του στόχου είναι το στοχευμένο έργο που έχει εντάξει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο υλοποιείται, ήδη, από τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου, ήδη τρέχουν δυο εθνικές έρευνες και μία ευρωπαϊκή, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την αντιστοίχιση των σπουδών με τις ανάγκες εργασίας και συνακόλουθα για τη λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν στον σχεδιασμό νέων πολιτικών και νέων δράσεων.

Ακριβώς μέσα από αυτή τη συλλογιστική, στόχος μας είναι η εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου μέσα από την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας και άλλα τέσσερα Υπουργεία (Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας) εργάζονται για τον σχεδιασμό της και πάρα πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Η εν λόγω στρατηγική –αυτός είναι ο στόχος μας– αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, μέσα από την επικαιροποίηση όλων των σχετικών νομοθεσιών, την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των Πανεπιστημίων μας, την ενθάρρυνση συμπράξεων και συνεργειών ανάμεσα στα Πανεπιστήμιά μας και τη διασύνδεση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας. Είναι πολλά αυτά που επιθυμούμε να πετύχουμε μέσα από τη στρατηγική. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μαζί μέσα από τη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα το πετύχουμε.

Τα όσα έχω αναφέρει δεικνύουν τον ξεκάθαρο προσανατολισμό μας και τους στόχους μας για να καταστήσουμε την Κύπρο μας περιφερειακό και επιστημονικό κέντρο, στο οποίο η ακαδημαϊκή και φοιτητική της κοινότητα θα παράγει και θα αξιοποιεί σημαντικό έργο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

Με την απόκτηση του πτυχίου σας έχετε επιτύχει ένα από τους σημαντικότερους στόχους που έχετε θέσει μέχρι στιγμής στη ζωή σας. Αξιοποιήστε τις γνώσεις αλλά και όλες τις εμπειρίες ζωής που αποκομίσατε.

Πρέπει να συνεχίσετε, στις συνεχώς εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης εποχής, να κατακτάτε τη νέα γνώση και να τη θέτετε στην υπηρεσία του καλού και του ωφέλιμου της καθημερινότητας.

Προτού κλείσω, να χαιρετίσω την απόφαση του Πανεπιστημίου Frederick να τιμήσει τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, τον Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή. Είναι μεγάλη τιμή για όλους εσάς που βρίσκεται απόψε μαζί σας, με αφορμή, δυστυχώς, τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η απόφασή σας είναι απόλυτα εύστοχη, όχι μόνο γιατί πρόκειται για έναν σπουδαίο επιστήμονα, μια διακεκριμένη προσωπικότητα, για την οποία είμαστε περήφανοι, αλλά και για μια άλλη διάσταση, που δεν είναι τόσο γνωστή. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν επικεφαλής σε μια δύσκολη προσπάθεια στις ΗΠΑ για να διαφωτίσει για το Κυπριακό, να προβάλει το πρόβλημά μας, αλλά και για να προχωρήσει στην πρωτάκουστη τότε απόφαση των ΗΠΑ να θέσει εμπάργκο όπλων πώλησης προς την Τουρκία.

Κύριε Καθηγητά, είναι τιμή μας που σας έχουμε στην Κύπρο, είναι τιμή για τους απόφοιτους μας που είστε απόψε εδώ. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τη διαχρονική προσφορά σας στον αγώνα της πατρίδας μας για ελευθερία, για δικαίωση και απελευθέρωση.

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΑΦ)